Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ε, όχι και αθώες περιστερές

«Πριν ξεκινήσουμε την τριμερή αυτή συνάντηση, κάναμε μια συμβολική ενέργεια: Φυτέψαμε τρεις ελιές. Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα, πολλές χιλιάδες ακόμα θα ανθίσουν στην περιοχή του Σινά. Και νομίζω ότι αυτά τα δέντρα συμβολίζουν την κοινή μας δέσμευση και τους κοινούς μας στόχους. Συμβολίζουν τόσο τη διαδρομή, όσο και τον προορισμό μας. Θέλω, λοιπόν, να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο Σίσι, αλλά και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, για τη σημερινή πολύ εποικοδομητική συζήτηση. Και είμαι βέβαιος ότι όπως οι ελιές που φυτέψαμε, έτσι και οι σχέσεις μας θα καρποφορήσουν για το καλό της ειρήνης, της σταθερότητας και της συνεργασίας στην περιοχή μας, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου»!

Τάδε έφη Αλ. Τσίπρας, στο πλαίσιο των δηλώσεών του απ' το Κάιρο όπου πραγματοποιήθηκε η 4η τριμερής σύνοδος Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου... Βεβαίως, οι εκπρόσωποι της εξουσίας των μονοπωλίων, οι απολογητές των ιμπεριαλιστικών οργανισμών που αιματοκυλούν χώρες και λαούς και δεν διστάζουν για τα συμφέροντα των μονοπωλίων να μπουρλοτιάζουν ολόκληρες περιοχές, πάει πολύ να κραδαίνουν κλαδί ελαίας παριστάνοντας τις αθώες περιστερές...

Κάλπικοι διαχωρισμοί

Σήμερα, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο υπουργών της ΕΕ, όπου θα συζητηθεί και το θέμα των μεταρρυθμίσεων στα Εργασιακά. Οπως ενημέρωσε προχτές την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, «για πρώτη φορά οι εργασιακές αλλαγές θα συζητηθούν στο επίπεδο των αρμόδιων υπουργών Εργασίας και όχι, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, στο Γιούρογκρουπ». Είναι να απορεί κανείς τι διαφορά έχει να συζητιέται ένα τέτοιο θέμα στο ένα ή στο άλλο όργανο της ΕΕ, σαν να πρόκειται να κρίνουν με διαφορετικά κριτήρια και να διαμορφώσουν διαφορετική θέση οι υπουργοί Εργασίας από τους ομολόγους τους των Οικονομικών. Είναι φανερό ότι ο υπουργός Εργασίας, γνωστός για την προσπάθειά του να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους και να αποσπάσει την προσοχή τους από την ουσία των αντιλαϊκών μέτρων, εισάγει έναν ακόμα τεχνητό διαχωρισμό, για να θολώσει το ταξικό κριτήριο με το οποίο χρειάζεται να αντιμετωπιστούν από το λαό η κυβέρνηση και η ΕΕ. Ετσι, δίπλα στη διάκριση ανάμεσα στο «κακό» ΔΝΤ και στην «καλή» ΕΕ, προκύπτει τώρα και ο διαχωρισμός ανάμεσα στο «καλό» Συμβούλιο των υπουργών Εργασίας και στο «κακό» Γιούρογκρουπ. Ολα αυτά για να εναποθέσουν οι εργαζόμενοι τις ελπίδες τους στα παζάρια που κάνει η κυβέρνηση στα διάφορα ιμπεριαλιστικά «φόρα», όπου ο μόνος θεός που προσκυνούν, όπως και η κυβέρνηση, είναι η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτά αποτελούν άλλωστε και το κίνητρο των νέων ανατροπών στα Εργασιακά, που απεργάζονται από κοινού κυβέρνηση και κουαρτέτο.

Η καπηλεία της ΔΕΗ

Την καθιέρωση της 13ης Οκτώβρη ως επίσημης αργίας για το προσωπικό της ΔΕΗ, με αφορμή την επέτειο της μάχης της Ηλεκτρικής, ανακοίνωσε ο Μ. Παναγιωτάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια καπηλείας της ιστορικής αυτής μάχης που έδωσε ο ΕΛΑΣ μαζί με εργαζόμενους της τότε ΔΕΗ, σε δήλωσή του ο Μ. Παναγιωτάκης υποστηρίζει πως «η ευημερία και η κοινωνική προστασία του λαού μας και η ανάπτυξη της χώρας δεν μπορεί παρά να έχει ως βασικό πυλώνα μία ισχυρή και αποδοτική ΔΕΗ, για την επίτευξη των στόχων της οποίας ενωμένοι όλοι οι εργαζόμενοι και τα στελέχη της οφείλουμε να δίνουμε αποφασιστικά καθημερινές μάχες».

Και λέμε καπηλείας γιατί ο αγώνας του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του λαού μας ενάντια στον κατακτητή και τους ντόπιους συνεργάτες του δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική που εφαρμόζουν σήμερα η κυβέρνηση και η ΔΕΗ σε βάρος των φτωχών λαϊκών στρωμάτων αλλά και των εργαζομένων σε αυτή. Τα χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά στα οποία η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα επειδή δεν έχουν να πληρώσουν τους ακριβούς και δυσβάσταχτους λογαριασμούς, όπως και η λεηλασία των εργατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων σε αυτή, είναι η απόδειξη. Η προσπάθεια της κυβέρνησης και διοικήσεων όπως της ΔΕΗ, να φέρουν στα μέτρα τους την πάλη της ΕΑΜικής αντίστασης και να την υποτάξουν στις πολιτικές σκοπιμότητες του ΣΥΡΙΖΑ βγάζει μάτι και είναι προκλητική.

Πάει πολύ...

Γράφει η «Ισκρα» της ΛΑΕ: «Θέλει η ηγεσία του ΚΚΕ να ανακοπεί η μνημονιακή επίθεση, να στηριχτούν και να ενισχυθούν οι εργασιακές και κοινωνικές κατακτήσεις; Θέλει η ηγεσία του ΚΚΕ να δικαιωθούν οι συνταξιούχοι που δέχτηκαν τις προάλλες βροχή τα χημικά; (...) Θέλει η ηγεσία του ΚΚΕ να ακυρωθούν τα μνημόνια, να ανασάνει τώρα ο τόπος και ο λαός και να ανοίξει για τη χώρα ένας αξιόπιστος δρόμος κοινωνικών μετασχηματισμών με ορίζοντα το σοσιαλισμό; Θέλει και επιδιώκει η ηγεσία του ΚΚΕ μια άμεση ανατροπή με ένα μεταβατικό πρόγραμμα ή περιμένει να είναι εκείνη η ηγεσία που θα έχει την ευθύνη ότι επί των ημερών της γκρεμίστηκαν και διαλύθηκαν όσα οι εργαζόμενοι και ο λαός κατέκτησαν σταδιακά με θυσίες και αίμα εδώ και δύο αιώνες; Διότι ευθύνη δεν έχουν μόνο αυτοί που γκρεμίζουν αλλά μερίδιο ευθύνης έχουν και όσοι δεν θέλουν να κάνουν όσα πρέπει και μπορούν για να σταματήσουν την κατεδάφιση». Πάει πολύ, αυτοί που συμμετείχαν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χειραγωγώντας το λαό στην πολιτική του κεφαλαίου με τυρί στη φάκα την αντιμνημονιακή πολιτική, να μιλούν για συνευθύνη ΚΚΕ - κυβέρνησης, για να κρύψουν τη δική τους χρεοκοπία, τη χρεοκοπία του «αντιμνημονιακού μετώπου». Πάει πολύ, γιατί αυτοί συνεχίζουν να σπέρνουν αυταπάτες στο λαό ότι με μια κυβέρνηση στον καπιταλισμό θα διατηρήσει - ενισχύσει τα δικαιώματά του, παρά την πείρα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Εγκαλούν λοιπόν το ΚΚΕ επειδή αποκαλύπτοντας αυτές τις αυταπάτες εξηγεί στο λαό ότι η μόνη φιλολαϊκή διέξοδος προϋποθέτει σύγκρουση με το κεφάλαιο και την εξουσία του.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1884 Η ώρα Γκρίνουιτς καθιερώνεται ως βάση υπολογισμού της παγκόσμιας ώρας.

1904 Πεθαίνει ο στρατιωτικός Παύλος Μελάς, από τους πρωτεργάτες του Μακεδονικού Κομιτάτου.

1905 Ιδρύεται στην Πετρούπολη το πρώτο σοβιέτ των εργατών.

1912 Κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο, οι Σέρβοι κυριεύουν τα Σκόπια.

1923 Η Αγκυρα ανακηρύσσεται πρωτεύουσα της Τουρκίας.

1925 Γεννιέται η Βρετανίδα πολιτικός και πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ.

1936 Στα γραφεία της Γενικής Ασφάλειας Πειραιά δολοφονείται με βασανιστήρια ο χημικός Μήτσος Μαρουκάκης, στέλεχος του ΚΚΕ.

1943 Μετά τη συνθηκολόγησή της με τους συμμάχους, η Ιταλία (κυβέρνηση Μπαντόλιο) κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Γερμανίας.

1944 Μάχες του ΕΛΑΣ στον Πειραιά εναντίον των Γερμανών, για τη σωτηρία των λιμενικών εγκαταστάσεων, της «Ηλεκτρικής Εταιρείας» (ΠΑΟΥΕΡ) και όλων των εργοστασίων.

1944 Ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει τη Ρίγα, πρωτεύουσα της Λετονίας.

1946 Η Ασφάλεια κλείνει τα γραφεία του ΕΑΜ Μακεδονίας - Θράκης στη Θεσσαλονίκη.

1985 Πεθαίνει ο κομμουνιστής χαράκτης Τάσσος (Αναστάσιος Αλεβίζος). Εντάχθηκε στην ΟΚΝΕ το 1930 και κατόπιν στο ΚΚΕ. Τα πρώτα του ζωγραφικά σχέδια δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Νέοι Πρωτοπόροι» το 1932. Στο ίδιο περιοδικό δημοσιεύτηκαν χαρακτικά του, καθώς και το κείμενό του «Ξυλογραφία: Η Τέχνη των μαζών». Στην Κατοχή και στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, ο Τάσσος δούλεψε στην Επιτροπή Διαφώτισης της ΚΟΑ με καθοδηγήτρια την Ηλέκτρα Αποστόλου, με μεγάλη προσφορά στον παράνομο Αντιστασιακό Τύπο, ενώ συμμετείχε και στο σημαντικότερο έντυπο του οργανωμένου αγώνα, το λεύκωμα ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, που κυκλοφόρησε στις 25 Μάρτη 1943. Το 1944 πήρε μέρος στην πανελλήνια έκθεση στην οποία συμμετείχαν οι εικαστικοί του ΕΑΜ και φυλακίστηκε για 40 μέρες στις φυλακές «Αβέρωφ». Στη δεκαετία του 1960, η θεματογραφία του άρχισε να επικεντρώνεται στην απόδοση της ανθρώπινης μορφής με στροφή στο ασπρόμαυρο. Στη δικτατορία των συνταγματαρχών, έζησε αυτοεξόριστος εκτός Ελλάδας και φιλοτέχνησε έργα κοινωνικής διαμαρτυρίας. Το 1978, με αφορμή τη σύγκληση του 10ου Συνεδρίου του ΚΚΕ - του πρώτου νόμιμου μετά το 1945 - ο Τάσσος κυκλοφόρησε το λεύκωμα «Δέκα επιλογές από την ποίηση του Γ. Ρίτσου» και τη «Χαρακτική» του.

1995 Κερδίζει το Νόμπελ Ειρήνης ο Τζόζεφ Ρότμπλαντ, ο πυρηνικός φυσικός που αφιέρωσε τη ζωή του στην κατάργηση της ατομικής βόμβας, στην κατασκευή της οποίας είχε βοηθήσει ο ίδιος. Την ίδια μέρα, η Γαλλία απορρίπτει τις εκκλήσεις για τον τερματισμό των πυρηνικών δοκιμών στο Νότιο Ειρηνικό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ