Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάη 2016 - αριθ. φύλλου: 12424

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε απ' τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη, συνεχίζουμε...

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ


ΣΕΛ.  8
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προωθεί διεύρυνση της επικίνδυνης εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

ΣΕΛ.  3

Ο λαός αντιμέτωπος με νέο γύρο αντιλαϊκής επίθεσης

Διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα δίχως τέλος φέρνει η ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» του 3ου μνημονίου

Στο νέο γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης περιλαμβάνονται:

-- Η παραπέρα απογείωση της φοροληστείας μέσω του ΦΠΑ και άλλων χαρατσιών στη λαϊκή κατανάλωση.

-- Η νομοθέτηση «αυτόματου κόφτη» σε περίπτωση κάθε απόκλισης από τους στόχους του μνημονίου και των κρατικών προϋπολογισμών, που συμπεριλαμβάνει την καρατόμηση συντάξεων και μισθών.

-- Η συγκρότηση και λειτουργία του νέου υπερ-ταμείου ιδιωτικοποιήσεων.

-- Το άνοιγμα της αγοράς των «κόκκινων» δανείων και μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις.


ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Χωρίς ανάπαυλα

Η κυβέρνηση είναι βαθιά γελασμένη, αν νομίζει ότι, μετά την ψήφιση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου και των φορολογικών μέτρων, θα απαλλαγεί από τις εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις, που εντάθηκαν το τελευταίο εξάμηνο.

Ο νόμος - λαιμητόμος, όπως χαρακτηρίστηκε από τους εργαζόμενους και το κίνημα, έχει κατοχυρωθεί ως ένας νόμος ταξικός, αντιλαϊκός και βάρβαρος για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Κανένα από τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, που προσπάθησε να παρουσιάσει το νόμο ως «δίκαιο» και «αναγκαίο», δεν έπιασε.

Μέχρι και την ψήφισή του, είχε απέναντί της το σύνολο των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, της φτωχομεσαίας αγροτιάς, οι οποίοι κατέταξαν και αυτό το νομοθέτημα στην κατηγορία με τις πιο άγριες μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει σε βάρος του Ασφαλιστικού. Μάλιστα, το εύρος των ανατροπών που ψηφίστηκαν θα αποκαλυφθεί στο σύνολό του, όταν αρχίσει η εφαρμογή των μέτρων.

Επομένως, τα χειροκροτήματα από τα υπουργικά και τα βουλευτικά έδρανα, με τα οποία επισφραγίστηκε η ψήφιση του νόμου το βράδυ της Κυριακής, προστίθενται στα πανηγύρια του κεφαλαίου, το οποίο εξασφάλισε και από αυτήν την κυβέρνηση έναν ακόμη νόμο - στήριγμα στην ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του.

Αυτός ήταν ο σκοπός για τον οποίο συντάχθηκε και ψηφίστηκε ο νόμος - λαιμητόμος, αυτήν τη σημαντική αποστολή έφερε σε πέρας η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Κι αυτό που επιβεβαιώθηκε, σε κάθε περίπτωση, είναι ότι αυτή η κυβέρνηση είναι αδίστακτη στον τρόπο με τον οποίο προωθεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Είναι αποκαλυπτικά τα σχόλια στις εφημερίδες της επόμενης μέρας, που επιχαίρουν για την ικανότητα της «αριστερής» κυβέρνησης να ψηφίζει, από τη μια, μέτρα όπως αυτά που περιέχονταν στο αντιασφαλιστικό - φορολογικό νομοσχέδιο και, από την άλλη, να μη διστάζει να απαντήσει ακόμα και με καταστολή στις λαϊκές διαμαρτυρίες, αξιοποιώντας κάθε είδους προβοκατόρικους μηχανισμούς.

Επιβεβαιώθηκε, επίσης, περίτρανα ότι η πολιτική αυτής της κυβέρνησης και στο Ασφαλιστικό είναι συνέχεια των προηγούμενων και προπάντων συνιστά πιστή εφαρμογή των κατευθύνσεων της ΕΕ σε ό,τι αφορά τις ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση και την επέκταση του ρόλου των ιδιωτικών συστημάτων.

Η πολύμηνη μάχη, που έδωσε το εργατικό - λαϊκό κίνημα με αιχμή το νόμο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό, αφήνει παρακαταθήκη. Οπως σημαντική είναι η πείρα των τελευταίων ημερών, όπου το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα σφράγισε τον απεργιακό αγώνα, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να αιφνιδιάσει.

Η αντιλαϊκή πολιτική δεν γνωρίζει ανάπαυλα. Νέα μέτρα έρχονται στο Φορολογικό, με το μνημόνιο - «κάβα» των 3,6 δισ. ευρώ. Επιπλέον περικοπές θα υπάρξουν και στο Ασφαλιστικό, ενώ Εργασιακά, συνδικαλιστικός νόμος και ομαδικές απολύσεις παίρνουν άμεσα σειρά. Επομένως, καμιά καθυστέρηση δεν πρέπει να υπάρξει στην οργάνωση της πάλης απέναντι σ' αυτά τα νέα μέτρα, αλλά και ενάντια σ' αυτά που ψηφίστηκαν.

Η πείρα από τον αγώνα για το Ασφαλιστικό επιβεβαίωσε ότι η έγκαιρη προετοιμασία, ο καλός σχεδιασμός, ο προσανατολισμός της δουλειάς στην οργάνωση «από τα κάτω» και προπάντων το μέτωπο στην εργοδοσία και στην πολιτική που τη στηρίζει, είναι στοιχεία που δυσκολεύουν τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου. Σ' αυτήν την κατεύθυνση και μ' αυτό το πνεύμα χρειάζεται τώρα να οργανωθεί η συζήτηση για τον απολογισμό και τον παραπέρα προγραμματισμό της αγωνιστικής δράσης.


ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Εγκαινιάστηκε το Μουσείο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης

Μέσα από τα εκθέματα ξετυλίγονται ολοζώντανα ο αγώνας και η συμβολή του λαού της Καισαριανής στην εποποιία της Αντίστασης

Η Καισαριανή της προσφυγιάς και της Αντίστασης, η πόλη - σύμβολο της αντιφασιστικής πάλης, απέκτησε το δικό της μουσείο για να στεγάσει την ηρωική της Ιστορία.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής αντιπροσωπείας της ΚΕ του Κόμματος.


ΣΕΛ.  9


ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Δραστικές περικοπές και ελάχιστες παροχές για όλους

Τα σχέδια της κυβέρνησης παρουσίασαν χτες σε διημερίδα ο πρωθυπουργός και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση συνεχίζει την εξαπάτηση.


ΣΕΛ.  14
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Η ιστορική αλήθεια δεν διαστρεβλώνεται, ούτε παραγράφεται!

Ανακοίνωση με αφορμή την επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών


ΣΕΛ.  8
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Η μικρομεσαία αγροτιά συνεχίζει τον αγώνα

ΣΕΛ.  13


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org