Σάββατο 11 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΛΙΜΑΝΙΩΝ
Η κυβέρνηση προωθεί με αποφασιστικότητα τους στόχους των μονοπωλίων

Εγκρίθηκε η σύμβαση παραχώρησης του Δημοσίου στον ΟΛΠ, που ανοίγει το δρόμο ιδιωτικοποίησης

Τα ...γραφειοκρατικά ζητήματα τακτοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προκειμένου να έχει ολοκληρώσει μέχρι τις αρχές Ιούλη, την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά με τη μέθοδο της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ. Ακολουθεί η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και έπεται συνέχεια.

Οι ιδιωτικοποιήσεις των λιμενικών υποδομών είναι μία διαδικασία που «τρέχει» από το 2009 από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ την οποία ολοκληρώνει σήμερα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ενταγμένη στους στρατηγικούς στόχους που έχει θέσει το κεφάλαιο, όπως είναι η μετατροπή της χώρας σε κόμβο συνδυασμένων μεταφορών, προκειμένου να αναβαθμίσει το ειδικό του βάρος στην ευρύτερη περιοχή, διαδικασία που συνοδεύεται με τη σφαγή των λαϊκών αναγκών και την ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη σύμβαση παραχώρησης του Δημοσίου προς τον ΟΛΠ που επικυρώθηκε χτες στη διάρκεια έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων του ΟΛΠ, από πληροφορίες που έχουν έρθει στο φως - αφού η σύμβαση δεν έχει δημοσιευτεί επίσημα - δεν διασφαλίζεται κανένα εργασιακό δικαίωμα και πριμοδοτούνται οι εργολάβοι. Σημειώνεται ότι η σύμβαση παραχώρησης είναι προϋπόθεση για την ιδιωτικοποίηση.

Παρόμοια φέρεται να είναι η σύμβαση παραχώρησης, σύμφωνα με τις διαρροές στον Τύπο και όσον αφορά τον ΟΛΘ, του οποίου η διαδικασία ιδιωτικοποίησης είναι σε πλήρη εξέλιξη και αρχές Σεπτέμβρη έχει προγραμματιστεί η ολοκλήρωση των δεσμευτικών προσφορών από τους ...«επενδυτές», δηλαδή τα μονοπώλια που τον ορέγονται.

Αλλωστε, τα όσα προετοιμάζει η κυβέρνηση σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων επιβεβαίωσε εμμέσως, πλην σαφώς, ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας, ο οποίος με επιστολή του την περασμένη Τετάρτη προς τα σωματεία των εργαζομένων στα λιμάνια, αναφέρει πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται νομοθετική ρύθμιση για την παροχή στους εργαζομένους του ΟΛΠ ΑΕ και του ΟΛΘ ΑΕ δυνατοτήτων μετάταξης σε φορείς ή νομικά πρόσωπα του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που σημαίνει αλλαγή εργατικού δυναμικού και τσάκισμα εργασιακών δικαιωμάτων για όσους στη συνέχεια δουλέψουν στο ιδιωτικοποιημένο λιμάνι, ενώ δεν διευκρινίζει με τι όρους θα γίνει η μετάταξη...

Απεργιακή κινητοποίηση

Απεργιακή κινητοποίηση έξω από το Χρηματιστήριο Αθηνών, επί της Λεωφόρου Καβάλας, έκαναν χτες οι λιμενεργάτες, την ώρα που ήταν προγραμματισμένη η γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ, όπου αντιπροσωπεία τους πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας. Σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή οι λιμενεργάτες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, με αποχή από την εργασία τους. Νωρίτερα, έξω από το Χρηματιστήριο, απέναντι από τους λιμενεργάτες παρατάχθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και άνδρες ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ