Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ»
Πολλαπλές στοχεύσεις σε βάρος εργαζομένων και ανέργων

Το πραγματικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου αποκάλυψε χτες στην Επιτροπή της Βουλής ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης

Αποκαλυπτική για το περιεχόμενο και τους στόχους που εξυπηρετεί το νομοσχέδιο για την «κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία» ήταν η χτεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, όπου οι βουλευτές τοποθετήθηκαν επί των άρθρων.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, ανέδειξε ότι όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση, δεν μπορεί να κρύψει πως πίσω από τους αντιεπιστημονικούς και αποπροσανατολιστικούς όρους που χρησιμοποιεί ακόμα και στον τίτλο του νομοσχεδίου, βρίσκεται «η στήριξη της πολιτικής της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων».

Είπε, ακόμη, ότι «και αυτό το νομοσχέδιο προωθεί την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών παροχών, που πρέπει να παρέχονται από το κράτος, συμβάλλει στην ελάφρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, για να πηγαίνει στους επιχειρηματικούς ομίλους ακόμα περισσότερο ζεστό χρήμα με φοροελαφρύνσεις, επιδοτήσεις και άλλα προνόμια, που βγαίνουν μέσα από τη ληστεία της εργατικής τάξης, του λαού».

Οπως σημείωσε, η κυβέρνηση εμπλουτίζει το νόμο 4091/2011 του ΠΑΣΟΚ, αντικαθιστώντας άρθρα του (1 έως 17), προκειμένου να διευρύνει «τις αρμοδιότητες και τη δράση των ΚΟΙΝΣΕΠ, ανοίγοντας το δρόμο στην πλήρη ιδιωτικοποίηση νευραλγικών για την εργατική τάξη και το λαό τομέων, που αφορούν υπηρεσίες Πρόνοιας, Παιδείας, Υγείας, καθαριότητας, Ενέργειας κ.ά.».

«Στην προσπάθεια - πρόσθεσε - να καμουφλάρει τις στρατιές ανέργων, δημιουργεί τους "Συνεταιρισμούς Εργαζομένων", στους οποίους δίνει τη δυνατότητα μεταβίβασης ακόμα και πτωχευμένων ιδιωτικών επιχειρήσεων. Αλήθεια, τι θα γίνει με τα χρέη των επιχειρήσεων αυτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία;», αναρωτήθηκε.

Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο 2 περιέχονται οι νέοι ορισμοί που εισάγει το νομοσχέδιο, όπως αυτοί που αναφέρονται στον τίτλο του, όλοι αντιγραφή από τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ και της ΕΕ. Στο άρθρο 3, αναφέρεται ρητά ότι ΚΟΙΝΣΕΠ και Συνεταιρισμοί Εργαζομένων μπορεί να είναι κερδοσκοπικοί φορείς και παράλληλα ότι οι θέσεις εργασίας θα αμείβονται με βάση τον κατώτατο μισθό, ενώ δίνει τη δυνατότητα για μερική απασχόληση και εθελοντική εργασία.

Δηλαδή, «αδήλωτη εργασία - τόνισε ο Χρ. Κατσώτης - γιατί, όπως αναφέρεται, οι φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας δεν θα έχουν ασφαλιστικές υποχρεώσεις προς τα μη μέλη που λειτουργούν ως εθελοντές». Στο άρθρο 4, οι ίδιοι φορείς αναφέρεται ότι έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση από το ταμείο κοινωνικής οικονομίας, το ταμείο επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης, μπορούν να εντάσσονται σε προγράμματα στήριξης επιχειρηματικότητας και του ΟΑΕΔ. Αντιμετωπίζονται δηλαδή σαν κοινές καπιταλιστικές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται μέσα στο δεδομένο περιβάλλον του ανταγωνισμού, με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα και το κέρδος.

Οσο για το άρθρο 11, αναφέρεται η σύσταση από το υπουργείο Εργασίας «εθνικής επιτροπής για την κοινωνική οικονομία», της οποίας «αρμοδιότητα είναι η προώθηση του κοινωνικού διαλόγου για τη διαμόρφωση πολιτικών ανάπτυξης και την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Κοινωνική Οικονομία». Στην Επιτροπή αυτή συμμετέχουν από εκπρόσωποι των ΚΟΙΝΣΕΠ, των Συνεταιρισμών Εργαζομένων, μέχρι Επιμελητήρια και η ΓΣΕΕ.

Ο επικίνδυνος χαρακτήρας του νομοσχεδίου αναδείχτηκε και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ακρόασης των φορέων στην αρμόδια Επιτροπή, που έγινε νωρίς το πρωί, όπου οι φορείς του κεφαλαίου, αλλά και του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, έσπευσαν να δώσουν τα συγχαρητήριά τους στην κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ