Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Απρίλη 2016 - αριθ. φύλλου: 12417

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Στους σύγχρονους αγώνες τιμάμε τις παραδόσεις της τάξης μας

Ανακοίνωση για τα 130 χρόνια από την Εργατική Πρωτομαγιά στο Σικάγο


ΣΕΛ.  10,    15

Καταγράφουν «πρόοδο» μεγαλώνοντας τον αντιλαϊκό λογαριασμό

Την ώρα που από την κυβέρνηση, εκπροσώπους του κεφαλαίου, τα άλλα αστικά κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι κ.ά.) εκφράζονται ανησυχίες για την πορεία της διαπραγμάτευσης και το κλείσιμο της «αξιολόγησης», όλα δείχνουν ότι μεγαλώνει ο αντιλαϊκός λογαριασμός.

Ο λογαριασμός αυτός περιλαμβάνει: Ενίσχυση της φοροληστείας απέναντι σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες και μάλιστα με τη χειροτέρευση ακόμη και των διατάξεων που περιέχονται στο νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή. Η Διόγκωση των έμμεσων φόρων στα εμπορεύματα μαζικής κατανάλωσης. Αναδιαρθρώσεις που αφορούν τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, καθώς και το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.


ΣΕΛ.  3

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αποκαλυπτικά στοιχεία

Ακόμα βαρύτερος και από τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις αποδεικνύεται ο λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι από τις νέες ανατροπές που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το νέο Ασφαλιστικό. Οι πραγματικές περικοπές στις συντάξεις και η αφαίμαξη εισοδημάτων μέσω των αυξήσεων στις εισφορές των σημερινών ασφαλισμένων ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ για την τετραετία 2016 - 2019.

Τα αναλυτικά στοιχεία που θα παρουσιάσει ο «Ριζοσπάστης» την Κυριακή είναι αποκαλυπτικά και κάνουν σκόνη την προπαγάνδα της κυβέρνησης περί «δίκαιης» και «ταξικά μεροληπτικής υπέρ των αδυνάτων» μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος. Οπως προκύπτει από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που συνοδεύει το σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό και κοστολογεί την κάθε διάταξη, οι συνολικές επιβαρύνσεις για συνταξιούχους και εν ενεργεία ασφαλισμένους φτάνουν τα 8,234 δισ. ευρώ μόνο για την επόμενη τετραετία!

Οι απώλειες αυτές, που θα εκφραστούν το αμέσως επόμενο διάστημα είτε ως περικοπές συντάξεων και άλλων παροχών είτε ως αύξηση των εισφορών, προστίθενται στα ποσά που αφαιρέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, οδηγώντας στη φτώχεια τη μεγάλη πλειοψηφία των σημερινών συνταξιούχων. Είναι επίσης περικοπές που συμπληρώνουν το πετσόκομμα των εισοδημάτων για όλους τους εργαζόμενους, φέρνοντας «ίσα βάρκα, ίσα νερά» μισθούς και συντάξεις, προκειμένου να υπηρετηθούν η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Οι απώλειες απ' τις περικοπές σε συνταξιούχους, παλιούς και νέους, ανέρχονται στα 6,016 δισ. ευρώ, ενώ οι πρόσθετες εισφορές στα 2,218 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία αυτά δεν μαρτυρούν μόνο τα μεγάλα βάρη που καλούνται να πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα, αλλά ταυτόχρονα καταρρίπτουν τους μύθους της κυβέρνησης ότι με το νόμο που κατέθεσε προστατεύει δήθεν το μεγαλύτερο μέρος των συνταξιούχων, και μάλιστα τους πιο αδύναμους.

Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει. Το σχέδιο νόμου δεν αφήνει κανέναν αλώβητο. Χτυπάει αλύπητα τους συνταξιούχους και ασφαλισμένους όλων των Ταμείων. Ειδικά στους χαμηλοσυνταξιούχους η επίθεση παίρνει χαρακτηριστικά εξανδραποδισμού τους. Αυτό ακριβώς σηματοδοτούν η κατάργηση του ΕΚΑΣ, η κατάργηση των κατώτερων ορίων σε κύριες και επικουρικές, οι χειρότερες προϋποθέσεις που μπαίνουν για τις συντάξεις θανάτου, όπως και για τις αναπηρικές.

Το μέγεθος της κοροϊδίας που επιχειρεί η κυβέρνηση σε βάρος του λαού αποδεικνύεται και από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση παρουσίαζε σχεδόν ως επιτυχία το γεγονός ότι, μετά την ψήφιση του 3ου μνημονίου, η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης θα ήταν 1% του ΑΕΠ για το 2016 (1,8 δισ. ευρώ) και 0,5% του ΑΕΠ (900 εκατ. ευρώ) για τη διετία 2017 - 2018.

Ισχυριζόταν, μάλιστα, ότι αυτό θα γίνει όχι μέσω μεγάλων περικοπών, αλλά μέσω «ισοδύναμων» μέτρων. Μέχρι πρόσφατα διαρρήγνυε τα ιμάτιά της ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα, πέραν των συμφωνηθέντων (λες κι αυτά είναι λίγα...) και καλούσε τους «θεσμούς» να σεβαστούν τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού.

Κι όμως, μόνο για το Ασφαλιστικό, το «κοστούμι» που έκοψε τελικά η κυβέρνηση για το ίδιο χρονικό διάστημα (2016 - 2018), όπως αποτιμάται από την έκθεση που συνοδεύει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, ανέρχεται στα 5,280 δισ. ευρώ. Είναι δηλαδή αυξημένο κατά 2,5 δισ. ευρώ, ποσό που μεταφράζεται σε μέτρα σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων.

Η απάντηση πρέπει να είναι αποφασιστική και ακαριαία. Με την κινητοποίηση όλων, να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που βάζουν οι αργίες του Πάσχα στην οργάνωση του αγώνα. Η 48ωρη γενική απεργία και νωρίτερα ο ταξικός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς να αποτελέσουν ορόσημο στην πάλη των εργαζομένων και του λαού.


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Η κυβέρνηση θα μας βρει μπροστά της μαζί με όλο το λαό

Ανακοίνωση για το νόμο - λαιμητόμο και τη συμμετοχή της μικρομεσαίας αγροτιάς στη 48ωρη απεργία

Με ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων «καλεί σε αγωνιστικό ξεσηκωμό τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, για να μην περάσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο - λαιμητόμος που επιφέρει συντριπτικό πλήγμα στο εισόδημά μας, χωρίς να εξασφαλίζει ουσιαστική υγειονομική πρόληψη και κάλυψη, ενώ μειώνει ακόμη περισσότερο τις συντάξεις πείνας».


ΣΕΛ.  10


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ
Παρεμβάσεις για εργαζόμενους και άπορους

ΣΕΛ.  9
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αθλιο παζάρι ενάντια στους πρόσφυγες και τους λαούς η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας

ΣΕΛ.  7


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org