Στιγμιότυπο από τη χτεσινή διαμαρτυρία στην Κέρκυρα |
Μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία διεκδικεί τη βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας, τη μείωση της τιμής στο νερό για τη λαϊκή και αγροτική κατανάλωση, την αποτελεσματική δακοκτονία σε όλο το νησί, την τοποθέτηση αγροτικών γιατρών σε όλα τα χωριά και τη βελτίωση των υγειονομικών υπηρεσιών στο νοσοκομείο της Κέρκυρας, καθώς και την άμεση εξόφληση των επιδοτήσεων που περικόπηκαν.
Οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων απαίτησαν συνάντηση με τον δήμαρχο Κέρκυρας και τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων. Τους παρέδωσαν ψήφισμα των διοικητικών συμβουλίων καθώς και τα αιτήματά τους που έχουν σχέση με τα κεντρικά προβλήματα της φτωχομεσαίας αγροτιάς που απορρέουν από το 3ο μνημόνιο. Επίσης, απαίτησαν τη συνεδρίαση του Δημοτικού και του Περιφερειακού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση προβλημάτων των ελαιοπαραγωγών της Κέρκυρας, τα οποία είναι στην αρμοδιότητα της Τοπικής Διοίκησης.
Χαρακτηριστικά του ξεκληρίσματος των μικρών αγροτών από την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, είναι τα εξής παραδείγματα: Στην Κέρκυρα, η τιμή του νερού για έναν αγρότη που έχει ακόμη και ένα στρέμμα κήπο είναι ίδια με την τιμή που πληρώνουν οι μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι, οι οποίοι χρησιμοποιούν το νερό για την κερδοφορία τους, εγκαθιστώντας στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες πισίνες ακόμη και μέσα σε πολυτελή δωμάτια.
Με το μέτρο του «κατά κύριο επάγγελμα αγρότη», στις τουριστικές περιοχές του νησιού το 90% των Κερκυραίων ελαιοπαραγωγών, οι οποίοι είναι ετεροαπασχολούμενοι και δεν μπορούν να ζήσουν ούτε από τον τουρισμό ούτε από την αγροτική οικονομία, θα μείνουν εκτός επιδότησης, θα καταργηθούν οι άδειες των αγροτικών τους αυτοκινήτων και θα εξαιρεθούν από την επιστροφή ΦΠΑ.
Θυμίζουμε ότι οι διαδικασίες για την ίδρυση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας ολοκληρώθηκαν στις 13 Ιούλη και σ' αυτές πήραν μέρος εκατοντάδες φτωχοί και μεσαίοι ελαιοπαραγωγοί, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και ψαράδες. Η Ομοσπονδία υιοθετεί το πλαίσιο πάλης και συμμετέχει στο σχεδιασμό της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.
Πριν από τη συγκρότηση της Ομοσπονδίας, ιδρύθηκαν στο νησί δύο νέοι Αγροτικοί Σύλλογοι και, μαζί με άλλους τρεις που προϋπήρχαν, αποτέλεσαν τα πρώτα μέλη της. Οπως σημειώνει η Ομοσπονδία, η προσπάθεια αυτή «πρέπει να συνεχιστεί και να αγκαλιάσει όλες τις περιοχές της Κέρκυρας, για να δυναμώσει η φωνή όλων εμάς που, είτε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες είτε όχι, εξαρτάται το λιγοστό οικογενειακό μας εισόδημα και απ' ό,τι παράγουμε στη γη μας».
Με αφορμή και τη χτεσινή κινητοποίηση, η Ομοσπονδία καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες «σε συμπόρευση με τα ταξικά σωματεία στην Κέρκυρα και σε ολόκληρη τη χώρα που στάθηκαν δίπλα μας σε όλους τους αγώνες, στα χωριά, στις πόλεις και στις Εθνικές Οδούς (...) Συμμετέχουμε στον πανελλαδικό αγωνιστικό δεκαήμερο της μικρομεσαίας αγροτιάς».