«Κούφια λόγια» οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης για «καθολική και δωρεάν πρόσβαση» στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
Eurokinissi |
Από πρόσφατη παρέμβαση σωματείων των υγειονομικών στο υπουργείο Υγείας |
Η πραγματικότητα, αλλά και οι ίδιες οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για την Υγεία αποδεικνύουν πως όχι μόνο δεν (θα) γίνονται «ανακουφιστικές παρεμβάσεις», αντίθετα θα μεγαλώνουν οι ήδη δραματικές ελλείψεις, θα υποβαθμίζονται και θα περιορίζονται οι δημόσιες υπηρεσίες και παροχές, θα αυξάνονται οι πληρωμές των ασθενών, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα στερούνται τα φάρμακα, την έγκαιρη θεραπεία και νοσηλεία.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής που αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα και «κόστος» για το καπιταλιστικό κράτος που πρέπει διαρκώς να περιορίζεται. Οσο κι αν προσπαθεί η σημερινή κυβέρνηση, δεν μπορεί να κρύψει πως σε αυτόν το δρόμο πορεύεται, αυτό το απάνθρωπο σύστημα διαχειρίζεται και υπερασπίζεται, όπως και οι προηγούμενες.
Το υπουργείο Υγείας και συνολικά η κυβέρνηση ιδροκοπούν καθημερινά για να παρουσιάσουν την Υγεία ως ένα «προνομιακό» πεδίο άσκησης «φιλολαϊκής» πολιτικής, παρά τη «δημοσιονομική στενότητα», τα «μνημόνια», τα μέτρα στήριξης της «ανάκαμψης της οικονομίας»... Υπάρχει, όμως, και η πραγματικότητα. Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα, όπως προκύπτουν από τις καταγγελίες των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και τα στοιχεία που δίνουν οι συνδικαλιστικές τους οργανώσεις.
Αλήθεια, πώς διασφαλίζεται η «καθολική πρόσβαση» - ασφαλισμένων κι ανασφάλιστων - π.χ. των νεφροπαθών, όταν στο Νοσοκομείο Ρόδου στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ), πέντε μηχανήματα είναι χαλασμένα και υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις στις αιμοκαθάρσεις; Οταν στο ΓΝ - ΚΥ Νάξου, λείπει νεφρολόγος ώστε να λειτουργήσει η σύγχρονη ΜΤΝ για τους 30 τουλάχιστον νεφροπαθείς του νησιού; Πού θα απευθυνθεί ο άρρωστος όταν από το νοσοκομείο λείπουν αναγκαίες ειδικότητες, όπως δύο παιδίατροι, δύο καρδιολόγοι, δύο παθολόγοι κ.ά., για να «βγαίνουν» οι εφημερίες;
Τι έχει να πει η κυβέρνηση για τα παιδιά και τα νεογνά της Κω, όπου η Παιδιατρική Κλινική του νοσοκομείου λειτουργεί από τους εξωτερικούς ιδιώτες παιδίατρους, οι οποίοι δίνουν την αγωγή για να την εκτελέσουν οι νοσηλεύτριες των άλλων κλινικών; Επίσης, τα νεογνά εξετάζονται από τους ιδιώτες παιδίατρους με αναφορές για πληρωμές από τους γονείς.
Τι έχει να πει η κυβέρνηση στους ασφαλισμένους κι ανασφάλιστους που απευθύνονται για γιατρό και εξετάσεις στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, όπου τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ο μαστογράφος δε λειτουργεί, στο ΓΝ Κιλκίς, όπου είναι κλειστός όλο το 24ωρο ο αξονικός τομογράφος, στο Νοσοκομείο Ρίου, όπου τα ραντεβού σε διάφορους τομείς ξεπερνούν το 6μηνο... Για ποια «διασφάλιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης» μπορεί να γίνει λόγος π.χ. στη Σάμο, όπου από το νοσοκομείο και το ΚΥ λείπουν πολλές ειδικότητες γιατρών, τα εργαστήρια μισολειτουργούν, ενώ στο νησί δεν υπάρχει κανένας γιατρός, κανένα εργαστήριο με σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ; Εκατομμύρια ασφαλισμένοι κι ανασφάλιστοι πληρώνουν αδρά στον ιδιωτικό τομέα για να βρουν την υγειά τους, αυτή είναι η πραγματικότητα.
Τι νόημα έχει η λεγόμενη «λίστα χειρουργείων» που διαφημίζει η κυβέρνηση, όταν λόγω έλλειψης προσωπικού, π.χ. στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, από 15 χειρουργικά τραπέζια λειτουργούν μόνο 5 και 2 για έκτακτα περιστατικά και τους καλοκαιρινούς μήνες μόνο 3 και 2 για έκτακτα περιστατικά; Αντίστοιχα, στο Π.Ν. Λάρισας 6 κλίνες ΜΕΘ παραμένουν κλειστές (περίπου 200 σε όλη τη χώρα), όπως και 4 χειρουργικές αίθουσες.
Τι είναι, λοιπόν, «ρεαλιστικό» και «αναγκαίο»; Η κατάσταση που περιγράφηκε παραπάνω και είναι ιδιαίτερα τραγική για να αποτυπωθεί σε ένα ρεπορτάζ ή η συστράτευση υγειονομικών, ασθενών, εργαζομένων, συνταξιούχων για Υγεία κοινωνικό αγαθό που θα παρέχεται σε όλους δωρεάν; Σ' αυτήν την κατεύθυνση το ΚΚΕ διεκδικεί ενιαίο, σύγχρονο, αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν σύστημα Υγείας, πανελλαδικά αναπτυγμένο, καλύπτοντας με ιδιαίτερη φροντίδα τις νησιωτικές και ορεινές περιοχές. Με κεντρικό σχεδιασμό, πλήρως και επαρκώς χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.