Σάββατο 11 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ
Παρεμβάσεις και από το εξωτερικό για την ανάγνωση του Κορανίου

Παρεμβάσεις από κέντρα του εξωτερικού καταγράφονται στην υπόθεση της Αγιάς Σοφιάς και την απόφαση της Αγκυρας να διαβάζεται εκεί το Κοράνι στη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Στην Ουάσιγκτον, ο αν. εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάρκ Τόνερ, είπε πως «οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Αγιά Σοφιά ως ένα μνημείο ιδιαίτερης σημασίας». «Καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει την Αγιά Σοφιά με τέτοιο τρόπο που θα σέβεται την παράδοσή της και την πολύπλοκη ιστορία της» συνέχισε, σε μια τοποθέτηση που προσεγγίζει αυτή της ελληνικής κυβέρνησης.

Η τοποθέτηση της Γερμανίας ήταν κομμένη και ραμμένη στα μέτρα ανάπτυξης των σχέσεών της με την Τουρκία. Αναφερόμενος στο θέμα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ, είπε πως «η χρήση της Αγιάς Σοφιάς αποτελεί υπόθεση της Τουρκίας. Ταυτόχρονα, η Αγιά Σοφιά είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και θα επιθυμούσαμε να υπάρχει μια χρήση της Αγιάς Σοφιάς η οποία δεν αγγίζει το καθεστώς της ως Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Πρόσθεσε δε ότι δεν έχει λόγο να αμφισβητήσει ότι η Τουρκία εφαρμόζει τις υποχρεώσεις που συνδέονται με το καθεστώς Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, το οποίο απολαμβάνει η Αγιά Σοφιά.

Οι τέτοιες τοποθετήσεις οπωσδήποτε σηματοδοτούν και το χοντρό παζάρι που είναι σε εξέλιξη για την εφαρμογή της πρόσφατης συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και άλλα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ