Δευτέρα 9 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ετοιμο για απογείωση...

Τι προσπαθεί να ψελλίσει ξανά η κυβέρνηση, κόντρα στη λαϊκή οργή για τα βάρβαρα μέτρα και την κατεδάφιση της Ασφάλισης; Το γνωστό παραμύθι που έλεγαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ότι «οι λαϊκές θυσίες θα είναι οι τελευταίες» και «θα πιάσουν τόπο», γιατί λέει, τώρα, μόλις αποτελειώσουν ό,τι έχει απομείνει από εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, θα ανοίξει η συζήτηση για την «ελάφρυνση του χρέους», ενώ ήδη - λέει - έχουν σημάδια ανάκαμψης. Κάτι, δηλαδή, σαν την «απογείωση της οικονομίας» για την οποία πριν κάποιες βδομάδες μίλησε ο Κατρούγκαλος. Μόνο που βγάζει πλέον μάτι ότι τα «καύσιμα» της πτήσης (λέμε τώρα) της καπιταλιστικής οικονομίας, δεν είναι τίποτα άλλο παρά τα ίδια τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα. Κι όσο για την πτήση, έχει μόνο έναν επιβάτη, τους καπιταλιστές και τους επιχειρηματικούς ομίλους που μπουκώνουν νέα τεράστια προνόμια. Επιβεβαιώνοντας ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και όσους τον υπερασπίζονται. Μόνη ελπίδα ο δικός τους αγώνας.

Είπε ο γάιδαρος...

Παίρνοντας το λόγο χτες στη Βουλή, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Π. Σκουρλέτης, απευθύνθηκε σε ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και τους εγκάλεσε ότι δεν θα έπρεπε να κουνάνε το δάχτυλο στην κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό, επειδή αυτοί μείωσαν με νόμο τους μισθούς στα 586 και 511 ευρώ. Πολύ σωστά θυμήθηκε ο υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ την αθλιότητα της κυβέρνησης Παπαδήμου να υπογράψει την ΠΥΣ 6/2012, με την οποία ο κατώτερος μισθός μειώθηκε σε αυτά τα επίπεδα, για τους εργαζόμενους άνω και κάτω των 25 ετών, αντίστοιχα. Τι «ξέχασε» όμως; Οτι ο ίδιος ήταν υπουργός Εργασίας της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που έκλεψε ψήφους υποσχόμενη να αποκαταστήσει τον κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ. Μάλιστα, ο ίδιος ο Π. Σκουρλέτης παρουσίασε κάμποσες φορές το σχετικό νομοσχέδιο, χωρίς ποτέ να το καταθέσει στη Βουλή. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά ο ίδιος και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν ψήφισαν ούτε καν έφεραν για συζήτηση στην Ολομέλεια προτάσεις νόμου του ΚΚΕ, που προέβλεπαν την ανάκτηση απωλειών από τα μνημόνια, μεταξύ αυτών και την επαναφορά του κατώτερου μισθού. Επομένως, καμιά αξία δεν έχει η κριτική του Σκουρλέτη σ' αυτούς που ψήφισαν μαζί του το 3ο μνημόνιο, από τη στιγμή μάλιστα που η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει καταργήσει ούτε έναν αντιλαϊκό νόμο των προηγούμενων, αλλά στο δικό τους οικοδόμημα προσθέτει νέους.

Καμιά νομιμοποίηση

Το προπαγανδιστικό μέρος των συζητήσεων της κυβέρνησης με τους εταίρους της πατάει στη γνωστή ιστορία του Χότζα, που, αφού έπεισε το φτωχό να βάλει μέσα στην καλύβα όλα του κόσμου τα ζωντανά, τον συμβούλεψε ύστερα να βγάλει έξω μία κότα, με αποτέλεσμα να δηλώνει ο δυστυχής ότι ανάσανε επιτέλους. Τα δύο νομοθετήματα (Ασφαλιστικό - Φορολογικό) σε συσκευασία ενός περιέχουν τόσα και τέτοια μέτρα που ξεπερνούν τα όρια της ασφυξίας για τη λαϊκή οικογένεια. Η κυβέρνηση - Χότζας, όμως, σε μια παραλλαγή του μύθου, δείχνει τα χειρότερα που μπορούν να έρθουν και ζητάει χειροκρότημα από το λαό για τη διαπραγματευτική δεινότητά της που αποτρέπει τα χειρότερα και άρα ευημερούμε (το βεβαιώνουν, λέει και τα στοιχεία της eurostat). Η κατάσταση αντιστρέφεται μόνο με ολική άρνηση αυτής της εικονικής πραγματικότητας που χτίζει η κυβερνητική προπαγάνδα. Η μαζική συμμετοχή στο τριήμερο των εργατικών - λαϊκών κινητοποιήσεων που πέρασε δείχνει πως ένα σημαντικό τμήμα των εργαζομένων και του λαού δεν νομιμοποιεί την αντιλαϊκή επίθεση. Αυτή η κατεύθυνση πρέπει να ενισχυθεί, γιατί η ατζέντα της αντιλαϊκής επίθεσης δεν έχει τελειωμό...

Στο ΝΑΤΟ τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

«Στόχος των ΗΠΑ, τονίζουν καλά ενημερωμένες διπλωματικές και κυβερνητικές πηγές, είναι να παραμείνει το ΝΑΤΟ στην περιοχή για δεκαετίες και να επεκτείνει με σχέδιο και ένα νέο δόγμα την ακτίνα δράσης του στη Μεσόγειο. Το προσφυγικό πρόβλημα, σε συνδυασμό με τη μετανάστευση των φτωχών και την κλιματική μετανάστευση, που θα είναι επίσης μαζική τα επόμενα χρόνια, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, οι κινήσεις της Ρωσίας στην περιοχή που είναι πλήρως αναβαθμισμένες και η προστασία των ενεργειακών οδών καθιστούν το Αιγαίο και την Ελλάδα μείζονος στρατηγικής σημασίας (...) Καλά ενημερωμένος διπλωμάτης, που υπηρετεί σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, είπε στην "Κ" ότι υφίσταται ένας επιπλέον κίνδυνος για τη χώρα, καθώς η δράση του ΝΑΤΟ και τα προβλήματα με την Τουρκία μπορεί να οδηγήσουν σε διεθνοποίηση ενός τμήματος του Αιγαίου, με προφανείς συνέπειες για την ελληνική κυριαρχία» («Καθημερινή», 7-8/5/2016). Αποκαλύπτεται μέρα με τη μέρα ολοένα και πιο καθαρά πως το ΝΑΤΟ δεν ήρθε στο Αιγαίο για τους πρόσφυγες, αλλά ως δύναμη προάσπισης των μονοπωλιακών συμφερόντων της Δύσης κόντρα στη Ρωσία και όχι μόνο, αφού η δράση του επεκτείνεται στη Μεσόγειο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καυχιέται ότι ήθελε και συνέβαλε να έρθει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, παρά το ότι διακυβεύονται κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η κυβέρνηση παίζει κορώνα - γράμματα το κεφάλι του λαού στα σχέδια της λυκοσυμμαχίας και των συμφερόντων του κεφαλαίου. Χρειάζεται επαγρύπνηση και ένταση της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις συμμαχίες του κεφαλαίου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ