Δευτέρα 9 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1929 Το Πανενωσιακό Κομμουνιστικό Κόμμα (μπολσεβίκοι) παίρνει απόφαση «Για τη σοσιαλιστική άμιλλα ανάμεσα στις φάμπρικες και στα εργοστάσια».

1936 Η εργατική τάξη της Θεσσαλονίκης διαδηλώνει μαζικά την αγανάκτησή της για τη βίαιη καταστολή των απεργών στις 8 Μάη. Το αστικό κράτος ξαναχτυπά δολοφονικά με τη Χωροφυλακή: 10 εργάτες βάφουν με το αίμα τους δρόμους της πόλης. Πρόκειται για τους Σ. Γιαμτοβό, Χ. Ευαγγέλου, Σ. Μασαράνο, Τ. Τούση, Δ. Αχλαμίδη, Ε. Αδαμαντίδη, Ι. Πανόπουλο, Δ. Λαγινά, Α. Χαραλαμπίδου και Α. Καρανικόλα. Η λαϊκή οργή ξεχειλίζει, ο στρατός ενώνεται με τους απεργούς και ο εργαζόμενος λαός γίνεται κύριος της πόλης για 36 περίπου ώρες. Η κυβέρνηση Μεταξά στέλνει νέες ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις, που ξεκίνησαν στις 29 Απρίλη, κράτησαν μέχρι τις 12 Μάη που ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα των απεργών καπνεργατών. Στις 13 Μάη,για το αιματοκύλισμα του λαού της Θεσσαλονίκης και με το σύνθημα να φύγει η κυβέρνηση Μεταξά, γίνεται 24ωρη πανελλαδική απεργία με μεγάλη επιτυχία. Οι απεργοί υπολογίζονται σε πάνω από 300.000.

1947 Επειτα από 7ωρη μάχη, το τμήμα του ΔΣΕ Κρήτης, υπό τον Γιάννη Ποδιά, καταλαμβάνει την Ιεράπετρα.

1947 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας σταματούν το τρένο Τρίπολης - Καλαμάτας και απελευθερώνουν 28 κρατούμενους αγωνιστές. Αλλα τμήματα του ΔΣΕ μπαίνουν στη Βέροια.

1947 Στους Φούρνους Ικαρίας, όπου ήταν εξόριστος, βρέθηκε νεκρός με σφαίρα στο στήθος ο στρατηγός του ΕΛΑΣ και πρώτος πρόεδρος της ΠΕΕΑ, Ευριπίδης Μπακιρτζής.

1956 Πορεία διαμαρτυρίας στην Αθήνα, με αφορμή την εκτέλεση από τους Βρετανούς των Κυπρίων αγωνιστών Μιχάλη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου, βάφεται στο αίμα από την κυβέρνηση της ΕΡΕ του Κ. Καραμανλή με 6 νεκρούς και 200 τραυματίες διαδηλωτές.

1958 Κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του περιοδικού «Δρόμοι της Ειρήνης».

1967 Εκθεση του Ζήση Ζωγράφου καταγράφει τη θετική άποψη που είχε για τη στάση του Νίκου Ζαχαριάδη στο Νταχάου ο Γερμανός Οσκαρ Χίνκελ, συγκρατούμενος του Ζαχαριάδη.

1968 Ο Γιώργης Τσαρουχάς, πρώην βουλευτής της ΕΔΑ και στέλεχος του ΚΚΕ, δολοφονείται από τα όργανα της χούντας στα κρατητήρια του Γ' Σώματος Στρατού στη Θεσσαλονίκη.

1978 Δολοφονείται από τις «Ερυθρές Ταξιαρχίες» ο Ιταλός χριστιανοδημοκράτης πολιτικός Αλντο Μόρο,πρωθυπουργός της Ιταλίας το 1963 - 1968 και το 1974 - 1976. Ηταν υπέρ του λεγόμενου «Ιστορικού συμβιβασμού» με το Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, που έκανε την πρόταση για συγκυβέρνηση.

2009 Πεθαίνει ο καλλιτέχνης του θεάτρου σκιών Ευγένιος Σπαθάρης.

2010 Πεθαίνει η Αμερικανίδα τραγουδίστρια της τζαζ και ηθοποιός Λένα Χορν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ