Σάββατο 11 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Αντιλαϊκά μέτρα - «γέφυρα» με τον επόμενο κύκλο «αξιολόγησης»

Στο τραπέζι μπαίνουν και νέες μειώσεις στο λεγόμενο «ενεργειακό κόστος» των βιομηχάνων

Τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα - «γέφυρα» για την ολοκλήρωση της πρώτης και την επίσημη έναρξη της δεύτερης «αξιολόγησης» του τρίτου μνημονίου βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο των αντιλαϊκών παζαριών συγκυβέρνησης και κουαρτέτου.

Σε αυτά τα μέτρα - «γέφυρα» περιλαμβάνονται τα παρακάτω:

-- Η αναμόρφωση των τιμολογίων της ΔΕΗ για τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές, ζήτημα που βάζει σταθερά στο τραπέζι και ο ΣΕΒ, με κατεύθυνση τη μείωση του λεγόμενου «ενεργειακού κόστους» των βιομηχάνων.

-- Η διαχείριση του ζητήματος της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, που παραμένει στο τραπέζι και μετά την ψήφιση των συμπληρωματικών τροπολογιών που προώθησε η κυβέρνηση.

-- Τα δύο εκκρεμή προαπαιτούμενα, δηλαδή η μεταβίβαση του 5% των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και η νομική κάλυψη της διοίκησης ΤΑΙΠΕΔ, που μετατέθηκαν για το Σεπτέμβρη, αλλά «αναβαθμίζονται» σε ορόσημα (milestones) για την εκταμίευση της επόμενης υποδόσης.

Την ίδια ώρα, η εκταμίευση της πρώτης υποδόσης, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, που συμφωνήθηκε προχτές στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, περνάει προς έγκριση από 5 κοινοβούλια κρατών της Ευρωζώνης. Στη συνέχεια, αναμένεται και η τυπική επισφράγιση της αντιλαϊκής συμφωνίας από το Γιούρογκρουπ και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSM), που συνεδριάζουν στις 16/6. Σε αυτό το πλαίσιο, η επιτροπή προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής που συνεδρίασε χτες, δεν εξέφρασε θέση για το ζήτημα, γεγονός που ισοδυναμεί με έγκριση της εκταμίευσης.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, μιλώντας στην εφημερίδα «Handelsblatt», δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση «πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών και να διασφαλίσει την αποπληρωμή των δανείων της».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Μ. Γέγκερ, σημείωσε ότι ο Γερμανός εκπρόσωπος στον ESM θα δώσει την έγκρισή του για την εκταμίευση της δόσης. Αναφερόμενος στο ζήτημα των ρυθμών της «δημοσιονομικής προσαρμογής», υποστήριξε πως «το ελληνικό πρόγραμμα δεν ήταν βίαιο, αλλά ανάλογο με τη δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα», ενώ τόνισε χαρακτηριστικά πως «μια άλλη λύση δεν ήταν και δυστυχώς ούτε σήμερα είναι δυνατή»...

Τα αντιλαϊκά παζάρια αναμένεται να συνεχιστούν στην Αθήνα, με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, που θα μιλήσει στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ (21/6) αλλά και το συνέδριο του «Economist» (22 - 23/6), όπου αναμένεται να μετάσχουν και υψηλόβαθμα στελέχη του κουαρτέτου.

Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ θα συναντηθεί επίσης στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, και τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.

Τα δε κλιμάκια του κουαρτέτου αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να επανέλθουν στην Αθήνα προς τα τέλη του μήνα, αυτήν τη φορά με επίκεντρο την κατάρτιση της λίστας των επόμενων αντιλαϊκών μέτρων της δεύτερης «αξιολόγησης», συμπεριλαμβανομένων και των νέων χτυπημάτων στα Εργασιακά.

Σταθερά στην ατζέντα τα «κόκκινα» δάνεια

Χτες, εξάλλου, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γ. Στουρνάρας, συναντήθηκε στη Σόφια με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπ. Μπορίσοφ. Στη συνάντηση παραβρέθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, Β. Γκοράνοφ και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, Ντ. Ράντεφ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤτΕ, στο επίκεντρο ήταν η παρουσίαση των «θετικών εξελίξεων» στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, που «μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση που καθιστά τις ελληνικές τράπεζες ικανές και έτοιμες να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των καιρών και κυρίως στην αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Παράλληλα, ο Γ. Στουρνάρας εστίασε στις «τελευταίες θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία» που αφορούν στην ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ