Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κρίσιμες στιγμές...

«Φέτος βρισκόμαστε σε μια καμπή και οι επόμενοι μήνες είναι οι πιο κρίσιμοι, γιατί ακριβώς θα σηματοδοτήσουν τη στροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», είπε χτες ο πρωθυπουργός, κατά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους εργοδοτικούς φορείς της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, ενόψει των εγκαινίων της ΔΕΘ. Τους κάλεσε, μάλιστα, να σταθούν σύμμαχοι της κυβέρνησης «σ' αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια για την ανάκαμψη και την παραγωγική ανασυγκρότηση», προβλέποντας ότι η «επόμενη μέρα» στην οικονομία είναι κοντά, «δεδομένου ότι έχουμε τους ερχόμενους πέντε μήνες που θα κρίνουν την εξέλιξη της συζήτησης για την απομείωση του χρέους». Οι διαβεβαιώσεις του Αλ. Τσίπρα είναι πρώτα απ' όλα τα διαπιστευτήρια της κυβέρνησης ότι θα κάνει μέχρι τέλους τη δουλειά για το κεφάλαιο και για την πολυπόθητη ανάκαμψη της οικονομίας. Είναι όμως και μια προσπάθεια, μπροστά στα νέα αντιλαϊκά μέτρα, να αποσπάσει ανοχή και συναίνεση από το λαό, καλλιεργώντας προσδοκίες ότι οι θυσίες πιάνουν τόπο, ότι η οικονομία βγαίνει από το τούνελ και ότι η ευημερία είναι κοντά. Μόνο που καθόλου δεν πρωτοτυπεί ο Αλ. Τσίπρας. Σαν να διαβάζουν από το ίδιο εγχειρίδιο, ο τότε πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, έλεγε σε συνεδρίαση της Βουλής τον Οκτώβρη του 2014: «Είμαστε στην πιο κρίσιμη καμπή, η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και δεν θα επιτρέψουμε να ξανακυλήσει πίσω (...) Επιτέλους η οικονομία παίρνει μπροστά». Τα ζόρια που έχει η οικονομία να ανακάμψει από τη βαθιά κρίση, τους προκαλούν πρόσθετες δυσκολίες να πείσουν για την «αναγκαιότητα» της αντιλαϊκής τους πολιτικής. Την ώρα μάλιστα που, με σύμμαχο το κεφάλαιο, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να τσακίσει ό,τι απέμεινε όρθιο από τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Για να κοιμάστε ήσυχοι!

Η «Αυγή» μιλά για «νέα σελίδα» αναφέροντας: «Οι κρίσιμες συζητήσεις που ξεκινούν και θα οδηγήσουν στη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος γίνονται στο νέο τοπίο που έχει δημιουργήσει το Brexit, η συνεχιζόμενη στασιμότητα στην οικονομία της Ευρωζώνης και η πάντα ανοιχτή πρόκληση του Προσφυγικού. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν οι νέες πολιτικές ισορροπίες που διαμορφώνονται, με την περαιτέρω προσέγγιση των σοσιαλδημοκρατών και ευρωπαϊκής Αριστεράς, αλλά η συντονισμένη δράση των χωρών του Νότου (...) είναι περισσότερο από φανερό ότι συνθέτουν νέες συμμαχίες κατά της λιτότητας και των ακραίων λύσεων. Η πρόκληση της ανάπτυξης είναι ζωτική όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για την ΕΕ συνολικά (...) θα ήταν εις βάρος της να κολλήσει ξανά στην Ελλάδα (...) η χώρα μας (...) έχει ένα λόγο παραπάνω να προχωρήσει και να ολοκληρώσει εντός χρόνου την αξιολόγηση, (...) γιατί έτσι θα ανοίξει το κεφάλαιο της οριστικής ρύθμισης του χρέους». Συνεχίζεται, δηλαδή, η κυβερνητική προσπάθεια δια χειρός «Αυγής» να ενισχυθεί στο λαό η αγωνιώδης προσδοκία της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Ετσι, ναι μεν τα βαριά αντιλαϊκά μέτρα είναι εδώ και θα έρθουν κι αλλά, όμως ο λαός δεν πρέπει να χολοσκά, αφού υπάρχουν προοπτικές χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής και διευθέτησης του χρέους, που σημαίνει εξοικονόμηση χρήματος για στήριξη των επενδύσεων των επιχειρήσεων. Και όλα αυτά τα «φιλολαϊκά» επιτυγχάνονται εξαιτίας της συμμαχίας παλιάς και νέας σοσιαλδημοκρατίας και των κρατών του Νότου. Ας κοιμηθούν, λοιπόν, ήσυχοι οι εργαζόμενοι, ας υπομένουν καρτερικά παλιά και νέα αντιλαϊκά βάρη, ας χαίρονται για τα προνόμια στο κεφάλαιο και ας περιμένουν στη «δευτέρα παρουσία» του καπιταλισμού οι καπιταλιστικές επενδύσεις και τα μεγάλα επιχειρηματικά κέρδη να τους βγάλουν από το σημερινό τέλμα. Ούτε στον αιώνα τον άπαντα!

Δεν είναι για γέλια

Το σκωπτικό «με τον ήλιο τα βγάζω, με τον ήλιο τα βάζω, τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;» θυμίζουν η μία μετά την άλλη οι προβλέψεις των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών για την «όλο κι έρχεται» και ποτέ δεν φτάνει περίφημη ανάπτυξη. Σύμφωνα με τα σχετικά τηλεγραφήματα, η Λαγκάρντ δήλωσε χτες πως «το ΔΝΤ πιθανότατα θα αναθεωρήσει ξανά πτωτικά την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη». Κι εδώ ακριβώς σταματά κάθε διάθεση να αντιμετωπιστεί με καλαμπούρι η κατάσταση.

Γιατί η επικεφαλής του ΔΝΤ ναι μεν έδωσε έτσι ένα ακόμα χτύπημα σ' όσους κατά καιρούς σπεύδουν στο μεϊντάνι να διαλαλήσουν την ανάπτυξη που ήδη ξεσκάρωσε και επελαύνει, αλλά απ' την άλλη - κι αυτό είναι το κύριο - θύμισε με τον τρόπο της ότι η καπιταλιστική κρίση όχι μόνο δεν ξεπερνιέται ποτέ με γιατροσόφια, αλλά, αντίθετα, απαιτεί απόλυτη εφαρμογή του σιδερένιου κανόνα που οδηγεί σε καταστροφή κεφαλαίου και εργατικής δύναμης. Συμπέρασμα; Ας παίρνει τα μέτρα της η εργατική τάξη γι' αυτό που είναι αναγκαίο από τη σκοπιά των δικών της συμφερόντων και τα οποία σε καμιά περίπτωση δεν ταυτίζονται με αυτά των καπιταλιστών.

Είναι απέναντι

Την ώρα που η επικεφαλής του ΔΝΤ με τις προβλέψεις της για τις προοπτικές της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας προετοιμάζει την κοινή γνώμη για νέα επίθεση, υπάρχουν και εκείνοι στον ΣΥΡΙΖΑ που πανηγυρίζουν. Γιατί σε κάποια από τις υποσημειώσεις των δηλώσεών της η Λαγκάρντ εμφανίστηκε - λένε και γράφουν στο «Left» - «ενθαρρυμένη από τις πρόσφατες προσπάθειες αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδας». Από τη σκοπιά των συμφερόντων της αστικής τάξης που έχουν αναλάβει να υπηρετούν, έχουν δίκιο να χαίρονται, γιατί τους αναγνωρίζεται η προσφορά. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, όμως, οφείλει και η εργατική τάξη να τους κατατάξει μια και καλή στην απέναντι όχθη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ