Πέμπτη 28 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ «ΝΕΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ»
Βαφτίζουν «κοινωνική πολιτική» την πολιτική φτωχοποίησης του λαού

Ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενώ κλιμάκωσε την αντιλαϊκή πολιτική ψηφίζοντας το 3ο μνημόνιο, συνέχισε να εφαρμόζει κατά γράμμα όλα τα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα των προηγούμενων κυβερνήσεων, ενώ φόρτωσε στην πλάτη του λαού και νέα, εμφανίστηκε χτες να μιλάει για τη δημιουργία του «νέου κοινωνικού κράτους». Το κράτος, όμως, αυτό ούτε «νέο» είναι, ούτε πολύ περισσότερο «κοινωνικό». Αντίθετα, αποτελεί στήριγμα της άγριας επίθεσης στο εργατικό - λαϊκό εισόδημα, των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις και των σκληρών χαρατσιών σε μισθωτούς, συνταξιούχους, φτωχούς αγρότες και χρεοκοπημένους ελευθεροεπαγγελματίες. Για τα μέτρα δε που εξήγγειλε ούτε το «να σε κάψω Γιάννη να σε αλείψω λάδι» δεν ισχύει.

Με πρόσχημα το ότι παρέλαβε από τους προηγούμενους «καμένη γη», ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε χτες, κατά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚοιΠ), ελάχιστα και προσωρινά ψίχουλα σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες που και η δική του πολιτική έριξε σε συνθήκες εξαθλίωσης. Ουσιαστικά, επιχειρεί να εκπαιδεύσει το λαό να αποδεχτεί να ζει με τα ελάχιστα, να αποδεχτεί τη βαρβαρότητα και τη μιζέρια ως αναγκαίο κακό, να συμβιβαστεί με τη φτώχεια και την ανέχεια, να κατεβάσει και άλλο τον πήχη των απαιτήσεών του. Εφτασε στο σημείο να παρουσιάσει ως πυλώνες (7 τον αριθμό) της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης μέχρι και το νόμο - λαιμητόμο για την Κοινωνική Ασφάλιση και τις νέες ανατροπές στα Εργασιακά που μαζί με το κουαρτέτο προωθεί!

Ειδικότερα για την Υγεία, έκανε λόγο για «πλήρη και ισότιμο τρόπο απόλαυσης του δικαιώματος στην Υγεία» από τους ανασφάλιστους και για «πρόσβαση χωρίς οικονομικούς φραγμούς». Στην πραγματικότητα, ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι πληρώνουν και θα συνεχίσουν να πληρώνουν δισεκατομμύρια ευρώ (5,2 δισ. οι ιδιωτικές πληρωμές το 2014 σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ) για εκατοντάδες εξετάσεις, ιατρικά βοηθήματα, θεραπείες, που έχουν κοπεί από τον ΕΟΠΥΥ, όπως και για φάρμακα (1,7 δισ. το 2015, σύμφωνα με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας). Επιπλέον, οι ανασφάλιστοι αποκλείονται στην πράξη από τις υποβαθμισμένες και επιβαρυμένες δημόσιες μονάδες Υγείας, καθώς δεν υπάρχουν κοντά στον τόπο κατοικίας τους η ειδικότητα γιατρού που χρειάζονται, εργαστήριο, σύγχρονος εξοπλισμός και μηχανήματα, κρεβάτι νοσηλείας, χημειοθεραπεία - ακτινοβολία κ.λπ. Αλλά κι όταν υπάρχουν, οι αναμονές είναι πολύμηνες.

Καμία σχέση με ένα «ολοκληρωμένο και πλήρως στελεχωμένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» - όπως το χαρακτήρισε ο Αλ. Τσίπρας - δεν έχει το κυβερνητικό σχέδιο. Αντίθετα, διατηρείται και επιδεινώνεται η απαράδεκτη κατάσταση στα ΠΕΔΥ και Κέντρα Υγείας, μονάδες Υγείας θα κλείσουν λόγω ελλείψεων, άλλες θα συγχωνευτούν, θα καταργηθούν εργαστήρια κ.λπ. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δεν θα γίνουν, αλλά θα μετακινηθούν γιατροί ειδικοτήτων από και προς τα νοσοκομεία, όπου και εκεί οι ελλείψεις είναι τεράστιες. Αναμένεται να εκδοθεί νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, ακολουθώντας τους δύο προηγούμενους που κυριολεκτικά τσεκούρωσαν κι αυτές τις ανεπαρκείς παροχές προς τους ασφαλισμένους.

Ακρως προκλητική ήταν η τοποθέτηση του πρωθυπουργού για την Κοινωνική Ασφάλιση, επιχειρώντας να εμφανίσει τον ενταφιασμό των ασφαλιστικών δικαιωμάτων ως προστασία των συντάξεων. Μόνο που πάει πολύ οι νέες περικοπές, με βάση το νόμο - λαιμητόμο, οι οποίες μέχρι το 2019 θα αφαιρέσουν από συνταξιούχους και ασφαλισμένους το ποσό των 8,234 δισ. ευρώ, να εμφανίζονται σαν προστασία των συντάξεων. Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα και με την Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνόδευε το νόμο 4387, οι απώλειες για τους συνταξιούχους την τετραετία 2016 - 2019 ανέρχονται σε 6,016 δισ. ευρώ και 2,218 δισ. ευρώ από τις νέες επιβαρύνσεις στις εισφορές των σημερινών ασφαλισμένων. Το ποσό αυτό των απωλειών είναι δεκαπλάσιο από αυτό των 823 εκατομμυρίων, το οποίο επικαλέστηκε χτες ο πρωθυπουργός για να ισχυριστεί ότι ενίσχυσε τον κοινωνικό προϋπολογισμό.

Το μαύρο - άσπρο έκανε ο πρωθυπουργός και στην περίπτωση των Εργασιακών. Τα νέα μέτρα που ετοιμάζονται, σε σύμπλευση με το κουαρτέτο και τους «κοινωνικούς εταίρους» σε βάρος των εργαζομένων, και που προωθούν παγίωση όλων των μέχρι τώρα ανατροπών, παραπέρα απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, περιορισμούς στη συνδικαλιστική δράση, δυνατότητα ανταπεργίας των εργοδοτών, υπερίσχυση των επιχειρησιακών Συμβάσεων, όλα αυτά εμφανίζονται ως «επιδίωξη της κυβέρνησης για αναστροφή της υπάρχουσας εργασιακής απορρύθμισης» (!) Την απορρύθμιση όμως τη διατηρεί ατόφια η κυβέρνηση και τη βαθαίνει.

Οσο για την «αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», ο πρωθυπουργός παρουσίασε εκ νέου τα γνωστά προγράμματα που ήδη εφαρμόζονται, τα οποία είναι σταγόνα στον ωκεανό της φτώχειας (σχετικής και απόλυτης), που κάθε μέρα διευρύνει και βαθαίνει η αντιλαϊκή πολιτική. Είναι τουλάχιστον προκλητικό, ένα πιάτο φαΐ και ένα σάντουιτς σε μερικά σχολεία να εμφανίζονται ως προστασία των φτωχών. Ο ισχυρισμός, μάλιστα, για «καθολική προστασία των πολιτών» με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης που είπε ότι θα ξεκινήσει το 2017, είναι πέρα για πέρα ψεύτικος, αφού το επίδομα αυτό - όταν δοθεί - θα αφορά μερικές χιλιάδες εξαθλιωμένους που έχουν εισόδημα κάτω από 200 ευρώ το μήνα και κυρίως η εφαρμογή του συνδέεται με την κατάργηση όλων των προνοιακών επιδομάτων ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ που δίνονται μέχρι σήμερα. Δηλαδή, η κυβέρνηση θα τα αρπάξει από φτωχούς και ανήμπορους, για να δώσει κάτι σε κάποιους άλλους που βρίσκονται σε πλήρη εξαθλίωση.

Στην πεπατημένη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων κινείται και ο πυλώνας της «αντιμετώπισης της ανεργίας», αφού στην πράξη πρόκειται για μέτρα ανακύκλωσής της, μέσα από τα γνωστά προγράμματα με ημερομηνία λήξης. Αλλωστε, βασικό αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν και είναι όχι η αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά η εξάπλωση και εμπέδωση της «ευελιξίας» και της προσωρινής απασχόλησης, που, μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων, μεταφέρθηκε στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Τίποτα δεν προστατεύεται

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την απάτη ότι «προστατεύεται η πρώτη κατοικία», ισχυριζόμενος ότι «καλύπτεται το 94% του συνόλου στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας» και ότι «ο νόμος Κατσέλη συνεχίζει να ισχύει και προστατεύει τους 2 στους 3 δανειολήπτες». Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παρέδωσε το σύνολο των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας - «κόκκινα» και εξυπηρετούμενα - στα νύχια των διαβόητων «funds», δίνοντας τη δυνατότητα στις τράπεζες να μεταβιβάζουν άμεσα σε αυτά τη διαχείριση των στεγαστικών δανείων, ανεξάρτητα από το ύψος της υποθήκης και την αξία του ακινήτου, ενώ από 1/1/2018 «απελευθερώνεται» πλήρως και η δυνατότητα πώλησης στις «εταιρείες διαχείρισης» όλων των στεγαστικών δανείων!

Παράλληλα, με το πολυνομοσχέδιο που ψήφισε τον περασμένο Νοέμβρη, η κυβέρνηση άλλαξε προς το χειρότερο για τα λαϊκά στρώματα ακόμα και τον λεγόμενο «νόμο Κατσέλη», εισάγοντας νέες σωρευτικές προϋποθέσεις για την ένταξη στην όποια «προστασία» από πλειστηριασμούς.

Στον έβδομο πυλώνα, ο πρωθυπουργός ενέταξε την Παιδεία, θριαμβολογώντας ότι θα ιδρυθούν νέα Ειδικά Σχολεία και Τμήματα Ενταξης, όταν πριν από μερικούς μήνες με νομοθετική διάταξη για τα συγχωνευμένα σχολεία είχε περιορίσει δραστικά τα Τμήματα Ενταξης. Παράλληλα, υποσχέθηκε ενίσχυση των σχολείων γενικής εκπαίδευσης με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, όταν... το βασικό ερώτημα για τα σχολεία το Σεπτέμβρη είναι αν θα έχουν τους απαραίτητους εκπαιδευτικούς.

Μετά τη «σφαγή» η εξαπάτηση

Εκεί που η κυβέρνηση δίνει ρεσιτάλ εξαπάτησης είναι στο ζήτημα του ΕΚΑΣ, το οποίο, αφού πρώτα το καταργεί αφαιρώντας μέχρι το 2019 σταδιακά 2,4 δισ. ευρώ από τους πιο φτωχούς συνταξιούχους, τώρα αναζητεί δήθεν τρόπους να «αμβλύνει τις απώλειες».

Πρόκειται για μπαλώματα που δεν αντικαθιστούν τις τεράστιες απώλειες και μάλιστα με ημερομηνία λήξης. Τα ημίμετρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός θα πάψουν να εφαρμόζονται και αυτά το 2018, ενώ, όπως ο ίδιος ομολόγησε, η παρέμβαση αυτή έχει εξασφαλιστεί μόνο για τους επόμενους μήνες του 2016 και «ευελπιστούν», όπως είπε, «να τα καταφέρουν και για τα επόμενα δύο έτη»!

Ομως και αυτά τα μπαλώματα μπάζουν από παντού. Η απαλλαγή από τη συμμετοχή 10% στη φαρμακευτική δαπάνη αφορά μόνο στα φάρμακα που συνταγογραφούνται και όχι όσα έχουν ανάγκη οι συνταξιούχοι. Η απαλλαγή από το 6% στην εισφορά Υγείας εξαιρεί μια μεγάλη ομάδα που λάμβανε το ΕΚΑΣ, αυτή των 30 ευρώ το μήνα. Η κάρτα σίτισης δίνεται και αυτή μόνο στις κατηγορίες που λάμβαναν ΕΚΑΣ άνω των 115 ευρώ και άρα εξαιρείται ένα μεγάλο μέρος των δικαιούχων που το έχασαν και θα το χάσουν τα επόμενα χρόνια, ενώ το ποσό της κάρτας θα αντιστοιχεί μόλις στο 1/3 της απώλειας που έχουν. Το ΕΚΑΣ δεν θα κοπεί, και αυτό προσωρινά, μόνο στους δικαιούχους με αναπηρίας άνω του 80%, που σημαίνει ότι οι δικαιούχοι με μικρότερο ποσοστό αναπηρίας θα το χάσουν και αυτοί.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org