Πέμπτη 28 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
«ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ»
Κάλεσμα για συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα σε κάθε κατάστημα, σε γραφεία και αποθήκες

Κοινή ανακοίνωση των κλαδικών Σωματείων Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αττικής

Από την απεργιακή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας
Από την απεργιακή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας
Στα συμπεράσματα από την πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση στα καταστήματα της «Μαρινόπουλος» αναφέρονται τα κλαδικά σωματεία στο χώρο του εμπορίου και καλούν τους εργαζόμενους στην επιχείρηση να συγκροτήσουν Επιτροπές Αγώνα. Την κοινή ανακοίνωση υπογράφουν τα κλαδικά σωματεία: Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων & Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων & Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής και σ' αυτήν σημειώνουν:

«Τα κλαδικά Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αττικής χαιρετίζουν τους συναδέλφους στα καταστήματα, στα γραφεία και τις αποθήκες του ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ που συμμετείχαν μαζικά στην 24ωρη παναττική απεργία 22 Ιουλίου 2016.

Η συμμετοχή στην 24ωρη απεργία ξεπέρασε αυτή της στάσης εργασίας στις 13 Ιουλίου. Αποτελεί ένα ακόμα θετικό και αισιόδοξο βήμα στην οργάνωση του αγώνα, στο δυνάμωμά του για τη συνέχεια.

Δείχνει πως όταν οι εργαζόμενοι κάνουν δική τους υπόθεση την οργάνωση του αγώνα, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους απέναντι στην εργοδοσία, τότε μόνο σπάει το κλίμα τρομοκρατίας που υπήρχε σε κάθε κατάστημα, η επίθεση της εργοδοσίας και των ανθρώπων της, το κλίμα αναμονής, φόβου και ψεύτικων αυταπατών που καλλιεργούν.

Η καθολική συμμετοχή που υπήρξε σε αρκετά καταστήματα πρέπει να απλωθεί σε περισσότερα! Να σπάσει ο φόβος, ο συμβιβασμός με την απληρωσιά. Να δώσουμε συνέχεια στους αγώνες μας! Η πίεσή μας προς την εργοδοσία και την κυβέρνηση πρέπει να δυναμώσει!

Οι Επιτροπές Αγώνα που συγκροτήθηκαν στα καταστήματα της Αττικής συντονίστηκαν πανελλαδικά με τους συναδέλφους τους στη Θεσσαλονίκη, στην Καβάλα, στο Ηράκλειο Κρήτης, στο Βόλο, και άλλες περιοχές που είχαν πάρει απόφαση για απεργία τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Το πρωί της Παρασκευής, βρέθηκαν έξω από τα καταστήματα, περιφρουρώντας την απεργία τους, καλώντας τους εργαζόμενους - καταναλωτές να στηρίξουν τον αγώνα που δίνουν για το μισθό και τις θέσεις εργασίας. Εξω από τα καταστήματα έγιναν Γενικές Συνελεύσεις, συγκροτήθηκαν και άλλες Επιτροπές Αγώνα. Η συμμετοχή σε πολλά καταστήματα ήταν καθολική όπως στο Ρέντη, στη Ραφήνα, στο Γέρακα, στο Αvenue, Λ. Καβάλας.

Οι εργαζόμενοι μαζικά κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση να πάρει ξεκάθαρη θέση και να μην παίζει το κρυφτό με τους εργαζόμενους.

Από τη μεριά των κλαδικών και τον Επιτροπών Αγώνα τέθηκε στην ηγεσία του υπουργείου το ζήτημα δωρεάν μεταφοράς με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να μη γίνεται καμία διακοπή σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, πάγωμα των δανείων και κάθε χρέους έως ότου καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους.

Η απάντηση του υπουργείου ήταν γενικόλογη και δεν απάντησε στα συγκεκριμένα αιτήματα που κατατέθηκαν από τα κλαδικά και τις Επιτροπές Αγώνα αποδεικνύοντας, για ακόμα μια φορά, πως κυβέρνηση και εργοδοσία "πάνε πακέτο".

Εξω από το υπουργείο, δεκάδες ήταν τα σωματεία κλαδικά και επιχειρησιακά που εξέφρασαν την αλληλεγγύη και τη στήριξή τους στους εργαζόμενους της ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ («Praktiker», «Ledra», Επισιτισμός - Φάρμακο, Ιδιωτικοί Υπάλληλοι, Καθαρίστριες, «Αττικό» κ.ά.).

Τα κλαδικά σωματεία στηρίζουν το δίκαιο αγώνα των συναδέλφων μας στα καταστήματα, στα γραφεία και τις αποθήκες της ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ.

Τους καλούμε να ακολουθήσουν το παράδειγμα των συναδέλφων στα καταστήματα όπου υπάρχουν ήδη Επιτροπές Αγώνα, να αξιοποιήσουμε την εμπειρία από τη δημιουργία τους, να φτιάξουμε νέες εκεί που δεν υπάρχουν για να φτιαχτεί ένα μεγάλο δίκτυο σε όλα τα καταστήματα, ώστε να δώσουμε συντονισμένη αγωνιστική απάντηση, να δυναμώσει αποφασιστικά ο αγώνας μας.

Τα δύσκολα είναι μπροστά μας και πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα.

Η εργοδοσία έχει σύμμαχο τη σημερινή κυβέρνηση που νομοθέτησε τη ζούγκλα και την ονόμασε παράδεισο, τη "δίκαιη ανάπτυξη" που θα οικοδομηθεί πάνω στην αύξηση της εκμετάλλευσης και της εξαθλίωσης των εργαζομένων.

Μόνο ο δικός μας αγώνα με ξεκάθαρο μέτωπο απέναντι στην εργοδοσία, στην κυβέρνηση και τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό μπορεί να έχει αποτέλεσμα.

Μόνο ο κοινός αγώνας, η ταξική αλληλεγγύη των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται από τη βάρβαρη αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική είναι απάντηση σε όσους μάς θέλουν να ζούμε μια ζωή με δόσεις, με μισθούς - ψίχουλα και σμπαραλιασμένα δικαιώματα.

Απομονώνουμε τους ανθρώπους της εργοδοσίας, που αναπαράγουν και καλλιεργούν την αναμονή, τη λογική του μικρότερου κακού, το συμβιβασμό, που πολεμούν όποιον σηκώνει κεφάλι.

Πρόκειται για μεγάλη αυταπάτη και υπονομεύει τους αγώνες των εργαζομένων το αίτημα που ακούγεται από κάποιες φωνές περί «κρατικοποίησης». Δηλαδή, καλούν τους εργαζόμενους και το λαό συνολικά να πληρώσει τα χρέη του ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ που όλα τα προηγούμενα χρόνια θησαύρισε, χωρίς αυτό να αποτελεί πραγματική λύση για τους εργαζόμενους όπως έγινε με δεκάδες επιχειρήσεις που "κρατικοποιήθηκαν" και έκλεισαν.

Δεν σταματάμε, συνεχίζουμε

Οι εργαζόμενοι έχουμε μια επιλογή, να οργανωθούμε σε κάθε κατάστημα, να αγωνιστούμε συλλογικά, να απαιτήσουμε τα δίκαια αιτήματά μας. Τώρα, χωρίς καθυστέρηση βρισκόμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα, αποφασίζουμε τις επόμενες αγωνιστικές μας πρωτοβουλίες.

Επιλέγουμε το δρόμο του αγώνα για να υπερασπιστούμε πραγματικά τα δικαιώματα, τις ανάγκες μας! Εχουμε πολλά περισσότερα να κερδίσουμε από όσα έχουμε ήδη χάσει!

Διεκδικούμε:

Αμεση καταβολή όλων των μισθών Ιουνίου - Ιουλίου!

Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας!

Καμία βλαπτική μεταβολή στις εργασιακές μας σχέσεις!».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org