Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ολα για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού

Ο στόχος της κυβέρνησης να προωθήσει τους σχεδιασμούς των μονοπωλιακών ομίλων, αποτυπώνεται πλήρως στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας που ενέκρινε χτες η πλειοψηφία της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για την κύρωση μνημονίου μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας για τον Τουρισμό.

«Η συγκεκριμένη σύμβαση ήταν προϊόν συμφωνιών που είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με το σαουδαραβικό κράτος. Πρόκειται, ουσιαστικά, για ενοποίηση βασικών σχεδιασμών του μονοπωλιακού κεφαλαίου, που επενδύει στον Τουρισμό σε συνεργασία με το ντόπιο κεφάλαιο και την ολόπλευρη στήριξή του απ' το ελληνικό κράτος για άνοιγμα στις αγορές και στα κεφάλαια στις αραβικές χώρες και, συνεπώς, αύξηση της κερδοφορίας τους» ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο.

Καταθέτοντας στοιχεία που δείχνουν ποιοι είναι αυτοί που ευνοούνται και για ποιους υπογράφηκε αυτή τη συμφωνία, σημείωσε: «Υπάρχουν διεθνικά μονοπώλια σαουδαραβικών συμφερόντων με σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Εμβληματική περίπτωση είναι ο όμιλος OLAYAN, με έδρα την Αθήνα. Εχει αποκτήσει το 25% των μετοχών του COSTANAVARINO της ΤΕΜΕΣ ΑΕ και συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της AEGEAN AIRLINES. Με τον όμιλο ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ έχουν στρατηγική συνεργασία.

Ο όμιλος OLAYAN έχει επενδύσει στην Chipita, στις Τηλεπικοινωνίες, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μαζί με τον όμιλο Κωνσταντόπουλου είχαν υποβάλει προσφορά για τον Αστέρα Βουλιαγμένης. Θεωρείται ο ισχυρότερος επιχειρηματικός όμιλος της Σαουδικής Αραβίας και διαθέτει επενδύσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη».

Την ίδια ώρα, για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό, αυτό που ισχύει στη χώρα μας είναι η άγρια εκμετάλλευση, η απληρωσιά, η μαύρη εργασία και πάει λέγοντας, άλλωστε, όπως σημείωσε στο άρθρο 6 του νομοσχεδίου, προβλέπεται η «εκμετάλλευση φθηνού ευέλικτου εργατικού δυναμικού χωρίς δικαιώματα μέσω των προγραμμάτων κατάρτισης». Εξάλλου, όπως διευκρίνισε η Δ. Μανωλάκου, όσον αφορά τη Σαουδική Αραβία, ο λόγος γίνεται για μία χώρα «με τ' ανύπαρκτα εργατικά δικαιώματα, με την υπερεκμετάλλευση δεκάδων χιλιάδων ξένων εργατών, τους απλήρωτους εργάτες στα κάτεργα των κατασκευών».

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων υπερψήφισαν μαζί με την κυβέρνηση

Τα όσα ανέφερε η βουλευτής του ΚΚΕ επιβεβαίωσε πλήρως η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας, Ελ. Κουντουρά, λέγοντας: «Πάνω απ' όλα ενθαρρύνουμε τις τουριστικές επενδύσεις. Είναι για εμάς πάρα πολύ σημαντικό το να μπορέσουμε να έχουμε νέες επενδύσεις στην Ελλάδα από σοβαρούς επενδυτές». Σημείωσε, επίσης, ότι το 2015 «ξεπεράσαμε ακόμα και το στόχο τον οποίο είχαν θέσει η προηγουμένη κυβέρνηση και ο ιδιωτικός φορέας, δηλαδή καταφέραμε να φέρουμε 26 εκατ. τουρίστες και 14 δισ. ευρώ έσοδα», τα οποία εισέπραξαν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Βέβαια, δεν ανέφερε λέξη για τα ...«οφέλη» που «είδαν» οι εργαζόμενοι.

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων υπερψήφισαν, χαρακτηρίζοντας λίγο - πολύ τη συμφωνία ως επίτευγμα. Η Χρυσή Αυγή καταψήφισε γιατί, κατά τον ειδικό της αγορητή Ηλ. Παναγιώταρο, οι αξίες της Σ. Αραβίας δεν ταιριάζουν με τον «ελληνοχριστιανικό πολιτισμό».

Με τις θετικές ψήφους των παραπάνω κομμάτων και το «παρών» της Χρυσής Αυγής υπερψηφίστηκε στην ίδια Επιτροπή νομοσχέδιο για την «κύρωση συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ (...) και της Ισλανδίας σχετικά με τη συμμετοχή της Ισλανδίας (...) στη δεύτερη περίοδο δέσμευσης, σύμφωνα με την τροποποίηση της Ντόχα στο Πρωτόκολλο του Κιότο, στη σύμβαση - πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή».

Το ΚΚΕ καταψήφισε, καθώς όπως επισήμανε η Δ. Μανωλάκου, όλες αυτές οι συμφωνίες «για την κλιματική αλλαγή δεν είναι τίποτε άλλο από αντιθέσεις και προσωρινοί συμβιβασμοί των ιμπεριαλιστικών κέντρων, στον καθορισμό στόχων που αξιοποιούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα» που το καπιταλιστικό σύστημα δημιουργεί, «σαν ευκαιρία κερδοφόρας διείσδυσης των πολυεθνικών ομίλων σε νέες αγορές» π.χ. εμπόριο ρύπων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ