Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2016 - αριθ. φύλλου: 12553

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Χρειάζονται αγώνες μαζικοί, που βάζουν στο στόχαστρο τον ίδιο τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε κυριακάτικη εφημερίδα


ΣΕΛ.  5

«Τρίγωνο συνεργασίας» σε επικίνδυνο κουβάρι ανταγωνισμών

Στο επίκεντρο η διεύρυνση των πεδίων κερδοφορίας και η αναβάθμιση των αστικών τάξεων στην περιοχή

Το «τρίγωνο συνεργασίας» Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου αποτελεί στρατηγική επιλογή της ελληνικής αστικής τάξης, την οποία υπηρετεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όπως και οι προκάτοχοί της (η πρώτη τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου έγινε επί πρωθυπουργίας Αντ. Σαμαρά, ενώ ακολούθησαν άλλες δύο, πριν τη χτεσινή, επί πρωθυπουργίας Αλ. Τσίπρα).

Οπως φαίνεται και από τη διακήρυξη της χτεσινής συνάντησης, η ατζέντα της ήταν υπαγορευμένη από το στόχο των αστικών τάξεων των τριών χωρών για διεύρυνση των πεδίων κερδοφορίας τους και αναβάθμιση της θέσης τους σε μια περιοχή όπου εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί. Μια συνεργασία που προχωράει με τις ευλογίες της ΕΕ.

Τα περί «σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή», που προπαγανδίζει η κυβέρνηση ότι εξυπηρετεί η τριμερής συνεργασία, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, με δεδομένο ότι οι κίνδυνοι για τους λαούς πολλαπλασιάζονται μέσα στο κουβάρι των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών.


ΣΕΛ.  7

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ντόμινο αντιλαϊκών διεργασιών

Στο ντόμινο αντιλαϊκών διεργασιών, ανταγωνισμών και διαιρέσεων ανάμεσα σε καπιταλιστικά κέντρα αλλά και στο εσωτερικό της ΕΕ και της Ευρωζώνης εντάσσεται και το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους, σε συνδυασμό βέβαια με τα παζάρια σχετικά με τη συμμετοχή και το ρόλο του ΔΝΤ στη δανειακή σύμβαση με το ελληνικό κράτος. Την ίδια ώρα, το γενικό φόντο των εξελίξεων προσδιορίζεται από τις αυξημένες αβεβαιότητες και από τους κινδύνους που εκδηλώνονται στην παγκόσμια οικονομία, γεγονός που έρχεται να οξύνει τόσο τα αντιλαϊκά αντανακλαστικά στη βάση της ενιαίας στρατηγικής του κεφαλαίου, όσο και τους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς.

Βέβαια, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα ζητήματα αυτά κυριάρχησαν στη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, την περασμένη βδομάδα στην Ουάσιγκτον. «Η παγκόσμια ανάπτυξη είναι πολύ χαμηλή για πολύ μεγάλο διάστημα, ωφελώντας πολύ λίγους», επαναλαμβάνει η πλευρά του ΔΝΤ, ενώ, για πρώτη φορά, προχώρησε και παραπέρα κατονομάζοντας τη γερμανική οικονομία και τη γερμανική κυβέρνηση. Φυσικά, δεν τους «κόφτει» η άνιση καπιταλιστική ανάκαμψη, αλλά τα αστρονομικά εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας, ζήτημα το οποίο στο πρόσφατο παρελθόν αποτέλεσε πεδίο ενδοκαπιταλιστικής διαπάλης και στο εσωτερικό της ΕΕ με στόχο την απόσπαση μεριδίων και κερδών από το παγκόσμιο εμπόριο, το οποίο, έτσι κι αλλιώς, συνεχίζει σε ρότα υποχώρησης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Να σημειωθεί ότι η Γερμανία θα αναλάβει την προεδρία του G-20 τον επόμενο χρόνο, γεγονός που φαίνεται να «φωτίζει» το αντιλαϊκό κάδρο των ευρύτερων ανταγωνισμών που εκδηλώνονται ανάμεσα στη γερμανική κυβέρνηση, στις ΗΠΑ και το ΔΝΤ. «Είναι η στιγμή που επελέγη από τις ΗΠΑ για να ασκήσουν πίεση στη Γερμανία, ώστε να θέσει ορισμένα σημεία στην ατζέντα της προεδρίας της το επόμενο έτος», τόνισε, μιλώντας στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο (AFP), πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις.

Οι ενδοκαπιταλιστικές κόντρες έχουν κάνει έντονη την εμφάνισή του και γύρω από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Για παράδειγμα, η βρετανική εφημερίδα «Financial Times» κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι «χαρίστηκε» στο μεγαλύτερο γερμανικό τραπεζικό μονοπώλιο, Ντόιτσε Μπανκ, σχετικά με το υπολογιζόμενο ύψος της κεφαλαιακής της επάρκειας. Ταυτόχρονα, η εν λόγω γερμανική τράπεζα βρίσκεται σε αντιδικία και παζάρια με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, που της έχει επιβάλει πρόστιμο ύψους 14 δισ. δολαρίων, για αγοραπωλησίες «τοξικών» ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ, στο διάστημα πριν από το ξέσπασμα της κρίσης. Ανταγωνισμοί εκδηλώνονται και γύρω από τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση των παγκόσμιων τραπεζικών κανόνων από την «Επιτροπή της Βασιλείας». Σε αυτό το πλαίσιο, Ευρωπαίοι τραπεζίτες και αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι οι κυοφορούμενες αλλαγές θα φέρουν το ευρωπαϊκό τραπεζικό κεφάλαιο σε μειονεκτική θέση έναντι του αμερικανικού.

Την ίδια ώρα, η περιορισμένη μάζα των νέων επενδύσεων στην Ευρωζώνη και συνολικά οι υποτονικοί ρυθμοί οικονομικής ανάκαμψης «στοιχειώνουν» τους προβληματισμούς και την ενδοκαπιταλιστική διαπάλη γύρω από τη διαμόρφωση του κατάλληλου μείγματος της αντιλαϊκής πολιτικής. Σε αυτό το επίπεδο, οι ανταγωνισμοί και οι «διαιρέσεις» στο εσωτερικό της Ευρωζώνης και της ΕΕ εστιάζουν σε ζητήματα όπως στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, στο λεγόμενο «επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ», στην «ευελιξία» του δημοσιονομικού συμφώνου, έτσι ώστε να βρεθεί χώρος για μέτρα τόνωσης μερίδων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, στο εσωτερικό των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας.

Σε κάθε περίπτωση, οι κόντρες, οι αντιθέσεις και τα κάθε είδους μείγματα διαχείρισης του κεφαλαίου συμψηφίζονται στην κοινή τους ανάγκη για την παραπέρα κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε και στην πρόσφατη σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Στην περίπτωση του ελληνικού κρατικού χρέους, οι «υπερθεματιστές» της «ελάφρυνσης» συμπληρώνουν τους ανταγωνιστές τους, στη Γερμανία και την Ευρωζώνη, με νέα αντιλαϊκά μέτρα, όπως η παραπέρα καρατόμηση των σημερινών συντάξεων, η διάλυση του αφορολόγητου μισθωτών και συνταξιούχων και σειρά από άλλα.


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κάλεσμα για μαθητικό ξεσηκωμό!
  • Καταλήψεις και μαθητικά συλλαλητήρια στις 7 Νοέμβρη
  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας στις 21 Οκτώβρη για τα ΕΠΑΛ

«Στις 7 Νοέμβρη καταλήψεις στα σχολεία και όλοι στους δρόμους»! Αυτό είναι το κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αττικής, που δίνει αγωνιστικό ραντεβού για εκείνη τη μέρα στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.


ΣΕΛ.  12


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Μεγάλη πανελλαδική σύσκεψη στις 30 Οκτώβρη

ΣΕΛ.  18
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΟ ΜΕΝΙΔΙ
Συγκλονιστικές μαρτυρίες για τις δολοφονικές επιθέσεις φασιστοειδών

Σήμερα, Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία Μενιδίου καλεί το λαό της περιοχής η ΤΟ Μενιδίου - Φυλής του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  10
ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΝΟΤΑΜ
Αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία στο Καστελόριζο

ΣΕΛ.  8

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ