Δευτέρα 9 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ - ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Τιμή στους εκτελεσμένους κομμουνιστές της Πρωτομαγιάς του 1944

Ολοκληρώνεται σήμερα το 4ήμερο εκδηλώσεων

Συνεχίστηκαν το Σάββατο οι εκδηλώσεις για τους διακόσιους κομμουνιστές που την Πρωτομαγιά του 1944 μεταφέρθηκαν από το τρομερό «μπλοκ 15» του στρατοπέδου Χαϊδαρίου στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής και εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς.

Οι εκδηλώσεις, που διοργανώθηκαν από το Δήμο Καισαριανής σε συνεργασία με το Δήμο Χαϊδαρίου, θα ολοκληρωθούν σήμερα, Δευτέρα, με τα εγκαίνια του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στις 7 μ.μ. και με τη θεατρική παράσταση «Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17», που θα ανεβεί στις 9 μ.μ. στο χώρο του Μουσείου.

Καισαριανή: Κλίμα συγκίνησης στο χώρο της θυσίας

Το πρωί του Σαββάτου, η πόλη της Καισαριανής τίμησε τους 200 κομμουνιστές. Από νωρίς το πρωί εκατοντάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών, κρατώντας κόκκινα γαρίφαλα και 200 πικέτες με τα ονόματα όλων των εκτελεσμένων, πορεύτηκαν στη διαδρομή που ακολούθησαν τα καμιόνια των ναζί. Τρία νέα παιδιά φώναζαν συνθήματα με ΕΠΟΝίτικα χωνιά, όπως αυτά που αντιλαλούσαν την Κατοχή:

«Λαέ της Καισαριανής, Οι Γερμανοφασίστες κατακτητές εκτέλεσαν 200 κομμουνιστές στο Σκοπευτήριο. Ο ΕΛΑΣ θα εκδικηθεί. Προσοχή, προσοχή, σας μιλάει το ΕΑΜ».

Εκ μέρους του Παραρτήματος Καισαριανής της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ χαιρετισμό απηύθυνε ο Κ. Γαβριλάκης, τονίζοντας το μήνυμα της μέρας, θυμίζοντας σκηνές της αιματοβαμμένης Πρωτομαγιάς του 1944.

Χρέος, να προβάλουμε τα διδάγματα από την ηρωική πάλη των λαών

Στην ομιλία του ο δήμαρχος της πόλης, Ηλίας Σταμέλος, είπε:

«Υποκλινόμαστε στο μεγαλείο εκείνων που έζησαν με ψηλά το κεφάλι και στάθηκαν απέναντι από το απόσπασμα, πιστοί στις ιδέες και τα ιδανικά τους, διατρανώνοντας έως την τελευταία τους στιγμή τον πόθο τους για μια Ελλάδα λεύτερη, για μια Ελλάδα του λαού της.

Συνεχίζουμε τις αγωνιστικές παραδόσεις του λαϊκού κινήματος, βαδίζοντας τον ίδιο δρόμο που χαράχτηκε από το Σικάγο του 1886 έως τη Θεσσαλονίκη του 1936 και την Καισαριανή του 1944, μέχρι τις μέρες μας! Το δρόμο της πάλης και των κατακτήσεων, από το 8ωρο και τη σταθερή δουλειά με δικαιώματα, την Κοινωνική Ασφάλιση, μέχρι την Παιδεία, την Υγεία, τις συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις.

Αποτελεί χρέος όλων μας, στους αγωνιστές που εκτελέστηκαν σε αυτόν εδώ τον ιερό χώρο, να υπερασπιστούμε την ιστορική αλήθεια, να προβάλουμε τα διδάγματα από την ηρωική πάλη των λαών κόντρα σε όλους αυτούς που και στη χώρα μας θέλουν να παραχαράξουν την Ιστορία, να προσαρμόσουν τα διδάγματά της στις σημερινές τους επιδιώξεις.

Κόντρα σε αυτούς που διδάσκουν την υποταγή, σε αυτούς που βλέπουν στους αγώνες του λαού μόνο λάθη».

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων εκ μέρους αντιστασιακών οργανώσεων και παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, από εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, της Τοπικής Διοίκησης και φορέων της πόλης.

Εντονες αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες ακούστηκαν την ώρα της κατάθεσης στεφάνων από τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, και τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κοντόσταυλο.

Η εκδήλωση έκλεισε με κάλεσμα συμμετοχής όλων στις απεργιακές κινητοποιήσεις και στα εγκαίνια του Μουσείου, που θα γίνουν σήμερα στις 7 μ.μ., Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ