Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΟΠ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Την Τρίτη 6/9 η επίσκεψη - εκδήλωση στη Μακρόνησο
  • Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας
  • Θα ακολουθήσει συναυλία με το έργο «Καντάτα για τη Μακρόνησο»

Οι χιλιάδες κομμουνιστές και λαϊκοί αγωνιστές που εξορίστηκαν, μαρτύρησαν και θυσιάστηκαν στο «ελληνικό Νταχάου» θα τιμηθούν την ερχόμενη Τρίτη 6 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στην εκδήλωση που διοργανώνεται στη Μακρόνησο από την Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ και την Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θα ακολουθήσει συναυλία με το μουσικό έργο του Θ. Μικρούτσικου «Καντάτα για τη Μακρόνησο», πάνω σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου.

Τιμάμε τους χιλιάδες που έμειναν αλύγιστοι!

Ο άγονος βράχος που δεσπόζει απέναντι από την εργατούπολη του Λαυρίου, λίγα χιλιόμετρα από την Αθήνα, λειτούργησε ως τόπος εκτοπισμού από το 1947 κι ενώ ήταν σε εξέλιξη η ένοπλη λαϊκή πάλη του ΔΣΕ, αρχικά για στρατεύσιμους που κρίνονταν «εθνικώς ύποπτοι». Αργότερα μεταφέρθηκαν από άλλα νησιά πολιτικοί εξόριστοι, σχηματίζοντας το μεγαλύτερο στρατόπεδο της περιόδου 1946-'49.

Στο «Μακρονήσι», που αστοί πολιτικοί χαρακτήριζαν «εθνικό αναμορφωτήριο», «εθνική κολυμβήθρα», «νέο Παρθενώνα» κ.λπ., συγκεντρώθηκαν χιλιάδες αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης, αξιωματικοί του ΕΛΑΣ, μέλη και στελέχη του ΚΚΕ. Ο στόχος της αστικής τάξης ήταν σαφής: Να κάμψει την ηρωική πάλη του λαϊκού κινήματος και να χτυπήσει την πολιτική επιρροή του ΚΚΕ, στήνοντας το μηχανισμό απόσπασης δηλώσεων. Στο πλαίσιο αυτό, το κράτος ανέπτυξε πλήρως όλες τις μεθόδους βασανισμού και εξόντωσης, επινοώντας πλήθος μαρτυρίων για να λυγίσει τους αγωνιστές.

Σ' αυτό το νησί, όπου η πίστη στα ιδανικά της πάλης για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό, απέδειξε ότι γιγαντώνει την ανθρώπινη αντοχή, θα περπατήσουν την ερχόμενη Τρίτη όσοι θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση.

Για να τιμηθούν οι χιλιάδες που έμειναν αλύγιστοι, αποτελώντας τον ηθικό θρίαμβο των κομμουνιστών και βάζοντας τη σφραγίδα τους για να αντέξουν και οι κατοπινές γενιές και να κρατήσουν ψηλά τη σημαία της πάλης. Θα τιμηθούν οι χιλιάδες που με τη στάση τους τσαλάκωσαν τα εκτελεστικά αποσπάσματα, αποδεικνύοντας ότι ο ηρωισμός που πηγάζει από την πεποίθηση ότι ο καπιταλισμός μπορεί να ανατραπεί και η εργατική τάξη θα ζήσει καλύτερες μέρες όταν βάλει στην άκρη τους εκμεταλλευτές της, είναι ανεξάντλητος.

Να αναδειχθεί πραγματικά ως ιστορικός τόπος

Με την εκδήλωση αυτή στο «θανατονήσι», όπως έμεινε να χαρακτηρίζεται, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ αναδεικνύουν και τη σημαντική διεκδίκηση η Μακρόνησος να προστατευτεί και να αναδειχθεί ως πραγματικός ιστορικός τόπος, να γίνει εύκολα προσβάσιμη στο λαό και τη νεολαία.

Παρόλο που η Μακρόνησος είναι χαρακτηρισμένη ως ιστορικός τόπος, τα κτίρια του νησιού που στέγασαν τις ανείπωτες θυσίες του λαού μας σαπίζουν χτυπημένα από την αλμύρα και τους θυελλώδεις ανέμους. Δεν είναι, επίσης, λίγες οι φορές στο πρόσφατο παρελθόν που ο «Ριζοσπάστης» έχει αποκαλύψει τις στοχεύσεις των κυβερνήσεων και των τοπικών αρχών για εκμετάλλευση του νησιού και παράδοσή του στην επιχειρηματική δράση (ενεργειακές υποδομές κ.λπ.).

Ανάμεσα στις διεκδικήσεις είναι να διαμορφωθεί κατάλληλο λιμάνι ώστε να συνδεθεί γραμμή πλοίου και να γίνει το νησί εύκολα επισκέψιμο. Επίσης, να συντηρηθούν τα κτίσματα, που περιλαμβάνουν και θέατρο, τα οποία φτιάχτηκαν από τους ίδιους τους αγωνιστές που εξορίστηκαν εκεί.

Η μελέτη της ιστορίας των αγώνων της εργατικής τάξης, του μεγαλείου της πάλης της με μπροστάρη το ΚΚΕ εμπνέει, δίνει κουράγιο και εξοπλίζει με πολύτιμα διδάγματα για τις μεγάλες μάχες που έρχονται. Ειδικά για τις σημερινές γενιές, τη νεολαία που μεγαλώνει στις συνθήκες της αντεπανάστασης και του σαρώματος λαϊκών κατακτήσεων δεκαετιών, η μαζική συμμετοχή σε πρωτοβουλίες σαν κι αυτή, εκτός από εκδήλωση τιμής και μνήμης, αποτελεί και δέσμευση: «Συνεχίζουμε!»


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ