Δευτέρα 9 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Κριτική στο πλαίσιο της ίδιας αντιλαϊκής στρατηγικής

Icon

Στη γραμμή συσκότισης του πραγματικού ταξικού χαρακτήρα των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης, ως απαιτούμενα του κεφαλαίου, κινήθηκε (και) χτες ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, τοποθετούμενος στη Βουλή επί του κυβερνητικού νομοσχεδίου.

Στο γνωστό διαγκωνισμό του κόμματός του για το ποιος μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, ο Κυρ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ότι το επιπλέον πακέτο μέτρων που ζητούν οι δανειστές οφείλεται στη δική του «ρήτρα αναξιοπιστίας», που θα κληθεί να σηκώσει η εγχώρια καπιταλιστική οικονομία.

Παραπέρα, πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα απαξιώνεται κάθε μέρα που περνά» με τις «ιδεοληψίες» και τα «ψέματα» της κυβέρνησης, εκφράζοντας βασικά φόβους της εγχώριας αστικής τάξης για απώλεια θέσεών της στο διεθνή ανταγωνισμό.

Εξ ου και επανέλαβε το γνωστό το τελευταίο διάστημα ισχυρισμό του ότι η κυβέρνηση προκαλεί «καταστροφή», γι' αυτό και πρέπει να φύγει όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Εξέφρασε, δε, και πάλι τις αντιρρήσεις του για το «μείγμα» των αντιλαϊκών μέτρων που προκρίνει η κυβέρνηση, αντιπαραθέτοντας το δικό του, ως πιο συμφέρον κι αποδοτικό για τη δραστηριοποίηση του κεφαλαίου, με το τρίπτυχο: Μείωση φορολογίας, περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, σταθερό φορολογικό περιβάλλον, ώστε να ευνοηθεί η «ανάπτυξη», να προσελκυσθούν «επενδύσεις». Ενα πεδίο βέβαια - αυτό τής με κάθε τρόπο ενίσχυσης του κεφαλαίου δηλαδή, που φορτώνεται πάντα στις πλάτες του λαού - στο οποίο δίνει τα δικά της διαπιστευτήρια η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα το νέο «αναπτυξιακό νόμο» που έδωσε σε «δημόσια διαβούλευση»...

Αναλύοντας τα μέτρα της κυβέρνησης, προεξόφλησε ότι η κυβέρνηση θα φέρει κι άλλα μέτρα το επόμενο διάστημα, ότι «οι θυσίες των πολιτών θα είναι χωρίς αντίκρισμα, και πολύ σύντομα θα κληθούν να υποστούν νέα αφαίμαξη», «νέα μέτρα για να καλύψουν την τρύπα από τα μέτρα που ψηφίζετε σήμερα και δεν θα αποδώσουν». Στην πραγματικότητα βέβαια, συνολικά η πολιτική στήριξης του κεφαλαίου, για την οποία υπερθεματίζει και η ΝΔ, είναι ένα «βαρέλι δίχως πάτο» για το λαό.

«Απολογείται» στο κεφάλαιο για προγενέστερη... έλλειψη «τόλμης»

Δεν παρέλειψε ο Κυρ. Μητσοτάκης να υπερασπιστεί των παρεμβάσεων του κόμματός του, π.χ. στο ασφαλιστικό σύστημα και στην οικονομία, παρουσιάζοντάς τες βασικά ως το «success story» της ΝΔ, τις οποίες πλήρωσε πολύ ακριβά ο λαός. Μάλιστα, εμφανίστηκε περίπου... απολογούμενος απέναντι στο κεφάλαιο, λέγοντας ότι η ΝΔ δεν αποφάσισε να προωθήσει ακόμα πιο «τολμηρές» τέτοιες παρεμβάσεις, επειδή φοβήθηκε το «πολιτικό κόστος»...

Παραπέρα, στη λογική της συσκότισης του ταξικού χαρακτήρα των μέτρων, επέμεινε να ισχυρίζεται ότι τα κυβερνητικά μέτρα αποσκοπούν στη φτωχοποίηση της λεγόμενης «μεσαίας τάξης», υπέρ των «φοροφυγάδων και της κομματικής νομενκλατούρας» του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιπαρέθεσε, εξάλλου, μια «συμφωνία αλήθειας με το λαό», ενάντια στο «ψέμα», και στο «διχασμό της ελληνικής κοινωνίας», ένας δρόμος που όπως και ο ίδιος παραδέχτηκε «δεν θα είναι εύκολος», αφού περιλαμβάνει κι αυτός νέα σκληρά, αντιλαϊκά μέτρα, ώστε «να δημιουργηθεί πλούτος στη χώρα», που τάχα στη συνέχεια το κεφάλαιο θα μοιραστεί με το λαό... Σε αυτό το πλαίσιο, μίλησε για μια «πλατιά πολιτική συμμαχία», μια «πλατιά κοινωνική πλειοψηφία», που όπως είπε μπορεί να εκφράσει η ΝΔ, κόντρα στο «δημαγωγικό λαϊκισμό», τον «κρατισμό» και την «πολιτική ατολμία».

Επέμεινε, άλλωστε, να παρουσιάζει τη ΝΔ ως πιο άξια, έτοιμη κι ικανή να χειριστεί τις υποθέσεις του κεφαλαίου, λέγοντας π.χ. ότι η ΝΔ δεν έχει πια πελατειακές σχέσεις, ότι θα μειώσει τους φόρους, ότι έχει να προτείνει «άλλο δρόμο» για τη μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό, ότι μπορεί «να κάνει την Ελλάδα να δουλέψει ξανά», ότι στο επίκεντρο του κυβερνητικού σχεδίου του είναι η «προσέλκυση ξένων επενδύσεων», ότι μπορεί να στήσει «μια κυβέρνηση που να πιστεύει στη δύναμη της ελεύθερης οικονομίας να παράγει πλούτο».

Τέλος, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει την πρεμούρα του τελευταία να ζητά εκλογές - αίτημα που επανέλαβε και χτες - είπε ότι ο ίδιος επεδίωξε «συναίνεση και σύνθεση», αλλά είναι η κυβέρνηση που δεν επιδιώκει τη συναίνεση αυτή, αφού - όπως είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης - ο Αλ. Τσίπρας «επενδύει στο διχασμό (...) τροφοδοτεί την οργή γιατί δεν αντέχει τη δύναμη των επιχειρημάτων», όντας η «πιο ανίκανη κι επικίνδυνη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από την αντιπολίτευση και μετά».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ