Πέμπτη 28 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ξύνοντας τον πάτο του βαρελιού...

Σκίτσο αρχείο: Τη κοροϊδία περί παράλληλου προγράμματος θύμισαν οι χθεσινές εξαγγελίες της κυβέρνησης
Σκίτσο αρχείο: Τη κοροϊδία περί παράλληλου προγράμματος θύμισαν οι χθεσινές εξαγγελίες της κυβέρνησης
Ετσι είπε χτες ο πρωθυπουργός πως βρήκε η κυβέρνησή του τα λεφτά, για να εφαρμόσει έως τώρα την «κοινωνική πολιτική» που τάχα ανακούφισε τα λαϊκά στρώματα. Βέβαια, για να λες τέτοια την ώρα που η κυβέρνησή σου, στοχοπροσηλωμένη στην καπιταλιστική ανάκαμψη, χαρίζει απλόχερα φοροαπαλλαγές και προνόμια στο κεφάλαιο, ενώ λεηλατεί τα εργατικά και λαϊκά στρώματα και γι' αυτό χρειάζεται, αντί για δικαιώματα για όλους, φτωχοκομεία για τους εξαθλιωμένους, ε, θέλει όντως... να ξύνεις τον πάτο του βαρελιού.

Μια ζωή η ίδια κοροϊδία

Δεν μπορούμε να μην μπούμε στον πειρασμό να σχολιάσουμε ορισμένα ζητήματα από όσα ακούσαμε χτες στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής από τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα. Οχι για άλλο λόγο αλλά γιατί μερικά από αυτά μοιάζουν πολύ με όσα βαρύγδουπα άκουγε τα προηγούμενα χρόνια ο ελληνικός λαός από τους προηγούμενους κυβερνώντες. Είπε ο πρωθυπουργός ανάμεσα σε άλλα: «Να οργανώσουμε τις δράσεις και τις παρεμβάσεις μας, τα επόμενα βήματά μας στη μεγάλη μας μάχη για την ανασυγκρότηση του Κοινωνικού Κράτους (...) Πρόσφατα, στη διαπραγμάτευση, πετύχαμε, κι αυτό ήταν μια πολύ σημαντική κατάκτηση, κάτι που πολλοί θεωρούσαν απίθανο ένα χρόνο πριν: Την απόλυτη προστασία των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων». Αυτά ειπώθηκαν χτες, 27/7/2016.

Διαβάστε τώρα μερικές φράσεις που έχουν ειπωθεί στις αρχές Γενάρη του 2015: «Τέταρτη τομή είναι η συγκρότηση ενός αληθινά δίκαιου, κοινωνικού κράτους. Που θα στηρίζει τους αδύναμους, δεν θα λεηλατεί τα Ταμεία. Θα θωρακίζει τις αποταμιεύσεις τους (...) Θα συμπληρώνει τις συντάξεις που δίνουν τα Ταμεία με προνοιακά επιδόματα από τον Προϋπολογισμό, όπου χρειάζονται (...) Και θέλω, τέλος, εδώ, μπροστά σας, να υπογραμμίσω ότι δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις σε συντάξεις και εισοδήματα...». Ποιος τα έχει πει; Μα, ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς. Πριν από τις εκλογές του Γενάρη του 2015. Τότε, που παρουσίαζε το δικό του πρόγραμμα για το κοινωνικό κράτος.

Ο λαός έχει εμπεδώσει ότι το ψέμα και ο εμπαιγμός είναι πλέον δεύτερη φύση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αυτό που έχει τη δική του σημασία είναι ότι κάθε φορά, μετά από μια μεγάλη αντιλαϊκή επίθεση ή πριν από μια νέα επέλαση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, οι αστικές κυβερνήσεις επιχειρούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού με βαρύγδουπες εξαγγελίες και ανέξοδες υποσχέσεις.

Για γέλια και για κλάματα

Είναι για γέλια και για κλάματα... Αναφερόμαστε στην «κόντρα» Δραγασάκη - Στουρνάρα, με αφορμή την αναφορά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, στην προχτεσινή ομιλία του στη Βουλή, ότι το Μάη του 2015, ενόψει της τότε πληρωμής της δόσης προς το ΔΝΤ, ο Γ. Στουρνάρας τού είχε προτείνει να αντληθεί το ποσό αυτό από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, πρόταση την οποία, όπως ισχυρίστηκε, ο ίδιος απέρριψε. Από την πλευρά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας υπήρχε η διαρροή - απάντηση ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ.

Τα γέλια στη συγκεκριμένη υπόθεση έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι η κυβέρνηση, όπως είναι γνωστό, από το πρώτο 6μηνο του 2015 «πυροβολούσε» όποιο αποθεματικό και ταμειακό διαθέσιμο ...κυκλοφορούσε, για να πληρώσει τις δόσεις του κρατικού χρέους στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Τα κλάματα έχουν να κάνουν με το ότι, για άλλη μια φορά, κοροϊδεύουν ωμά το λαό, που παρακολουθεί τη συνέχεια της λεηλασίας της ζωής του από τους σημερινούς κυβερνώντες.

Διαρκείς συναγερμοί...

Πριν από τρεις μέρες ήταν ένας «συναγερμός» σε σταθμό του μετρό στο Λονδίνο, για τον οποίο οι αρχές τελικά είπαν ότι το «ύποπτο» όχημα δεν είχε κάτι ύποπτο. Την ίδια μέρα, «συναγερμός» σήμανε και στο κέντρο του Μιλάνου, όπου επίσης το σήμα μετά ακυρώθηκε.

Χτες, ήταν η σειρά του αεροδρομίου στη Γενεύη, όπου μετά από μια «ανώνυμη κλήση για ύπαρξη βόμβας», επίσης έκαναν το γύρο του κόσμου «σενάρια» για νέα πιθανή «τρομοκρατική επίθεση». Την προηγούμενη βδομάδα, ήταν ένας φοιτητής που μελετούσε τα ραδιοκύματα στο κέντρο των Βρυξελλών και επειδή φορούσε παλτό και από αυτό προεξείχαν καλώδια, στάθηκε αφορμή για ευρεία αστυνομική επιχείρηση.

Χωρίς να μπορεί κανένας να γνωρίζει ή να συμπεράνει πόσο αληθινά μεγάλος είναι ο «κίνδυνος» που κινητοποιεί κάθε φορά τις αρχές, γεννιούνται δικαιολογημένα ερωτήματα για τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί η αμεσότητα με την οποία τέτοια περιστατικά γίνονται ακαριαία πρώτη είδηση, συνδέονται με το μακελειό στη Νίκαια ή το λουτρό αίματος στην Κωνσταντινούπολη, τρέφουν μια τρομοϋστερία άκρως πολύτιμη για τα αντιλαϊκά σχέδια που αυξάνονται σε όλα τα επίπεδα...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΑΤΙΤΛΟ

1741 Πεθαίνει ο Ιταλός συνθέτης και δεξιοτέχνης του βιολιού της εποχής του ιταλικού μπαρόκ Αντόνιο Βιβάλντι.

1794 Εκτελείται στην γκιλοτίνα ο ηγέτης της Γαλλικής αστικής Επανάστασης του 1789 Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος, στέλεχος της ριζοσπαστικής αστικής επαναστατικής οργάνωσης των Ιακωβίνων.

1821 Το Περού ανακηρύσσεται ανεξάρτητο από την Ισπανία.

1836 Γεννιέται στη Σύρο ο κορυφαίος λογοτέχνης Εμμανουήλ Ροΐδης.

1914 Η Αυστροουγγαρία κηρύσσει τον πόλεμο στη Σερβία. Ξεκινά ο Α' Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός Πόλεμος.

1919 Ιδρύεται η ρεφορμιστική συνδικαλιστική Διεθνής του Αμστερνταμ.

1924 Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρουμανίας τίθεται εκτός νόμου.

1937 Τα ιαπωνικά στρατεύματα κυριεύουν το Πεκίνο.

1938 Αντιδικτατορική εξέγερση εκδηλώνεται στα Χανιά της Κρήτης, στην οποία ενεργό μέρος παίρνει και η ΚΟ Κρήτης του ΚΚΕ. Οι μεταξικές αρχές καταλύθηκαν, ενώ η Γενική Διοίκηση, η Μεραρχία, το τηλεγραφείο και άλλες υπηρεσίες κατελήφθησαν από τους εξεγερμένους. Ωστόσο, η επαναστατική επιτροπή (Μητσοτάκης, Βολουδάκης, Μουντάκης, Παΐζης, Μάντακας) δεν τράβηξε αποφασιστικά, οδηγώντας με την παθητική στάση της την εξέγερση σε εκφυλισμό. Η κινητοποίηση της κυβέρνησης Μεταξά κατέστειλε τελικά την εξέγερση.

1942 Αρχίζουν οι γερμανικές επιχειρήσεις στον Καύκασο, με αντικειμενικό σκοπό την καταστροφή της βαριάς βιομηχανίας του και την κατάληψη του Στάλινγκραντ.

1947 Συνδυασμένη επιχείρηση των ανταρτών σε Φλώρινα, Βεύη και Αμύνταιο. Οι αντάρτες μπαίνουν στο Λιδωρίκι.

1948 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μπαίνουν στον Πολύγυρο Χαλκιδικής.

1948 Αποκρούονται όλες οι επιθέσεις του κυβερνητικού στρατού από τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας για την κατάληψη του Κλέφτη.

1948 Στις 28 και 29 Ιούλη, μέσα στη φωτιά της μάχης, συνέρχεται στην Πέτρα Μούκα του Γράμμου η 4η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ. Η Ολομέλεια εκτίμησε πως τα χτυπήματα του ΔΣΕ είχαν προξενήσει μια άνευ προηγουμένου «ολόπλευρη κρίση» στο αστικό στρατόπεδο, δημιουργώντας ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες για το αποφασιστικό χτύπημά του. Η εκτίμηση ωστόσο αυτή, επηρεασμένη και από την εποποιία του ΔΣΕ στη Β. Πίνδο, δεν πατούσε στην πραγματικότητα. Τέλος, η 4η Ολομέλεια πήρε απόφαση κατά του ΚΚ Γιουγκοσλαβίας, η οποία ωστόσο δεν ανακοινώθηκε.

1953 Επαναλαμβάνονται οι εμπορικές σχέσεις Ελλάδας - ΕΣΣΔ.

1954 Γεννιέται ο Βενεζουελανός στρατιωτικός και πολιτικός ηγέτης Ούγκο Τσάβες, Πρόεδρος της Βενεζουέλας από το 1999 έως το θάνατό του το 2013.

1957 Αρχίζει στη Μόσχα το 6ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών. Πήραν μέρος 35.000 νέοι από 127 χώρες.

1968 Αρχίζει στη Σόφια της ΛΔ της Βουλγαρίας το 9ο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, το οποίο απηύθυνε έκκληση προς τους νέους όλου του κόσμου για την ανάπτυξη κινήματος αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό.

1974 Η σοβιετική κυβέρνηση με ανακοίνωσή της για τις εξελίξεις στο Κυπριακό υπογραμμίζει: «Πρέπει να δοθεί τέρμα στις επιβουλές κατά της ανεξαρτησίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας της Δημοκρατίας της Κύπρου».

1976 Σεισμός 7,9 Ρίχτερ καταστρέφει ολοσχερώς την πόλη Τάγκσαν στην Κίνα. Τουλάχιστον 242.000 άνθρωποι σκοτώνονται και 164.000 τραυματίζονται. Ο αριθμός των θυμάτων ήταν πρωτοφανής στην Ιστορία.

2004 Πεθαίνει ο Βρετανός βιολόγος Φράνσις Κρικ, που μαζί με τον Αμερικανό Ρόμπερτ Γουότσον ανακάλυψαν το DNA.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org