Πέμπτη 28 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΟΙΝΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΑΦΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ»
Επικυρώθηκε από τη Βουλή ένας ακόμα κατασταλτικός μηχανισμός

Εντάσσεται στο πλαίσιο του γνωστού αντιδραστικού «Χώρου Ασφάλειας, Ελευθερίας και Δικαιοσύνης» της ΕΕ

Με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού, των ΑΝΕΛ και της Ενωσης Κεντρώων, επικυρώθηκε την περασμένη Δευτέρα από την Ολομέλεια της Βουλής συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία και την Τουρκία, με την οποία ενισχύονται και επεκτείνονται οι μηχανισμοί καταστολής της ΕΕ σε βάρος των λαών, όπως αυτοί κωδικοποιούνται στη συνθήκη Σένγκεν. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή τάχθηκε κατά, με τον ειδικό αγορητή της Β. Καρακώστα να ισχυρίζεται ότι συμφωνίες «τέτοιου είδους, γίνονται για λόγους τυπικούς»...

Το σχετικό νομοσχέδιο είχε τίτλο «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας, Τουρκίας σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία Κοινού Κέντρου Επαφής με σκοπό την Αστυνομική και Τελωνειακή Συνεργασία». Η συμφωνία είναι ενταγμένη στην οικοδόμηση του λεγόμενου «Χώρου Ασφάλειας, Ελευθερίας και Δικαιοσύνης» της ΕΕ και όπως αναφέρεται έχει σκοπό την «ανταλλαγή πληροφοριών και το συντονισμό της συνεργασίας» ανάμεσα στις αστυνομικές και τελωνειακές αρχές των συμβαλλόμενων χωρών, για τις περιπτώσεις, που, σύμφωνα με το άρθρο 5, αφορούν απειλές για τη «δημόσια τάξη», «ασφάλεια», έκτακτες καταστάσεις και σοβαρά συμβάντα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται πρόσφυγες και μετανάστες... Προβλέπεται, επίσης, η ανταλλαγή σε αμοιβαία βάση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και η παροχή τους ακόμα και σε τρίτα κράτη. Το Κοινό Κέντρο προβλέπεται ότι θα έχει έδρα στη θέση Καπιτάν Αντρέεβο της Βουλγαρίας.

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ καταψήφισε τη συμφωνία. Ο ειδικός αγορητής του Κόμματος Μ. Συντυχάκης, αποκαλύπτοντας το χαρακτήρα της συμφωνίας, επισήμανε ότι «εντάσσεται στο πλαίσιο οικοδόμησης του γνωστού αντιδραστικού "Χώρου ασφάλειας ελευθερίας και δικαιοσύνης" της ΕΕ, ο οποίος με πρόσχημα την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και την πάταξη της τρομοκρατίας υπηρετεί τη στρατηγική του ευρωενωσιακού κεφαλαίου και την παραπέρα ανάπτυξη του μηχανισμού καταστολής της Συνθήκης Σένγκεν».

Επισήμανε ότι με βάση το «αντιτρομοκρατικό δόγμα» της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, τέτοιες συμφωνίες «στο παρελθόν, αξιοποιήθηκαν για προληπτικούς πολέμους, για το χτύπημα λαϊκών κινημάτων». Εξάλλου, όπως σημείωσε, από τα όσα αναφέρονται στο άρθρο 5 στοχοποιούνται «κοινωνικές διαμαρτυρίες, κινητοποιήσεις, καθώς και πολιτικές δραστηριότητες». Ενώ χαρακτήρισε τουλάχιστον πρόκληση να θεωρείται η προσφυγιά και η μετανάστευση κάτι παρεμφερές με το «οργανωμένο έγκλημα».

Τον αντιδραστικό της χαρακτήρα επιβεβαιώνει, πρόσθεσε ο Μ. Συντυχάκης, ότι ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη είναι η Τουρκία, «ένα κράτος που καταπατά δημοκρατικά ανθρώπινα δικαιώματα», έχει στείλει σε φυλακές και δικαστήρια «δημοκράτες αγωνιστές, κομμουνιστές», ενώ η αστική της τάξη «μαζί με το ΝΑΤΟ αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Ν. Τόσκας, απάντησε στον ειδικό αγορητή του ΚΚΕ ότι «κανείς δεν θέλει να χρησιμοποιείται αυτό το Κέντρο για την αντιμετώπιση των λαϊκών κινητοποιήσεων». Ωστόσο, ο Μ. Συντυχάκης κατέθεσε στα πρακτικά τα όσα είχε αναφέρει ο Ν. Τόσκας, κατά τη συζήτηση στις Επιτροπές, ότι οι κλεισμένοι δρόμοι στον Προμαχώνα, «από τις αγροτικές κινητοποιήσεις, θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο του Κοινού Κέντρου Επαφής»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ