Σάββατο 11 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΟΛΩΝΙΑΣ
Διερευνούν «δυνατότητες» για κερδοφόρες μπίζνες

Συνάντηση με τον Πολωνό υφυπουργό Ενέργειας, Μ. Kurtyka, τον πρέσβη της Πολωνίας στην Αθήνα, καθώς και εκπροσώπους πολωνικών επιχειρήσεων από το χώρο της Ενέργειας, πραγματοποίησαν χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης και ο γγ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου, Μ. Βερροιόπουλος. Στη συνάντηση συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά εκπρόσωποι από ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, ASPROFOS και ΚΑΠΕ και από την πολωνική από τις POLISH OIL & GAS COMPANY, GAZ-SYSTEM SA, PSE και POLISH ASSOCIATION OF RENEWABLE ENERGY.

Οπως ανακοινώθηκε, στη συνάντηση διερευνήθηκαν δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα, πρόσφορα πεδία ανταλλαγής τεχνογνωσίας και σημεία κοινού ενδιαφέροντος σε σχέση με την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ. Συζητήθηκαν ακόμη τα έργα φυσικού αερίου, όπως ο αγωγός TAP, ο αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας IGB - όπου επισημάνθηκε η σημασία της βόρειας ανάπτυξής του - το πλωτό τερματικό LNG στην Αλεξανδρούπολη. Τέλος, σημειώνεται ότι τη συνάντηση απασχόλησε το ζήτημα της πολιτικής για τον περιορισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων που προωθεί η ΕΕ, «ειδικά για χώρες όπως η Ελλάδα και η Πολωνία που διατηρούν μεγάλα εγχώρια κοιτάσματα λιγνίτη και άνθρακα», δίχως ωστόσο να ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Συμφωνία συνεργασίας για τον αγωγό «East-Med»

Στο μεταξύ, η εταιρεία «Ποσειδών» (θυγατρική της ΔΕΠΑ και της Edison) υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την Αμερικανική «Noble Energy Int.» για τον επονομαζόμενο αγωγό «East-Med», που σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, προβλέπεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη μέσω Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας.

Η συμφωνία αφορά σειρά δράσεων του προκαταρκτικού σταδίου σύνταξης μελέτης του αγωγού, όπως και εκτίμηση οικονομικής βιωσιμότητας.

Ο σχεδιαζόμενος υποθαλάσσιος αγωγός βρίσκεται στη λίστα των «Εργων Ευρωπαϊκού Κοινού Ενδιαφέροντος», θα έχει συνολικό μήκος περίπου 1.900 χλμ. και εφόσον υλοποιηθεί - εάν ξεπεραστούν οι μεγάλες τεχνικές (και όχι μόνο) δυσκολίες - θα συνδέει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ (ενδεχομένως και της Κύπρου) με τη δυτική Ευρώπη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ