Δευτέρα 9 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΒΟΥΛΗ
Ο λαός δεν θα νομιμοποιήσει το αντιλαϊκό πακέτο, θα δείξει την πραγματική δύναμή του

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στη χτεσινή Ολομέλεια της Βουλής

Eurokinissi

Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης,

Για μια ακόμα φορά, αποδεικνύεται ότι είστε πολύ καλοί μαθητές των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων, άξιοι συνεχιστές ό,τι πιο αντιδραστικού έζησε αυτός ο τόπος μέσα από τα κόμματα της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης της ΝΔ, όσο και ό,τι πιο σάπιου και διεφθαρμένου έφερε η σοσιαλδημοκρατία του ΠΑΣΟΚ και μας έφεραν στα σημερινά αδιέξοδα.

Αποφασίσατε εν μία νυκτί να φέρετε στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο - λαιμητόμο που το εργατικό - λαϊκό κίνημα, από την πρώτη στιγμή, το είχε χαρακτηρίσει αιτία πολέμου.

Βάζετε την Ολομέλεια να συνεδριάζει Σαββατοκύριακο αμέσως μετά το Πάσχα, χωρίς να υπάρχει κανένα επείγον, κανένας σημαντικός λόγος, αφού όπως δηλώσατε επανειλημμένα, ουδείς σάς ζήτησε να το έχετε ψηφίσει πριν το αυριανό Γιούρογκρουπ.

Ξεπερνά τα όρια της πολιτικής αθλιότητας η στάση σας

Το μόνο που επιδιώκετε, με βάση τα λεγόμενά σας, είναι να βάλετε αυτή εδώ τη Βουλή εκβιαστικά να σας αβαντάρει στις διαπραγματεύσεις με τα κοράκια, αυτούς δηλαδή που επιλέξατε ως εταίρους σας και δανειστές σας, γιατί έτσι όπως τα κάνατε, δεν σας έχει μείνει τίποτε άλλο πλέον, παρά να αναζητάτε συνενόχους στο συνεχές έγκλημα που διαπράττετε κατά του ελληνικού λαού, βάζοντάς τον να ματώνει, να υποφέρει, να φυτοζωεί για τα μεγάλα συμφέροντα, τα κέρδη των λίγων φίλων σας της εγχώριας, ευρωπαϊκής και διεθνούς άρχουσας τάξης που δεν ξέρουν τι έχουν.


Eurokinissi

Η επιδίωξή σας είχε στόχο να αποφύγετε τη 48ωρη απεργία που είχαν προκηρύξει όλα τα συνδικάτα στη χώρα, όταν θα τολμούσατε να καταθέσετε το νομοσχέδιο - έκτρωμα στη Βουλή.

Η επιδίωξή σας ήταν να αποφύγετε τη δικαιολογημένη οργή των αγροτών που προετοίμαζαν μαζική κάθοδο στην Αθήνα. Για τον ίδιο λόγο, άλλωστε, μεταθέσατε τον επίσημο γιορτασμό της Πρωτομαγιάς την τρίτη μέρα μετά τις γιορτές του Πάσχα, δηλαδή κολλητά στις μέρες των αργιών, ώστε οι μεγάλες πόλεις να είναι άδειες από κόσμο.

Η συνολική στάση σας τελευταία ξεπερνά τα όρια της πολιτικής αθλιότητας.

Αποδεικνύει ότι δε διστάζετε μπροστά σε τίποτα, προκειμένου να φέρετε σε πέρας την αποστολή που σας έχει αναθέσει το μεγάλο κεφάλαιο και οι εταίροι σας τύπου Μέρκελ, Ολάντ και Σία, για να τσακίσετε ό,τι έχει ακόμα απομείνει όρθιο από εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Διαχειριζόμενοι, βέβαια, ταυτόχρονα και τις λαϊκές αντιδράσεις, ώστε να εκτονωθούν γρήγορα, εν μέσω γιορτών, για να συνεχίσετε απρόσκοπτα την προδιαγεγραμμένη πορεία σας προς το 4ο μνημόνιο, τον αυτόματο ή ημιαυτόματο κόφτη που ετοιμάζετε για το επόμενο διάστημα, κυρίως μετά τις 24 του Μάη.

Αυτή είναι η υπόσχεση που έχετε δώσει και η συμφωνία που έχετε κάνει μαζί τους.

Δείχνει το μεγάλο φόβο σας, που είναι το οργανωμένο μαζικό κίνημα, αφού δεν καταφέρατε, με τα ψέματα, κάλπικες υποσχέσεις, τις διάφορες αλχημείες, μέχρι και τις γνωστές τυχοδιωκτικές κουτοπονηριές σας, να κάνετε το λαό να συναινέσει στην αντιασφαλιστική και φορομπηχτική «μεταρρύθμιση» - λαίλαπα.

Ο λαός δεν θα νομιμοποιήσει το αντιλαϊκό πακέτο

Ο ελληνικός λαός, βέβαια, οι εργάτες, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι συνταξιούχοι, οι φοιτητές, οι σπουδαστές, οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, έδωσαν και αυτές τις μέρες, παρά τις δυσκολίες του κινήματος, την απάντησή τους.

Από την Πέμπτη, κάθε μέρα, σε όλη την Ελλάδα, εδώ και έξω από τη Βουλή, διαδηλώνουν χιλιάδες, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησής σας και τα νομοσχέδια που ετοιμάζονται να ψηφίσουν οι βουλευτές της κυβέρνησής σας απόψε.

Αλλά μη νομίσετε ότι τελειώνει εδώ όλο αυτό. Στην αρχή βρισκόμαστε ακόμα.

Ο ελληνικός λαός δεν θα ανεχθεί, δεν θα νομιμοποιήσει στη συνείδησή του, πρώτα απ' όλα εκεί, αυτό το αντιλαϊκό πακέτο μέτρων. Θα δείξει την πραγματική δύναμή του. Και τότε είναι που δεν θα ξέρετε πού να κρυφτείτε και εσείς και όσοι ψήφισαν μαζί σας το 3ο μνημόνιο ή άλλοι που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση, στην ίδια λογική των λυκοσυμμαχιών τύπου ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Και μην έχετε την αυταπάτη ότι για μια ακόμα φορά θα κοροϊδέψετε τον ελληνικό λαό. Μια του κλέφτη πέρσι το Γενάρη, δυο του κλέφτη πέρσι το Σεπτέμβρη και μετά ο λαός μας λέει: Τρεις και την κακή σας μέρα...

Κι αφήστε τα παραμύθια περί ανάπτυξης και νέου «success story», αλά Τσίπρα αυτή τη φορά. Σας έχουν πλέον πάρει πολύ περισσότεροι χαμπάρι.

Την ίδια μέρα που γνωστοποιήσατε την πρόθεσή σας να φέρετε αυτό το Σαββατοκύριακο το νόμο - λαιμητόμο, για Ασφαλιστικό και Φορολογικό, δώσατε και για δημόσια διαβούλευση το νέο - υποτίθεται - αναπτυξιακό νόμο, που προβλέπει, ανάμεσα στα άλλα, κυρίως, νέες φοροαπαλλαγές για τα μεγάλα συμφέροντα, δωρεάν κρατικές χρηματοδοτήσεις προς το κεφάλαιο, επιδοτήσεις του «μισθολογικού κόστους» τους, επιδότηση του «επιχειρηματικού κινδύνου» τους και άλλα πολλά.

Ακρως προκλητικά όλα αυτά. Και μάλιστα, την ώρα που θάβετε όλα τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, δίνετε αφειδώς ζεστό χρήμα, χωρίς καμία εξασφάλιση, δίνετε ενισχύσεις απ' το κράτος σε δίκτυα επιχειρηματικών ομίλων και άλλων ισχυρών, όπως τις λέτε, επιχειρήσεων. Οδηγείτε στη συγκέντρωση και τη συγχώνευση επιχειρήσεων, κλείνοντας μικρότερες και μεσαίες, κάνετε πλουσιότερους δηλαδή τους ήδη πλούσιους.

Για τα συμφέροντα όλων αυτών και μόνο διαπραγματεύεστε κι όχι για να σώσετε το εισόδημα, την ίδια τη ζωή του λαού, της λαϊκής οικογένειας που υποφέρει.

Η απαράδεκτη απόφαση για τα Ολοήμερα δείχνει τι ετοιμάζεται σε όλους τους τομείς...

Κυρίες και κύριοι,

Δεν έφτανε αυτές τις μέρες στην κυβέρνηση να δρομολογήσει και να κλείσει όλα αυτά τα αποτρόπαια αντιλαϊκά μέτρα, αλλά προχώρησε και σε άλλα μέτρα, που δείχνουν τι ετοιμάζεται παραπέρα σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου.

Αναφέρομαι στην απαράδεκτη Υπουργική Απόφαση που αποκλείει μαθητές από ολοήμερα σχολεία και οδηγεί στη λειτουργία των δημοτικών σχολείων με χιλιάδες λιγότερους εκπαιδευτικούς από το Σεπτέμβρη. Είναι υποκρισία η διακήρυξη ότι φτιάχνετε «ενιαίο τύπο δημοτικού σχολείου».

Ενιαίο δεν είναι το σχολείο που τα μαθήματα καθορίζονται από το ποιες ώρες περισσεύουν. Ενιαίο δεν είναι το σχολείο που αποκλείει από τα Ολοήμερα τα παιδιά ενάμισι εκατομμυρίου ανέργων.

Πραγματικά ενιαίο, σύγχρονο σχολείο είναι αυτό που έχει διευρυμένη χρονική λειτουργία, για να ολοκληρώνουν όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά στο σχολείο το μορφωτικό τους πρόγραμμα, ενώ θα μπορούν βέβαια να αξιοποιούν και τις δομές του στον ελεύθερο χρόνο τους, για δραστηριότητες που θα τους παρέχονται δωρεάν.

Κανένα παιδί να μην αποκλειστεί, λέμε εμείς, από τα ολοήμερα σχολεία. Κανένας εκπαιδευτικός δεν περισσεύει απ' τα σχολειά μας. Τελεία και παύλα.

Να προχωρήσουν άμεσα μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών και ειδικοτήτων. Να στελεχωθούν με όλο το αναγκαίο προσωπικό τα ολοήμερα σχολεία, για να ικανοποιηθούν από Σεπτέμβρη τα αιτήματα των οικογενειών για πρόσβαση στα ολοήμερα σχολεία.

Το νομοσχέδιο ικανοποιεί πάγια αιτήματα του κεφαλαίου

Εχουμε ξαναπεί και θα επαναλάβουμε σε όλους τους τόνους ότι η Κοινωνική Ασφάλιση ήταν, είναι μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις των εργαζομένων.

Βρίσκεται στον πυρήνα της ζωής της λαϊκής οικογένειας, εξασφαλίζει την προστασία και την κάλυψη των εργαζομένων, των αδυνάτων, περιέχει την ασφαλιστική και συνταξιοδοτική προστασία, την πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας, το θεσμό των Βαρέων κι Ανθυγιεινών, την προστασία απ' τον επαγγελματικό κίνδυνο, τις άδειες ανάπαυσης και τοκετού.

Αυτά τα δικαιώματα δε χαρίστηκαν, αλλά κατακτήθηκαν ύστερα από σκληρούς, αιματηρούς αγώνες των εργαζομένων.

Ολα αυτά σήμερα έχουν σε μεγάλο βαθμό διαλυθεί και απομένει το τελειωτικό χτύπημα, με τη σημερινή ψηφοφορία.

Ξαναθέτουμε και σήμερα, όπως το κάναμε αρκετές φορές απ' αυτό εδώ το βήμα και με αφορμή άλλες συζητήσεις, το απλό ερώτημα: Ποιοι ήταν αυτοί που από την πρώτη στιγμή χαιρέτισαν και υποστήριξαν το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό; Φυσικά, όλες οι οργανώσεις, οι Ενώσεις του μεγάλου κεφαλαίου και οι εταίροι σας, τα κοράκια της ΕΕ, της ΕΚΤ.

Ο νόμος σας υλοποιεί ένα πάγιο αίτημά τους εδώ και χρόνια, να τελειώνει ο κοινωνικός χαρακτήρας της Ασφάλισης και να μετατραπεί η Ασφάλιση σε ατομική υπόθεση.

Για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί οι μονοπωλιακοί όμιλοι, για να έρθουν νέες επενδύσεις και αναπτυξιακοί νόμοι, βασική προϋπόθεση είναι να αποσπάσουν οι επιχειρηματίες νέα προνόμια. Να εξοικονομηθεί κρατικό χρήμα για νέες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές σαν κι αυτές που δώσατε πριν λίγο καιρό με τροπολογίες σε βιομήχανους, σαν αυτές που δίνετε τώρα με το νέο αναπτυξιακό νόμο.

Είναι γνωστό, επίσης, ότι τμήματα του κεφαλαίου (οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι μεγαλέμποροι της Υγείας) καραδοκούν στη γωνία για να αρπάξουν τη λεία από την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος.

Ολοκληρώνετε τη βρώμικη δουλειά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

Με τις ρυθμίσεις του Ασφαλιστικού, εκτοπίζονται βίαια χιλιάδες φτωχοί αγρότες, χιλιάδες επαγγελματίες, που δε θα αντέξουν και που τη θέση τους θα καλύψουν οι μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις.

Να γιατί λέμε και ξαναλέμε ότι η κυβέρνηση ολοκληρώνει τη βρώμικη δουλειά που δεν πρόλαβαν να κάνουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ολη η προπαγανδιστική φασαρία της κυβέρνησης, όλο το προηγούμενο διάστημα και μέσα στη Βουλή αυτές τις μέρες, είναι προκλητική, είναι εξοργιστική.

Αναφέρει ψευδώς πως δε θα υπάρχουν νέες μειώσεις στους νυν συνταξιούχους.

Οι συντάξεις μειώνονται μέσω του νέου υπολογισμού τους και της μείωσης των επικουρικών. Και οι μειώσεις αφορούν νέους και παλιούς συνταξιούχους, αφού η «προσωπική διαφορά» που θα καταβάλλεται στους παλιούς συνταξιούχους θα μπορεί να μειωθεί ανά πάσα στιγμή και θα δίνεται το πολύ μέχρι το 2018.

Διαλύει τις επικουρικές, μειώνοντας το συνολικό ποσό που παίρνει ένας συνταξιούχος, τον οποίο δεν τον ενδιαφέρει αν η μείωση είναι στην κύρια ή στην επικουρική, αλλά στο τι τελικά μπαίνει στην τσέπη του και βέβαια μπαίνουν όλο και λιγότερα με το νόμο σας.

Μειώνει δραστικά τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ με νέα εισοδηματικά κριτήρια και καταργεί το επίδομα το 2019!

Τσακίζει αναπηρικές συντάξεις, τα κοινωνικά επιδόματα, αφήνει στο έλεος της τύχης τους χιλιάδες ανθρώπους που για οποιονδήποτε λόγο είναι ανίκανοι για εργασία.

Τα νέα μέτρα έρχονται να πατήσουν πάνω στις πολλαπλές μειώσεις σε συντάξεις και δικαιώματα, στο χτύπημα της 13ης και 14ης σύνταξης, στο συνεχές μαχαίρι στο ΕΚΑΣ και τις αναπηρικές που είχαμε όλα τα προηγούμενα 5 χρόνια!

Η κυβέρνηση, που κορόιδεψε συνειδητά χιλιάδες συνταξιούχους υποσχόμενη και τη 13η σύνταξη, με τον πιο επίσημο και τρανταχτό τρόπο, μέσω αυτού του σχεδίου, θάβει μια και καλή το δικαίωμα στη 13η και 14η σύνταξη, καθώς αναφέρει ρητά πως το ποσό της σύνταξης καταβάλλεται ανά μήνα, δώδεκα φορές το χρόνο.

Με απλά λόγια, τα μέτρα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που ο εργαζόμενος λαός αντιπάλεψε με τους αγώνες του, έρχονται με πιο επιθετικό τώρα τρόπο. Και όλα αυτά δήθεν στο όνομα της ισότητας και της προστασίας των αδυνάτων.

Στο βρώμικο πόλεμο της προπαγάνδας που και εσείς έχετε εξαπολύσει, ακούμε μέσα από δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για το κοστοβόρο ασφαλιστικό σύστημα, για τις αρνητικές αναλογίες συνταξιούχων - εργαζομένων, για τις υπέρογκες συντάξεις, τα ελλείμματα των Ταμείων, την κακοδιαχείριση, για ισοτιμία, ισονομία... Ακριβώς δηλαδή την ίδια γλώσσα που χρησιμοποιούσαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, προκειμένου να σφάζουν ασφαλιστικά δικαιώματα.

Τα ίδια είπε και προχτές κι ο πρωθυπουργός στην κοινοβουλευτική σας ομάδα.

Να πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται: Το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία

Οσο για τις συγκεκριμένες προτάσεις μας που επανειλημμένα ζητάτε για το Ασφαλιστικό, πρόσφατα σας καταθέσαμε και στα πρακτικά τις προτάσεις νόμου που έχει καταθέσει το ΚΚΕ, εδώ και ένα χρόνο, για τις συντάξεις, για το Ασφαλιστικό. Θέλετε να σας την ξανακαταθέσουμε πάλι σήμερα; Μπορούμε να τις ξανακαταθέσουμε στα πρακτικά, μήπως χάθηκαν πουθενά...

Οσο δε για το ερώτημα πού θα βρεθούν τα χρήματα, η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι μόνο μία: Να πληρώσουν, πολύ απλά, αυτοί που ευθύνονται για τα ελλείμματα στα Ταμεία: Το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία.

Οι εργαζόμενοι, που καλούνται για μια ακόμα φορά να πληρώσουν το μάρμαρο, έχουν πληρώσει διπλά, τρίδιπλα για το Ασφαλιστικό, με τη δουλειά τους, τις εισφορές τους, τη δυσβάσταχτη φορολογία.

Την ίδια στιγμή, πάνω από 100 δισ. είναι οι οφειλές κράτους και εργοδοσίας προς τα Ταμεία, οι ζημιές από το «τζογάρισμα» των αποθεματικών στο χρηματιστήριο, το «κούρεμα» του PSI, με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Και μην καλύπτεστε πίσω από τις πραγματικά τεράστιες ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Και με την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, της δικής σας κυβέρνησης, τα Ταμεία έχασαν πάνω από 1 δισ.

Δεν μπορεί, λοιπόν, να υπάρχει συζήτηση για το Ασφαλιστικό που δεν θα ξεκινά από την επιστροφή των αποθεματικών που καταληστεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια.

Δεν μπορεί να υπάρχει συζήτηση που δεν θα θέτει θέμα κατάργησης της μαύρης, ανασφάλιστης εργασίας, όλων των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, που δεν άγγιξε στο ελάχιστο δεκαέξι μήνες τώρα η συγκυβέρνησή σας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Αρα, λοιπόν, όταν ζητάτε προτάσεις για το Ασφαλιστικό και την ίδια στιγμή θεωρείτε δεδομένη την καταλήστευση των αποθεματικών, θεωρείτε δεδομένες τις δεσμεύσεις του μνημονίου για μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, θεωρείτε δεδομένη την εργασιακή ζούγκλα που υπάρχει τριγύρω μας, είναι σαν να ζητάτε προτάσεις για τον τρόπο παραπέρα σφαγής των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Ετσι απλά.

Τέτοιες προτάσεις μπορεί, βεβαίως, να σας καταθέσουν τα άλλα κόμματα, όχι όμως το ΚΚΕ.

Αλλωστε, μαζί τους ψηφίσατε το μνημόνιο, μαζί τους συμφωνείτε στους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου, στα δικά τους χνάρια βαδίζετε, άσχετα αν σήμερα με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ σηκώνετε όλοι μεταξύ σας τους τόνους, για ψευτο-αντιπολιτευτικούς - λέμε εμείς - λόγους εδώ μέσα στη Βουλή.

Και σήμερα, αντιπαλεύετε όλοι μαζί τους αγώνες, τις μορφές πάλης που επιλέγουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ο λαός μας.

Τα βάρβαρα μέτρα ήρθαν για να μείνουν

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο χτυπά συνολικά τα λαϊκά στρώματα, βιοτέχνες, ελευθεροεπαγγελματίες, αγρότες, εργαζόμενους με μπλοκάκια, επιστήμονες, μηχανικούς, δικηγόρους, φαρμακοποιούς, γιατρούς, δημοσιογράφους.

Τριπλασιάζει τις εισφορές στους αγρότες, αυξάνει τις εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες.

Για τους επαγγελματίες η σύνδεση της παρεχόμενης σύνταξης με τις εισφορές, άρα και το εισόδημα, σε συνδυασμό με το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, θα οδηγήσει χιλιάδες ελευθεροεπαγγελματίες σε σημαντικές και μεγάλες μειώσεις των συντάξεών τους, στη δουλειά με τη μαγκούρα στο χέρι.

Θα εξαναγκάσει χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους να καταβάλλουν περίπου το 65% του εισοδήματός τους με λογικό αποτέλεσμα και κλείσιμο των βιβλίων και το λουκέτο και την ανεργία.

Κανένας εργαζόμενος, νέος, συνταξιούχος, δεν πρέπει να πιστέψει λέξη απ' όσα λέει η κυβέρνηση.

Αυτό το έγκλημα ήταν προσχεδιασμένο, τα ίδια μέτρα παίρνονται στις άλλες χώρες της ΕΕ, αποτελούν γενικές κατευθύνσεις από τις αρχές της δεκαετίες του '90.

Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα της ρύθμισης του χρέους και της ανάπτυξης που δήθεν θα αναπληρώσουν τις σημερινές δυσκολίες.

Τα βάρβαρα μέτρα είναι το προαπαιτούμενο για την όποια ρύθμιση χρέους. Ηρθαν για να μείνουν και στη φάση της όποιας ανάκαμψης, που κι αυτή είναι αβέβαιη, με βάση την πορεία και της παγκόσμιας και της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Κοινή συναινέσει η πολιτική που σφαγιάζει το λαό για τα κέρδη του κεφαλαίου

Στο σκέλος της φορολογικής πολιτικής, η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει κάθε όριο θράσους. Οσο κι αν σας ενοχλεί, θα σας θυμίζουμε συνεχώς ότι πριν ένα χρόνο ο πρωθυπουργός δεσμευόταν για αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, για μείωση του ΦΠΑ απ' το 23%, για πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων.

Θα σας θυμίζουμε συνεχώς, κυρίως για να βγάζει συμπεράσματα ο ελληνικός λαός έξω από αυτή την αίθουσα, ότι όσο ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση, δήλωνε καθημερινά ότι η κατάργηση των χαρατσιών αποτελεί την πρώτη προτεραιότητά του. Οτι είναι αδιανόητο οι μικροϊδιοκτήτες να μετατρέπονται σε ενοικιαστές στα ίδια τους τα σπίτια και ότι οι έμμεσοι φόροι είναι πιο άδικοι, γιατί καταβάλλονται εξίσου απ' όλους, ανεξάρτητα από εισοδήματα που έχουν.

Τώρα παρακολουθούμε αυτή την κάλπικη αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ σχετικά με το ποιος είναι ο λιγότερο επώδυνος τρόπος για τη νέα σφαγή του λαού: Η νέα αύξηση της φοροαφαίμαξης ή νέα μείωση των κρατικών δαπανών για την κοινωνική πολιτική;

Οσες ατάκες, όσες φραστικές κορόνες και αν ανταλλάξουν τις επόμενες ώρες ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης, δεν μπορούν να κρύψουν τη βαθιά επί της ουσίας συμφωνία τους στην πολιτική που σφαγιάζει ένα λαό για να ανακάμψουν μόνο τα κέρδη του κεφαλαίου.

Η κυβέρνηση προτείνει και η ΝΔ συμφωνεί σε νέες φορολογικές απαλλαγές για 15 χρόνια και στις άμεσες επιδοτήσεις έως 45% του κόστους της επένδυσης των ομίλων από το κράτος, που προβλέπει το σχετικό νέο σχέδιο νόμου.

Η κυβέρνηση διατηρεί τη φορολογική ασυλία των εφοπλιστών που πληρώνουν ετήσιους φόρους όσο τα ναύλα μερικών ημερών και η ΝΔ δεν βγάζει άχνα γι' αυτό.

Βέβαια, δεν πρόκειται για ελληνική πρωτοτυπία. Απανωτά αντιλαϊκά μέτρα για να θωρακίσουν την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλιακών ομίλων παίρνουν όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ, ιδιαίτερα οι φίλοι του κ. Τσίπρα, δηλαδή οι Γάλλοι και οι Ιταλοί σοσιαλδημοκράτες.

Στη Γαλλία, η κυβέρνηση Ολάντ τσακίζει τα εργατικά δικαιώματα, απελευθερώνει τις απολύσεις και το ημερήσιο ωράριο με το νόμο Ελ Καμρί. Στην Ιταλία, η κυβέρνηση Ρέντσι θέτει ως βασική προτεραιότητα τη στήριξη των τραπεζών με το ταμείο διάσωσης Ατλας.

Την ίδια ώρα, όλες οι κυβερνήσεις καλούν τους λαούς να βάλουν πλάτη, να ματώσουν ξανά για να στηριχθεί η εθνική οικονομία, δηλαδή η άρχουσα τάξη των καπιταλιστών, μιας κι αυτές είναι οι λέξεις που πρέπει πλέον να χρησιμοποιούμε και μέσα εδώ στη Βουλή και έξω ο λαός στους μαζικούς αγώνες του.

Χαράτσωμα στο λαό, φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο

Υποστηρίζετε ότι τα φορολογικά μέτρα φέρνουν κοινωνική δικαιοσύνη. Είναι αστείος και ταυτόχρονα προκλητικός ο ισχυρισμός σας, κύριε πρωθυπουργέ.

Εχετε ήδη συμφωνήσει για ένα νέο μεγάλο πακέτο έμμεσης φορολογίας, συνολικού ύψους σχεδόν 1,8 δισεκατομμυρίου ευρώ, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Αυξάνετε ξανά, δραστικά, την έμμεση φορολογία, μετά τις συνεχείς, απανωτές αυξήσεις της προηγούμενης εξαετίας, με τελευταία την τεράστια αύξηση του ΦΠΑ στο 23% που προωθήσατε μερικούς μήνες πριν.

Αυταπατάστε εάν νομίζετε πως οι αυξήσεις δε θα γίνουν εύκολα αντιληπτές. Γιατί στην πραγματικότητα χαρατσώνετε τη μέση τετραμελή οικογένεια, μόνο απ' τους έμμεσους φόρους, μεσοσταθμικά, με επιπλέον 700 ευρώ το χρόνο.

Από πού αλήθεια θα βρεθούν αυτά τα 700 ευρώ κάθε χρόνο; Θα βρεθούν μέσα απ' την πρόσθετη φτωχοποίηση των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, που θα αναγκαστούν να κόψουν κι άλλο τις διάφορες ανάγκες τους, τα τρόφιμα, τη βενζίνη, τη χρήση του ίντερνετ, που σχεδιάζετε μάλιστα να φορολογήσετε, παρά τα παχυλά λόγια για στήριξη των νέων τεχνολογιών.

Σχεδιάζετε να αυξήσετε και άλλο τη φορολογία των καυσίμων, ώστε να απορροφήσετε την όποια μείωση προήλθε απ' την πτώση των διεθνών τιμών.

Βέβαια, είστε αρκετά κυνικοί ώστε να ισχυριστείτε πως η δική σας φορολογία είναι και φιλολαϊκή. Δεν θα εξέπληττε κανέναν, αν μας λέγατε πως η αύξηση του φόρου στον καπνό, για παράδειγμα, που έχετε στο πρόγραμμα, βοηθά τους εργαζόμενους, αφού περιορίζει το ανθυγιεινό κάπνισμα...

Ισως και η φορολογία του ίντερνετ, της συνδρομητικής τηλεόρασης και των κινητών για σας έχει επίσης φιλολαϊκό χαρακτήρα, θα βοηθήσει ώστε να μην κάθονται στην τηλεόραση και στον υπολογιστή οι εργαζόμενοι και μπορεί έτσι να έχει θετικό αντίκρισμα στην κοινωνικότητα των λαϊκών στρωμάτων. Είστε ικανοί για όλα...

Εξίσου αντιδραστικό χαρακτήρα έχει και το νέο πακέτο άμεσης φορολογίας που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που έχετε φέρει για ψήφιση.

Υπολογίζετε πως απ' την πρόσθετη αύξηση της άμεσης φορολογίας θα εισπράξετε 1,7 δισ. ευρώ ετησίως, που έρχονται να προστεθούν στα 20 δισ. άμεσων φόρων, απ' τους οποίους το μεγάλο κεφάλαιο καταβάλλει λιγότερο από 2 δισ.

Ποιος άραγε θα πληρώσει τη λυπητερή;

Και το ερώτημα, φυσικά, είναι πάλι ρητορικό, αφού για το μεγάλο κεφάλαιο προβλέπονται νέες φοροαπαλλαγές.

Με το νομοσχέδιο - και την τροπολογία που κατατέθηκε - το αφορολόγητο όριο μειώνεται ακόμα περισσότερο, φτάνοντας μέχρι τις 8.636 ευρώ.

Δηλαδή, θεωρείτε πως πρέπει να φορολογηθεί ακόμα και κάποιος που αμείβεται λίγο πάνω απ' το βασικό μισθό. Και πραγματικά, το έχουμε βαρεθεί το επιχείρημά σας πως το ΔΝΤ ήθελε ακόμα μεγαλύτερη μείωση. Είναι σαν να συγκρίνεις αν είναι καλύτερο να πνιγείς σε τρία μέτρα νερό ή σε τέσσερα.

Οι φορολογικές αλλαγές που προωθείτε, οδηγούν σε επιβαρύνσεις τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων. Για τις ελάχιστες κατηγορίες για τις οποίες προβλέπονται ελαχιστότατες μειώσεις, απλά τους τα παίρνετε από την άλλη τσέπη, αφού γι' αυτούς προβλέπονται τεράστιες αυξήσεις στην Ασφάλιση.

Ισως θέλετε να εμφανίσετε την αύξηση της φορολογίας των μερισμάτων και των ενοικίων ως ταξική νίκη. Κρύβετε πως ο μεγάλος όγκος των κερδών του κεφαλαίου δεν καταγράφονται ως μερίσματα γιατί επαναεπενδύονται.

Λέτε ότι θέλετε να φορολογήσετε τον πλούτο. Γιατί, άραγε, δεν φορολογείτε την αξία κατοχής των μετοχών, των ομολόγων, την κατοχή των πλοίων, των εργοστασίων; Γιατί δεν αίρετε το καθεστώς της ανωνυμίας που διέπει τις μετοχές, για να δούμε ποιος έχει τον πραγματικό πλούτο στα χέρια του;

Τα νέα φορολογικά σας μέτρα οδηγούν σε αυξήσεις φόρου για τη συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων. Αλλά και έτσι, τα 1,7 δισ. ευρώ δεν προκύπτουν.

Και το ερώτημα που τίθεται, είναι πώς θα βγουν τα 1,7 δισ. ευρώ άμεσης φορολογίας.

Η μόνιμη απάντησή σας είναι πως θα κυνηγήσετε τη φοροδιαφυγή. Μάλλον όταν λέτε για φοροδιαφυγή, εσείς εννοείτε τις κατασχέσεις για χρέη των 500, των 1.000, των 2.000, άντε των 5.000 ευρώ. Αυτά, δηλαδή, που ετοιμάζει ο επίσημος φοροεισπράκτορας της κυβέρνησης, ο κ. Αλεξιάδης.

Οι υπολογισμοί σας απλά σκιαγραφούν νέα φορολογικά μέτρα που θα φέρετε το επόμενο διάστημα...

Είστε εχθρός των εργαζομένων, των φτωχών αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων

Είναι θράσος, λοιπόν, να μιλάτε εσείς για ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς. Να πιάνετε, δηλαδή, στο στόμα σας τους εκατοντάδες χιλιάδες βασανισμένους απ' το κράτος στις εξορίες και στις φυλακές παλιότερα, που χτυπήθηκαν αλύπητα απ' τα πολιτικά αφεντικά σας σήμερα - είναι και δικά σας πλέον - γιατί πάλευαν για να σταματήσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Είστε και εσείς εχθρός των εργαζομένων με τη σημερινή σας ψήφο και με όσα έχετε κάνει μέχρι σήμερα.

Η πολιτική σας τσακίζει τη ζωή του λαού μας για τα κέρδη των μονοπωλίων. Απ' τη μία διατηρείτε και ενισχύετε τις νόμιμες φοροελαφρύνσεις των μονοπωλίων και από την άλλη συνεχίζετε τη φοροαφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων, τα οποία βλέπουν να αυξάνονται συνεχώς οι φόροι και να μειώνονται τα εισοδήματά τους.

Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν, και άλλους που ανέφεραν και οι εισηγητές και οι ομιλητές του Κόμματός μας, το κατάπτυστο αυτό νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό - Φορολογικό, πρέπει - εντάξει δε λέμε να αποσυρθεί, έστω στο παρά 5, που θα ήταν φυσικά το καλύτερο - αλλά να καταψηφιστεί από τους βουλευτές αυτής της Βουλής, τουλάχιστον από όσους ή όσες ακόμα δεν έχουν πλήρως ενσωματωθεί στην έτσι κι αλλιώς διεφθαρμένη εξουσία.

Εμείς λέμε ότι μπορούμε να ζήσουμε όπως μας αξίζει, υπάρχουν παραγωγικές δυνατότητες στη χώρα, μπορεί πραγματικά η εργατική τάξη, ο λαός να έρθει στην εξουσία, μπορεί να αξιοποιηθεί ο κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός, η ενεργός συμμετοχή των εργαζομένων, του λαού στην οργάνωση - διεύθυνση της κοινωνικής παραγωγής, των κοινωνικών υπηρεσιών, με αποδέσμευση από όλες τις λυκοσυμμαχίες.

Και μόνο έτσι μπορεί να μπει τέλος στα βάσανα που συσσωρεύει στο λαό αυτό το σάπιο σύστημα, οι κρίσεις του, η ΕΕ και όλες οι κυβερνήσεις που διαχειρίζονται αυτόν τον αντιλαϊκό δρόμο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βαθιά γελασμένη η κυβέρνηση αν νομίζει ότι θα περάσει τα μέτρα εξαπατώντας το λαό(2016-04-13 00:00:00.0)
Πρoκλητική υποκρισία...(2010-03-23 00:00:00.0)
Μεγαλώνουν τα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων(2010-01-19 00:00:00.0)
Ξεθεμελιώνουν τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης(2009-12-23 00:00:00.0)
Με εργασιακές σχέσεις - λάστιχο(2008-03-09 00:00:00.0)
Αποστομωτικές απαντήσεις στην κυβερνητική υποκρισία(1998-11-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ