Πέμπτη 28 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
«ΛΑΪΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ»
«Μαθήματα» αλληλεγγύης για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς

Φέτος λειτούργησαν συνολικά 54 τέτοια «φροντιστήρια, με 1.500 μαθητές και περίπου 600 εκπαιδευτικούς. Για την επόμενη χρονιά προετοιμάζονται ήδη οι Λαϊκές Επιτροπές

Από την εκδήλωση του «Λαϊκού Φροντιστηρίου» στην Αλεξανδρούπολη
Από την εκδήλωση του «Λαϊκού Φροντιστηρίου» στην Αλεξανδρούπολη
Σε βασική πτυχή της δράσης που αναπτύσσουν σωματεία και φορείς για την οργάνωση της ταξικής αλληλεγγύης, έχουν αναδειχθεί τα ενισχυτικά μαθήματα που γίνονται σε όλη τη χώρα με πρωτοβουλία των Λαϊκών Επιτροπών. Με την ουσιαστική στήριξη των δυνάμεων του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, δεκάδες τέτοια «Λαϊκά Φροντιστήρια» έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας σχολικής χρονιάς, λειτούργησαν πανελλαδικά 54 τέτοια «φροντιστήρια». Στα θρανία τους κάθισαν περισσότεροι από 1.500 μαθητές, που βρήκαν στήριξη και βοήθεια στα μαθήματα. Από την έδρα τους δίδαξαν περίπου 600 εκπαιδευτικοί, διαθέτοντας το χρόνο και τις γνώσεις τους για να βοηθήσουν τις λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους.

Η ανάγκη για δωρεάν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας, στην οποία ανταποκρίθηκαν οι Λαϊκές Επιτροπές, τα σωματεία και οι φορείς που τις απαρτίζουν, προκύπτει από την επίθεση που δέχονται τα δικαιώματα της λαϊκής οικογένειας και των παιδιών της. Από την επίθεση αυτή δεν εξαιρείται το δικαίωμα στην Παιδεία, μέσα από την υποχρηματοδότηση και την υποβάθμιση της δημόσιας Παιδείας, τα κενά και τις ελλείψεις στα σχολεία, το «σπρώξιμο» των μαθητών στα φροντιστήρια. Γι' αυτό, στην πρώτη γραμμή της πάλης τους, τα σωματεία θέτουν τον αγώνα για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία.

Από το κλείσιμο της χρονιάς στα Γιάννενα
Από το κλείσιμο της χρονιάς στα Γιάννενα
Με βάση τα παραπάνω, τα «μαθήματα» στο πλαίσιο των «Λαϊκών Φροντιστηρίων» δεν περιορίζονται στο στενό πλαίσιο της ενισχυτικής διδασκαλίας με βάση τη διδακτέα ύλη, αλλά γίνονται «μαθήματα» αλληλεγγύης και αγώνα για όλους όσοι παίρνουν μέρος σε αυτά. Αυτό δείχνουν τα παραδείγματα που ακολουθούν, τα οποία αποτελούν ένα μικρό δείγμα της δραστηριότητας που αναπτύχθηκε σε όλη τη χώρα.

Πλούσια δράση μέσα κι έξω από την τάξη

Μαθήματα για όλες τις τάξεις και τις κατευθύνσεις του Λυκείου, αλλά και για το Γυμνάσιο, γίνονται στο «Λαϊκό Φροντιστήριο» στην Ηλιούπολη, εδώ και τρία χρόνια, με οργανωτή τη Λαϊκή Επιτροπή της περιοχής. Τα μαθήματα παρακολούθησαν την τελευταία χρονιά 90 μαθητές, ενώ δίδαξαν 17 εκπαιδευτικοί. Πέρα από τα μαθήματα που αφορούν το σχολικό πρόγραμμα, παραδίδονται και μαθήματα Αγγλικών. Μάλιστα, πέντε μαθητές έδωσαν πρόσφατα εξετάσεις για πτυχίο (lower), παρακολουθώντας τα μαθήματα αυτά.

Οσο μεγάλη κι αν είναι η σημασία που δίνεται στη μαθησιακή βοήθεια, η δραστηριότητα του «Λαϊκού Φροντιστηρίου» δεν εξαντλείται στην ενισχυτική διδασκαλία, αλλά λαμβάνει υπόψη τα ενδιαφέροντα των μαθητών.

Στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς, τα παιδιά δηλώνουν τα ενδιαφέροντά τους και στη συνέχεια, με βάση αυτά, δημιουργούνται σχετικές ομάδες. Την τελευταία χρονιά, για παράδειγμα, συγκροτήθηκε ομάδα φωτογραφίας με τη βοήθεια ενός γονιού επαγγελματία φωτογράφου. Τις προηγούμενες χρονιές οι μαθητές είχαν φτιάξει το δικό τους μουσικό συγκρότημα, το οποίο εξακολουθεί και σήμερα να πλαισιώνει εκδηλώσεις του «Λαϊκού Φροντιστηρίου» και της «Λαϊκής Επιτροπής».

Αναμνηστικά μοίρασε στους μαθητές το Εργατικό Κέντρο Αρτας στην εκδήλωση για την ολοκλήρωση της χρονιάς
Αναμνηστικά μοίρασε στους μαθητές το Εργατικό Κέντρο Αρτας στην εκδήλωση για την ολοκλήρωση της χρονιάς
Οι γονείς συμβάλλουν και στη λειτουργία του «Λαϊκού Φροντιστηρίου», αναλαμβάνοντας να είναι παρόντες με βάρδιες στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου που φιλοξενεί τα μαθήματα. Πέρα από την απαραίτητη πρακτική βοήθεια, καλούνται να συμβάλουν με τη γνώμη τους για τη βελτίωση του «Λαϊκού Φροντιστηρίου» στις συναντήσεις που γίνονται ανά τακτά διαστήματα. Για αρκετούς από αυτούς, η διαδικασία αυτή έγινε ο «δίαυλος», μέσα από τον οποίο γνώρισαν τη δράση της «Λαϊκής Επιτροπής», ήρθαν σε επαφή με εργατικά σωματεία και μαζικούς φορείς.

Το «κλείσιμο» της φετινής χρονιάς έγινε με εκδήλωση σε πλατεία της Ηλιούπολης, όπου στήθηκε έκθεση φωτογραφίας και ζωγραφικής με έργα των μαθητών, καθώς και μουσική από το συγκρότημά τους. Μέσα από τη συμμετοχή τους στα μαθήματα του «Λαϊκού Φροντιστηρίου» τα παιδιά δεν έχουν βοηθηθεί μόνο όσον αφορά τις επιδόσεις τους στο σχολείο. Εχουν μάθει στην πράξη να νιώθουν περήφανα για την προσπάθεια που κάνουν, για τα αποτελέσματα που αυτή φέρνει, για την αλληλεγγύη που δέχονται και προσφέρουν.

«Μαθήματα αλληλεγγύης» στα Γιάννενα

Περισσότεροι από 85 μαθητές παρακολούθησαν τα «μαθήματα αλληλεγγύης» που οργάνωσαν το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και εργατικά σωματεία στα Γιάννενα. Οπως υπογραμμίζει ο Τάσος Τόκας, που είχε την ευθύνη για την οργάνωση των μαθημάτων από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, ο αριθμός των μαθητών θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος, αν δεν υπήρχαν δυσκολίες στην προσπάθεια να εξασφαλιστούν κατάλληλοι χώροι, ώστε να στεγαστεί η προσπάθεια αυτή.

Τα σωματεία απευθύνθηκαν στο Δήμο, θέτοντας το ζήτημα σε δύο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Ομως, τόσο η δημοτική Αρχή της πόλης, όσο και στελέχη της εκπαίδευσης, αρνήθηκαν να παραχωρήσουν αίθουσες των σχολικών κτιρίων για να φιλοξενήσουν τα μαθήματα. Ετσι, υπήρξε δυσκολία στην έγκαιρη έναρξη των μαθημάτων, αλλά και στη δημιουργία τμημάτων σε περισσότερες λαϊκές γειτονιές της πόλης.

Παρά τα εμπόδια, τα μαθήματα έγιναν χάρη στην αποφασιστική συμβολή 30 εκπαιδευτικών, που δίδαξαν με «αμοιβή» το χαμόγελο των μαθητών τους και την αναγνώριση των γονιών. «Εισπράξαμε σεβασμό από γονείς εργάτες σε αντίθεση με την απαξίωση που εισπράττουμε από την πολιτεία», τονίζει ο Τ. Τόκας.

Η χρονιά ολοκληρώθηκε με εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο, με τη συμμετοχή καθηγητών, μαθητών και γονιών. Και ενώ για τους περισσότερους η σχολική χρονιά τελείωσε, για τους μαθητές της Γ' Λυκείου τα μαθήματα συνεχίζονται και τους καλοκαιρινούς μήνες. Οσο για το επόμενο σχολικό έτος, στόχος είναι τα μαθήματα να ξεκινήσουν έγκαιρα, από τον προσεχή Σεπτέμβρη, με καλύτερες προϋποθέσεις. Σύμμαχος στην προσπάθεια αυτή είναι πλέον και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, καθώς στην πλειοψηφία της Διοίκησής του έχουν αναδειχθεί οι ταξικές δυνάμεις.

Για τρίτη χρονιά στην Αλεξανδρούπολη

Στην Αλεξανδρούπολη το «Λαϊκό Φροντιστήριο» λειτούργησε φέτος για τρίτο συνεχόμενο χρόνο. Τις προηγούμενες χρονιές πρόσφερε μαθήματα για τις τάξεις του Γυμνασίου, ενώ φέτος στο πρόγραμμά του συμπεριλήφθηκαν και μαθήματα για την Α' τάξη του Λυκείου.

Οπως εξηγεί η Νίκη Δραμανίδου, συνδικαλίστρια του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και αντιπρόεδρος της Ενωσης Γονέων Δήμου Αλεξανδρούπολης, η δημιουργία και η λειτουργία του εντάσσεται στο πλαίσιο μιας σειράς πρωτοβουλιών που παίρνει η Λαϊκή Επιτροπή της περιοχής με στόχο το δυνάμωμα της αλληλεγγύης. Τα μαθήματα στεγάζονται στο κτίριο ενός Γυμνασίου της πόλης. Στήριγμά του είναι κυρίως νέοι σε ηλικία εκπαιδευτικοί που προσφέρουν από ένα δίωρο τη βδομάδα για να διδάξουν στο «Λαϊκό Φροντιστήριο», ενώ είτε είναι και οι ίδιοι άνεργοι, είτε «κυνηγούν» το μεροκάματο στα φροντιστήρια.

Η δράση του «Λαϊκού Φροντιστηρίου» δεν περιορίζεται στα μαθήματα, αλλά επεκτείνεται σε πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις, στις οποίες οι μαθητές του έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εκδήλωση που έγινε φέτος, στα τέλη Μάη, με αφορμή την Ημέρα Κατά του Ρατσισμού και ήταν αφιερωμένη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Οι ίδιοι οι μαθητές «έστησαν» την εκδήλωση με τις ιδέες τους για το πρόγραμμα και το περιεχόμενό της. Ετοίμασαν και παρουσίασαν θεατρικό δρώμενο, βασισμένο σε διήγημα της έκδοσης «Γεια σου, φίλε» της «Σύγχρονης Εποχής». Προσκάλεσαν σχολικές χορωδίες που έδωσαν το δικό τους «παρών» και χρώμα. Ακόμα, στην εκδήλωση συμμετείχε ομάδα μαθητών μαζί με την καθηγήτριά τους, παρουσιάζοντας εργασία - πρότζεκτ που είχαν ετοιμάσει με θέμα το ρατσισμό. Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί συγκέντρωσαν είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, παιχνίδια και γραφική ύλη, τα οποία παραδόθηκαν σε πρόσφυγες και μετανάστες στην περιοχή της Καβάλας.

Ολοκληρώθηκαν τα μαθήματα και στην Αρτα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα μαθήματα αλληλεγγύης που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Αρτας. Η λήξη της χρονιάς έγινε με εκδήλωση με τη συμμετοχή μαθητών, γονιών και καθηγητών που συμμετείχαν στα μαθήματα. Στους μαθητές μοιράστηκαν αναμνηστικά ενώ ήδη δηλώθηκαν οι πρώτες συμμετοχές, μαθητών και εκπαιδευτικών, για τα μαθήματα της επόμενης χρονιάς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ