Πέμπτη 28 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πανηγύρια και λεονταρισμοί

«Θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι η συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης μπορεί να επιτευχθεί με την αποδοχή του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης που θα συνοδεύεται από συγκεκριμένη λύση για την απομείωση του ελληνικού χρέους. Η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να συζητήσει όλες τις λεπτομέρειες, νομικές και οικονομικές, αυτής της πρότασης αλλά δεν μπορεί να πάει πέρα από αυτή. Αυτό είναι το όριο της συμφωνίας». Αυτά έλεγε χτες στην ενημέρωση των δημοσιογράφων η κυβερνητική εκπρόσωπος. Προσέξτε τώρα: Η κυβέρνηση, από τη μια, επιχαίρει για όλα τα αντιλαϊκά μέτρα (Ασφαλιστικό, Φορολογικό, «κόκκινα» δάνεια, ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.), που καθιστούν πλέον εφικτό το κλείσιμο της «αξιολόγησης». Και, από την άλλη, «λεονταρίζει» ότι δε θα αποδεχτεί τη νομοθέτηση του εφεδρικού πακέτου μέτρων, όχι επειδή τα απορρίπτει, αλλά επειδή θέλει να τα υιοθετήσει μέσω του «μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης»! Θυμίζουμε ότι στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται νέες μειώσεις στις δαπάνες για μισθούς και συντάξεις, αύξηση των φόρων και άλλα παρόμοια. Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα που απαιτούν η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του κεφαλαίου είναι στην ημερήσια διάταξη της κυβερνητικής πολιτικής και αυτό προσπαθούν να κρύψουν τόσο με τα πανηγύρια τους για την «αξιολόγηση», όσο και με τους λεονταρισμούς για το εφεδρικό πακέτο...

Ταξικά... θρασίμια

Τι είναι πιο εξοργιστικό και από το νόμο - λαιμητόμο για την Ασφάλιση που κατέθεσε η κυβέρνηση και με τον οποίο κατεδαφίζεται ό,τι έχει απομείνει από τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης που κατακτήθηκε με αίμα; Μα φυσικά η προσπάθεια της νέας σοσιαλδημοκρατίας του ΣΥΡΙΖΑ να σερβίρει το έκτρωμά της ως... ταξικά μεροληπτικό, υπέρ των εργαζομένων! Μια ακόμα τέτοια προσπάθεια έκανε ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Κατρούγκαλος, που προχτές δήλωσε... ταξικός «αποστάτης», ενώ δεν παρέλειψε να υπερασπιστεί το νόμο - έκτρωμα που φέρνει, κάνοντας «μαθήματα» ταξικής διαστρωμάτωσης και ξαναμιλώντας για μέτρα που τάχα ωφελούν τους οικονομικά αδύναμους. Αλλά την ίδια προπαγανδιστική γραμμή, τουλάχιστον προς το λαό, «παίζει» συνολικά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που την ίδια ώρα που «τηρεί κατά γράμμα τη συμφωνία» και φέρνει λεπίδι στο Ασφαλιστικό, φοροκαταιγίδα και βάρβαρα αντεργατικά μέτρα στο βωμό της καπιταλιστικής ανάκαμψης για την οποία παλεύει, έχει το θράσος να μιλάει για «προστασία των αδύναμων». Μοιράζοντας ψέμα με τη σέσουλα, αλλά καλλιεργώντας και τον «κοινωνικό αυτοματισμό», ώστε ο φτωχός να βλέπει αντίπαλο τον εξαθλιωμένο. Πρόκειται για καραμπινάτη πρόκληση, που πρέπει και θα βρει απάντηση από το εργατικό - λαϊκό κίνημα, όπως έδειξαν και τα προχτεσινά μεγάλα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ.

Προτεραιότητες

Δεν πάει δα και πολύς καιρός απ' όταν ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωνε σαν προτεραιότητά του τις «ανάγκες των πολλών». Ακόμα και σήμερα στους «πολλούς» και τις ανάγκες τους ομνύουν τα κυβερνητικά στελέχη, κάνοντας το μαύρο άσπρο στην προσπάθειά τους να υπερασπιστούν τη βαθιά αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν. Απαλλαγμένος από τέτοια άγχη, ο ευρωβουλευτής του κόμματος Δ. Παπαδημούλης δηλώνει ευθαρσώς στην πορτογαλική εφημερίδα «Expresso»: «Επενδύσεις και ανάπτυξη προτεραιότητα για την κυβέρνηση Σύριζα»...

Κι επειδή από μόνη της αυτή η παραδοχή ίσως δεν οδηγεί αυτόματα στα απαραίτητα συμπεράσματα, άλλωστε τόσο κόπο έχουν καταβάλει για να πείσουν το λαό ότι η ανάπτυξη είναι «φρούτο» για τα δικά του «δόντια», ας προσθέσουμε ότι για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη περνάει όσα περνάει ο λαός τόσα χρόνια, για τον εξευμενισμό των επενδυτών και την ανάπτυξη θυσιάζονται ασφαλιστικά, εργασιακά δικαιώματα, για τη στήριξή τους με χρήμα απ' τον κρατικό κορβανά υφίσταται το λαϊκό εισόδημα τέτοιου μεγέθους φορολεηλασία κ.λπ.

Προτεραιότητα, λοιπόν, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι το τσάκισμα του λαού για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας.

Ιδρώτας κι αίμα

Από «Ενημερωτικό Δελτίο» της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια: «Στο πλαίσιο τεστ αγοράς, 6 εταιρείες υπέβαλαν προσφορές για την απόκτηση δυνατότητας λήψης φυσικού αερίου από το σχεδιαζόμενο ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου IGB. Οι 6 εταιρείες που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους ήταν οι Bulgargaz, ΔΕΠΑ, Edison, Socar, Gastrade και Noble. Το εν λόγω τεστ αγοράς αποτελεί την 1η φάση κατά την οποία οι συμμετέχοντες μόνο δηλώνουν τις ποσότητες για τις οποίες ενδιαφέρονται». Η 2η φάση θα περιλαμβάνει την υποβολή δεσμευτικών προσφορών εκ μέρους των εταιρειών. Η πρεσβεία παραπέμπει σε δηλώσεις της Βουλγάρας υπουργού Ενέργειας, ότι το τεστ αγοράς «αποτελεί ένα δείκτη ότι το έργο θα είναι επιτυχημένο, όχι μόνο από στρατηγική σκοπιά, στο πλαίσιο της διαφοροποίησης των προμηθειών φυσικού αερίου, αλλά και από εμπορική και οικονομική σκοπιά, δεδομένου ότι οι προσφορές αντιστοιχούν σε ποσότητες που υπερβαίνουν την σχεδιαζόμενη χωρητικότητα του αγωγού (3-5 δισ. κ.μ. ετησίως). Η κα υπουργός εξέφρασε επίσης την επιθυμία της Βουλγαρίας να συμμετάσχει στην κατασκευή πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου LNG στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης». Προχωρούν οι μπίζνες του κεφαλαίου στα Βαλκάνια πάνω στην Ενέργεια και τους διαύλους της. Αναγκαία υπενθύμιση: τέτοιοι άξονες στήνονται με τον ιδρώτα των λαών και σε καιρούς οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών πληρώνονται με το αίμα τους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1821 Στη σύσκεψη της Καρύταινας οι επαναστατημένοι Ελληνες εκλέγουν τους Φιλικούς Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και Ιάκωβο Τομπάζη αρχιστράτηγο και ναύαρχο του Αγώνα αντίστοιχα.

1900 Γεννιέται ο Μορίς Τορέζ, ηγετική μορφή του γαλλικού και διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, Γενικός Γραμματέας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος από το 1930 έως το 1964.

1918 Δημοσιεύεται η εργασία του Β. Ι. Λένιν «Τα άμεσα καθήκοντα της σοβιετικής εξουσίας». Σε αυτή, έγραφε μεταξύ άλλων: «Στην ημερήσια διάταξη μπαίνει τώρα σαν άμεσο καθήκον, που αποτελεί την ιδιομορφία της σημερινής στιγμής, ένα τρίτο καθήκον - το καθήκον να οργανωθεί η διοίκηση της Ρωσίας... Αυτό είναι το πιο δύσκολο καθήκον, γιατί πρόκειται να οργανωθούν με καινούριο τρόπο οι πιο βαθιές, οι οικονομικές βάσεις της ζωής πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων... μόνο ύστερα από την εκπλήρωσή του (στις κύριες και βασικές γραμμές) θα μπορούμε να πούμε ότι η Ρωσία έγινε όχι απλώς σοβιετική, αλλά και σοσιαλιστική δημοκρατία...».

1944 Η μάχη στο «Κάστρο του Υμηττού». Τρεις ΕΠΟΝίτες, οι Δημήτρης Αυγέρης, Κώστας Φολτόπουλος, Θάνος Κιοκμενίδης, αντιμετώπισαν 7 ολόκληρες ώρες με τα ατομικά τους όπλα, σ' ένα σπιτάκι του Υμηττού, 200 χιτλερικούς και ταγματασφαλίτες και αφού τους προξένησαν μεγάλες απώλειες, έπεσαν και οι τρεις στο πεδίο της τιμής.

1945 Ο Μπενίτο Μουσολίνι εκτελείται από κομμουνιστές παρτιζάνους. Την ίδια μέρα απελευθερώνεται το Τορίνο έπειτα από λαϊκή εξέγερση.

1947 Συλλαμβάνεται και εκτοπίζεται στα Αντικύθηρα ο στρατηγός του ΕΛΑΣ Εμμανουήλ Μάντακας.

1961 Πεθαίνει ο Γιάννης Κορδάτος, ένας από τους σημαντικότερους Ελληνες μαρξιστές ιστορικούς, με πλούσια βιβλιοπαραγωγή γύρω από το εργατικό και αγροτικό κίνημα, αλλά και τη γενική Ιστορία της Ελλάδας (από την αρχαιότητα έως τις αρχές του 20ού αιώνα). Υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΕΚΕ - ΚΚΕ (1920 - 1927) και Γραμματέας της ΚΕ (1922 - 1924). Στο διάστημα 1921 - 1924 διετέλεσε διευθυντής του «Ριζοσπάστη». Το Μάρτη του 1927 (3ο Εκτακτο Συνέδριο) διαγράφτηκε από το ΚΚΕ, λόγω αρθρογραφίας «στρεφόμενης κατά του Κόμματος», καθώς και για το ότι βρισκόταν «επί ολόκληρα έτη εκτός της κομματικής ζωής και δράσεως» (βλ. ΚΚΕ «Επίσημα Κείμενα», τ. 2ος, σελ. 250). Συνελήφθη το 1940 για αντιφασιστική αρθρογραφία και ξανά το Δεκέμβρη του 1944 από τους Αγγλους. Στη διάρκεια του Εμφυλίου φυλακίστηκε και εξορίστηκε. Μετά το 1950 δραστηριοποιήθηκε στο χώρο της ΕΔΑ.

1963 Το Δ' Πανσπουδαστικό Συνέδριο αποφασίζει τη δημιουργία φοιτητικής ένωσης με την επωνυμία Εθνική Φοιτητική Ενωση Ελλάδας (ΕΦΕΕ).

1974 Με ανακοίνωσή της, η ΚΕ του ΚΚΕ καταγγέλλει το βασανισμό στα κρατητήρια της ΕΣΑ μελών και στελεχών του Κόμματος, ενώ εφιστά την προσοχή για στελέχη όπου δοκιμαζόταν η υγεία τους, όπως ο Νίκος Καλούδης, η Μίνα Γιάννου, ο Αντώνης Αμπατιέλος και ο Νίκος Κουτρούμπας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ