Σάββατο 11 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Παριστάνουν και τους ήρωες που τάχα «σώζουν» το λαό τον οποίο τσακίζουν!

Στον κάλπικο ισχυρισμό ότι ο λαός έχει τάχα εγκρίνει την πολιτική που βαθαίνει τη χρεοκοπία του επιμένει η κυβέρνηση

Eurokinissi

Στον κάλπικο ισχυρισμό ότι ο λαός έχει τάχα εγκρίνει την πολιτική που βαθαίνει τη χρεοκοπία του επιμένει η κυβέρνηση
Με τον ισχυρισμό ότι η κυβερνητική πολιτική επιβάλλεται απ' τους δανειστές, είναι προϊόν εκβιασμού, επιχειρεί η κυβέρνηση να αντιπαρέλθει τη δυσαρέσκεια που συσσωρεύεται στο λαό. Ταυτόχρονα, προσπαθεί να του καλλιεργήσει ενοχή, επιμένοντας ότι ενέκρινε την αντιλαϊκή πολιτική με την ψήφο του και ότι η κυβερνητική πολιτική υπέρ του κεφαλαίου είναι... υλοποίηση της λαϊκής εντολής!

Ενδεικτικά, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, υποστήριξε (KONTRA): «Βρεθήκαμε απέναντι σε διαμορφωμένες καταστάσεις, σε σκληρές καταστάσεις διαμορφωμένες όχι μόνο από το ντόπιο πολιτικό σύστημα, αλλά πια υπό την επιτροπεία των ξένων. Ως μια υπερχρεωμένη χώρα, με κακή οικονομία, μια πτωχευμένη χώρα, το δίλημμα της Αριστεράς ήταν εάν θα μείνει αυτή να διαχειριστεί και να βγάλει τη χώρα από αυτή τη μεγάλη κρίση ή εάν θα κρατήσει την "αγνότητά" της και θα μείνει αμέτοχη απέξω να κριτικάρει. Η απάντηση δόθηκε (...) Υπήρξε μία περίοδος διαπραγμάτευσης (...) και φτάσαμε στη στιγμή εκείνη που μας είπαν "ή το παίρνετε αυτό ή φεύγει η χώρα από την ΕΕ, την Ευρωζώνη" (...) Αυτός ήταν ο εκβιασμός και απέναντι στον εκβιασμό αυτόν σταθήκαμε, κατά την άποψή μου, με εθνική ευθύνη (...) Εδώ έχεις μια ευθύνη. Εχεις κατέβει στις εκλογές, έχεις ζητήσει από τον ελληνικό λαό να τον εκπροσωπήσεις, ο ελληνικός λαός σου είπε "εκπροσώπησέ με". Αυτό είναι το κριτήριο με το οποίο θα κινηθείς παρακάτω. Και μόνον αυτό»!

Κριτήριο, βέβαια, της πολιτικής της κυβέρνησης, τόσο στη φάση των αντιλαϊκών παζαριών της «περήφανης διαπραγμάτευσης», όσο και στη φάση της υλοποίησης του νέου μνημονίου που υπέγραψε, ήταν και είναι η ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου, που προϋποθέτει το τσάκισμα του λαού.

Μάλιστα, απαντώντας σε ερωτήσεις τηλεθεατών και στην προσπάθεια να καταστήσει το λαό συνένοχο στα μέτρα που τον τσακίζουν, ισχυρίστηκε θρασύτατα: «Είπαμε στον ελληνικό λαό ότι πάμε σε εκλογές, δεν ήρθαμε ως αντιμνημονιακοί και μετά σας θυμίζω Ζάππεια, ΝΔ, σας θυμίζω άλλους που είπαν άλλα ψέματα και συνέχιζαν, χωρίς εκλογές (...) Τι είπαμε στο λαό; Δεν είπαμε ψέμα, μνημόνιο του είπαμε. Επαναλαμβάνω: Μνημόνιο είπαμε στις 20 Γενάρη, για την κυρία που με ρώτησε. Μνημόνιο είπαμε στις 20 του Σεπτέμβρη και μας είπε ο ελληνικός λαός "εσείς θα μας βγάλετε απ' αυτό". Αυτό κάνουμε»!

Κατόπιν αυτών, επιστράτευσε τις γνωστές αυταπάτες περί «καινούργιας Ελλάδας» και «δημιουργίας του οράματος της μεταμνημονιακής περιόδου», πασπαλισμένες με τα συνθήματα της «Ελλάδας του 2021» και του «Συντάγματος του 2021»...

«Απλή αναλογική» αλλά...

Αναφερόμενη στον εκλογικό νόμο, η Ο. Γεροβασίλη, επιβεβαιώνοντας τις προθέσεις τους, αφού έκανε λόγο για «απλή αναλογική», έσπευσε να προσθέσει: «Συζητούνται κάποιες προτάσεις, προκειμένου να εξασφαλίζεται μια σταθερότητα στα κυβερνητικά σχήματα».

Υπενθυμίζουμε ότι μια πρώτη συζήτηση έγινε προχτές βράδυ στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία του Αλ. Τσίπρα. Παρότι λέγεται ότι η πρόταση είναι ακόμα σε στάδιο επεξεργασίας, φαίνεται να κυριαρχεί η σκέψη τού πώς θα συγκεράσουν την επιδίωξη διασφάλισης της απρόσκοπτης εναλλαγής στην αστική διαχείριση με την τήρηση κάποιων προσχημάτων σε ό,τι αφορά την απλή αναλογική. Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ παρέπεμπαν σε ό,τι αφορά συνολικά τις θεσμικές παρεμβάσεις που θα επιχειρήσει η κυβέρνηση στα 11 σημεία που είχε παρουσιάσει στα Χανιά, το 2013, ο Αλ. Τσίπρας.

Η Ο. Γεροβασίλη, εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεργασιών δεν τις απέκλεισε, δηλώνοντας ότι «υπάρχει ανάγκη για συνεννόηση, υπάρχει ανάγκη για στήριξη εθνικών πολιτικών, ίσως περισσότερο από ποτέ. Ωστόσο, ξέρετε, δεν έχουμε πολιτικό σύστημα για να συνεργαστούμε».

Κόντρα Σπίρτζη - Πιτσιόρλα και... διαθεσιμότητα Κουβέλη

Στο μεταξύ, στο φόντο των ιδιωτικοποιήσεων που «τρέχει στο φουλ» η κυβέρνηση, καθώς και των ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών που εκδηλώνονται γύρω από αυτές, χτες ξέσπασε κόντρα ανάμεσα στον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Χρ. Σπίρτζη, και τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Στ. Πιτσιόρλα. Ο πρώτος, όπως έκανε άλλωστε και η κυβερνητική εκπρόσωπος στην παραπάνω συνέντευξή της, επιχείρησε να διαχωρίσει το νέο «υπερταμείο» ιδιωτικοποιήσεων σαν «καλό», που θα μεριμνά για την «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας, απ' το «κακό» ΤΑΙΠΕΔ που ιδιωτικοποιεί και πολλές φορές λειτουργεί έξω απ' τις κυβερνητικές εντολές. Χαρακτήρισε μη ικανοποιητικό το τίμημα για το Ελληνικό, ενώ άφησε υπονοούμενα για το πρόσωπο του Στ. Πιτσιόρλα.

Ο τελευταίος δήλωσε σχετικά: «Στον κ. Σπίρτζη δεν προτίθεμαι να απαντήσω. Εκτός από διαφορετικές απόψεις, έχουμε τελείως διαφορετική διαδρομή και διαφορετική κλίμακα αξιών».

Ο δε επικεφαλής της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Φ. Κουβέλης, μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών», υπενθύμισε στο Μέγαρο Μαξίμου τη διαθεσιμότητά του να βάλει πλάτη, ενόψει και του φημολογούμενου ανασχηματισμού. «Διεκδικούμε να είμαστε παρόντες, σε μία συγκυρία δύσκολη και για τον τόπο και για τον προοδευτικό χώρο (...) Θεωρώ ότι είναι θέμα του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ να επεξεργαστεί ένα σχέδιο πολιτικής και οργανωτικής συμπόρευσης των δυνάμεων, που εργάζονται για την προοδευτική διακυβέρνηση», δήλωσε. Εξωραΐζοντας μάλιστα προκλητικά την κυβέρνηση ισχυρίστηκε πως «όταν διαβεβαιώνει ότι θα υπερασπιστεί την εργασία το εννοεί»!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ