Παντιέρες «μάχης κατά της διαπλοκής» σηκώνει η κυβέρνηση, την ώρα που τα κανάλια θα συνεχίσουν να είναι ιδιοκτησία επιχειρηματικών ομίλων
Eurokinissi |
Το σίριαλ της διαδικασίας δημοπράτησης συνοδεύτηκε από την αποπροσανατολιστική για το λαό αντιπαράθεση των αστικών κομμάτων |
Το παζάρι πάντως φαίνεται πως θα συνεχιστεί, αυτή τη φορά με αντικείμενο τις περιφερειακές και θεματικές άδειες, όπως διαφαίνεται απ' τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών. Μάλιστα, ο γγ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λ. Κρέτσος, δήλωσε χτες (ρ/σ «Real») ότι ο επόμενος διαγωνισμός θα πρέπει να γίνει απ' το ΕΣΡ και ότι μπορεί να υπάρξει στο μέλλον 5η άδεια, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς.
«Η τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας δεν προήλθε αυθαίρετα, αλλά βάσει μελέτης η οποία υπογράμμιζε ότι η τιμή βγαίνει με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα της αγοράς. Μόνο αν αλλάξουν αυτά τα δεδομένα της αγοράς, θα μπορέσει να υπάρξει μια πέμπτη άδεια», υποστήριξε σχετικά.
Για το θέμα των θεματικών και περιφερειακών αδειών, ανέφερε ότι η συζήτηση αυτή είναι προς το παρόν άκαιρη. «Το περιφερειακό σύστημα των μίντια, το οποίο είναι πολύ σημαντικό, υποφέρει από μη πρόσβαση στη διαφήμιση και αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για την πολυφωνία και τον πλουραλισμό (...) Χρειαζόμαστε μία τροποποίηση, έναν νέο χάρτη συχνοτήτων προκειμένου να μπορούμε να καθορίσουμε και ποιος θα είναι ο αριθμός. Αυτός ο διαγωνισμός, ο επόμενος διαγωνισμός, πρέπει να γίνει από το ΕΣΡ», δήλωσε.
Η δε κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της (ρ/σ «Κόκκινο») επανέλαβε ότι μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών του διαγωνισμού, θα υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής όσων αδειοδοτηθούν, ούτως ώστε να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των όρων του διαγωνισμού. «Οσον αφορά, δηλαδή, την ποιότητα του προγράμματος, τον αριθμό αλλά και τις ειδικότητες των εργαζομένων, μια σειρά όρων που υπάρχουν στον διαγωνισμό. Χρειάζεται μια περίοδος προσαρμογής σε αυτό, είτε κάποιος είναι παλιός είτε καινούργιος που θα έχει πάρει τηλεοπτική άδεια», ανέφερε, προσθέτοντας πως στο ίδιο διάστημα θα διακοπεί η εκπομπή σήματος όσων σταθμών δεν έχουν άδεια.
Κατηγόρησε τη ΝΔ για αντικρουόμενες θέσεις, ερμηνεύοντάς τις ως επιθυμία να μην αλλάξει τίποτα και να μην μπει τάξη επειδή το υπάρχον καθεστώς την εξυπηρετούσε τόσα χρόνια. «Δεν ενδιέφερε ποτέ τη ΝΔ τι είδους ενημέρωση θα έχουμε, αρκεί αυτή η ενημέρωση να εξυπηρετούσε την ίδια. Και βεβαίως δεν νομίζω ότι υπάρχει Ελληνας πολίτης που θα μιλήσει στην Ελλάδα για αντικειμενική ενημέρωση μέσω των τηλεοπτικών σταθμών τα τελευταία αρκετά χρόνια», υποστήριξε, κρύβοντας ότι το περιεχόμενο της ενημέρωσης δεν πρόκειται να αλλάξει λόγω της διαδικασίας αδειοδότησης, αφού τα κανάλια θα συνεχίσουν να είναι στην ιδιοκτησία επιχειρηματικών ομίλων που θα τα αξιοποιούν για να προωθούν τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους.
Επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα επενδύσει στην υποτιθέμενη «μάχη κατά της διαπλοκής», πρόσθεσε, αναφερόμενη στα ΜΜΕ, στο ποδόσφαιρο κ.λπ., ότι «για μας αυτή είναι μια μάχη που δίνουμε αυτονόητα. Ξέραμε τι θα μας συμβεί, ξέραμε τον πόλεμο τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε (...) Ωστόσο, είναι υποχρέωσή μας να κάνουμε αυτές τις ριζικές αλλαγές (...) Εδώ, λοιπόν, θα συγκρουστούμε».
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η παρέμβαση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνιας Σβίγκου, στον «ΣΚΑΪ». Επιπλέον, «άδειασε» τον ευρωβουλευτή του κόμματος Κ. Χρυσόγονο για τις ενστάσεις του ως προς το ποιοι αποκτούν πρόσβαση σε τηλεοπτικά κανάλια, λέγοντας: «Καταλαβαίνω βέβαια ότι σ' όλη αυτή τη συζήτηση που διεξάγεται ως προς το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο πολλές φορές χρησιμοποιούνται τα λεγόμενά του και διαστρεβλώνονται έτσι ώστε να φαίνεται η αντίθεσή του στο νομοσχέδιο (...) Εγώ ως μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν γνωρίζω ο κ. Χρυσόγονος να έχει απευθύνει αυτές τις ανησυχίες του σε κάποιο κομματικό ή κυβερνητικό όργανο».
Απ' την άλλη, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης, μιλώντας στον ρ/σ «Βήμα», δήλωσε: «Δεν νομίζω ότι καμία σοβαρή χώρα στον κόσμο θα έκανε μία τέτοια διαδικασία. Δεν μπορεί να είναι το ίδιο το κράτος ελέγχων και ελεγχόμενος. Αυτό έγινε γιατί ουσιαστικά απαξιώθηκε το ΕΣΡ, το οποίο θα έπρεπε να κάνει αυτή τη διαδικασία.
Τέσσερις άδειες... Για ποιο λόγο τέσσερις; Και αν τα φάσματα τα τηλεοπτικά δίνουν τη δυνατότητα να δοθούν και άλλες τόσες θεματικές άδειες, γιατί δεν δόθηκαν από την αρχή; Αυτό που έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση, αν ήθελε, μία σύγχρονη ευρωπαϊκή κυβέρνηση, θα ήταν να ορίσει τους όρους με τους οποίους γίνεται η ενημέρωση. Σήμερα κάνουμε μία διαδικασία, που δεν ξέρουμε ποιος κρύβεται πίσω από τα χρήματα αυτά και δεν ξέρουμε και από πού προέρχονται. Αρα, όλα αυτά είναι τριτοκοσμικές παράμετροι λειτουργίας ενός συστήματος».