Πέμπτη 28 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ξύνοντας τον πάτο του βαρελιού...

Σκίτσο αρχείο: Τη κοροϊδία περί παράλληλου προγράμματος θύμισαν οι χθεσινές εξαγγελίες της κυβέρνησης
Σκίτσο αρχείο: Τη κοροϊδία περί παράλληλου προγράμματος θύμισαν οι χθεσινές εξαγγελίες της κυβέρνησης
Ετσι είπε χτες ο πρωθυπουργός πως βρήκε η κυβέρνησή του τα λεφτά, για να εφαρμόσει έως τώρα την «κοινωνική πολιτική» που τάχα ανακούφισε τα λαϊκά στρώματα. Βέβαια, για να λες τέτοια την ώρα που η κυβέρνησή σου, στοχοπροσηλωμένη στην καπιταλιστική ανάκαμψη, χαρίζει απλόχερα φοροαπαλλαγές και προνόμια στο κεφάλαιο, ενώ λεηλατεί τα εργατικά και λαϊκά στρώματα και γι' αυτό χρειάζεται, αντί για δικαιώματα για όλους, φτωχοκομεία για τους εξαθλιωμένους, ε, θέλει όντως... να ξύνεις τον πάτο του βαρελιού.

Μια ζωή η ίδια κοροϊδία

Δεν μπορούμε να μην μπούμε στον πειρασμό να σχολιάσουμε ορισμένα ζητήματα από όσα ακούσαμε χτες στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής από τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα. Οχι για άλλο λόγο αλλά γιατί μερικά από αυτά μοιάζουν πολύ με όσα βαρύγδουπα άκουγε τα προηγούμενα χρόνια ο ελληνικός λαός από τους προηγούμενους κυβερνώντες. Είπε ο πρωθυπουργός ανάμεσα σε άλλα: «Να οργανώσουμε τις δράσεις και τις παρεμβάσεις μας, τα επόμενα βήματά μας στη μεγάλη μας μάχη για την ανασυγκρότηση του Κοινωνικού Κράτους (...) Πρόσφατα, στη διαπραγμάτευση, πετύχαμε, κι αυτό ήταν μια πολύ σημαντική κατάκτηση, κάτι που πολλοί θεωρούσαν απίθανο ένα χρόνο πριν: Την απόλυτη προστασία των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων». Αυτά ειπώθηκαν χτες, 27/7/2016.

Διαβάστε τώρα μερικές φράσεις που έχουν ειπωθεί στις αρχές Γενάρη του 2015: «Τέταρτη τομή είναι η συγκρότηση ενός αληθινά δίκαιου, κοινωνικού κράτους. Που θα στηρίζει τους αδύναμους, δεν θα λεηλατεί τα Ταμεία. Θα θωρακίζει τις αποταμιεύσεις τους (...) Θα συμπληρώνει τις συντάξεις που δίνουν τα Ταμεία με προνοιακά επιδόματα από τον Προϋπολογισμό, όπου χρειάζονται (...) Και θέλω, τέλος, εδώ, μπροστά σας, να υπογραμμίσω ότι δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις σε συντάξεις και εισοδήματα...». Ποιος τα έχει πει; Μα, ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς. Πριν από τις εκλογές του Γενάρη του 2015. Τότε, που παρουσίαζε το δικό του πρόγραμμα για το κοινωνικό κράτος.

Ο λαός έχει εμπεδώσει ότι το ψέμα και ο εμπαιγμός είναι πλέον δεύτερη φύση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αυτό που έχει τη δική του σημασία είναι ότι κάθε φορά, μετά από μια μεγάλη αντιλαϊκή επίθεση ή πριν από μια νέα επέλαση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, οι αστικές κυβερνήσεις επιχειρούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού με βαρύγδουπες εξαγγελίες και ανέξοδες υποσχέσεις.

Για γέλια και για κλάματα

Είναι για γέλια και για κλάματα... Αναφερόμαστε στην «κόντρα» Δραγασάκη - Στουρνάρα, με αφορμή την αναφορά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, στην προχτεσινή ομιλία του στη Βουλή, ότι το Μάη του 2015, ενόψει της τότε πληρωμής της δόσης προς το ΔΝΤ, ο Γ. Στουρνάρας τού είχε προτείνει να αντληθεί το ποσό αυτό από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, πρόταση την οποία, όπως ισχυρίστηκε, ο ίδιος απέρριψε. Από την πλευρά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας υπήρχε η διαρροή - απάντηση ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ.

Τα γέλια στη συγκεκριμένη υπόθεση έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι η κυβέρνηση, όπως είναι γνωστό, από το πρώτο 6μηνο του 2015 «πυροβολούσε» όποιο αποθεματικό και ταμειακό διαθέσιμο ...κυκλοφορούσε, για να πληρώσει τις δόσεις του κρατικού χρέους στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Τα κλάματα έχουν να κάνουν με το ότι, για άλλη μια φορά, κοροϊδεύουν ωμά το λαό, που παρακολουθεί τη συνέχεια της λεηλασίας της ζωής του από τους σημερινούς κυβερνώντες.

Διαρκείς συναγερμοί...

Πριν από τρεις μέρες ήταν ένας «συναγερμός» σε σταθμό του μετρό στο Λονδίνο, για τον οποίο οι αρχές τελικά είπαν ότι το «ύποπτο» όχημα δεν είχε κάτι ύποπτο. Την ίδια μέρα, «συναγερμός» σήμανε και στο κέντρο του Μιλάνου, όπου επίσης το σήμα μετά ακυρώθηκε.

Χτες, ήταν η σειρά του αεροδρομίου στη Γενεύη, όπου μετά από μια «ανώνυμη κλήση για ύπαρξη βόμβας», επίσης έκαναν το γύρο του κόσμου «σενάρια» για νέα πιθανή «τρομοκρατική επίθεση». Την προηγούμενη βδομάδα, ήταν ένας φοιτητής που μελετούσε τα ραδιοκύματα στο κέντρο των Βρυξελλών και επειδή φορούσε παλτό και από αυτό προεξείχαν καλώδια, στάθηκε αφορμή για ευρεία αστυνομική επιχείρηση.

Χωρίς να μπορεί κανένας να γνωρίζει ή να συμπεράνει πόσο αληθινά μεγάλος είναι ο «κίνδυνος» που κινητοποιεί κάθε φορά τις αρχές, γεννιούνται δικαιολογημένα ερωτήματα για τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί η αμεσότητα με την οποία τέτοια περιστατικά γίνονται ακαριαία πρώτη είδηση, συνδέονται με το μακελειό στη Νίκαια ή το λουτρό αίματος στην Κωνσταντινούπολη, τρέφουν μια τρομοϋστερία άκρως πολύτιμη για τα αντιλαϊκά σχέδια που αυξάνονται σε όλα τα επίπεδα...
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org