ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ
Παρεμβάσεις για εργαζόμενους και άπορους

Ζήτησε έγκαιρη καταβολή των προνοιακών επιδομάτων, αλλά και παροχή των δώρων στους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΠ

Εκκωφαντική ήταν η σιωπή του υπουργείου Εσωτερικών στο γραπτό αίτημα της δημοτικής αρχής της Πάτρας για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων πριν τις γιορτές του Πάσχα, προκειμένου οι δικαιούχοι και οι οικογένειές τους να μπορέσουν να περάσουν αξιοπρεπώς αυτές τις μέρες. Η δημοτική αρχή, μέσω της αντιδημαρχίας Υγείας - Πρόνοιας, απέστειλε το σχετικό αίτημα από τις 31 Μάρτη στον υπουργό Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλή, χωρίς όμως το υπουργείο να ανταποκριθεί.

Σημειώνεται πως στα μητρώα του Δήμου Πατρέων είναι εγγεγραμμένοι 5.200 δικαιούχοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και βασικές τους ανάγκες. Μάλιστα, το οικογενειακό τους περιβάλλον αδυνατεί να τους στηρίξει, λόγω της μεγάλης ανεργίας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις συντηρούνται ολόκληρες οικογένειες αποκλειστικά από τα επιδόματα αυτά, που ούτως ή άλλως είναι πενιχρά. Η δημοτική αρχή, από την πλευρά της, είναι έτοιμη να διανείμει τα επιδόματα, μόλις πιστωθεί το σχετικό κονδύλι.

Στο μεταξύ, την έγκριση της καταβολής των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα στους εργαζόμενους της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης Πάτρας ζήτησαν από την Ελεγκτική Αρχή ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ και ο πρόεδρος του Συλλόγου των εργαζομένων.

Σε συνάντηση που είχαν με την αρμόδια Επίτροπο, της παρέδωσαν την απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΠ και φάκελο με όλα τα συνοδευτικά έγγραφα, τονίζοντας πως η απόφαση για την καταβολή είναι πολιτικά και ηθικά δίκαιη, καθώς η έγκρισή της θα επιτρέψει την άμεση καταβολή του δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και θα ικανοποιηθεί ένα δίκαιο αίτημα των εργαζομένων.

Τέλος, συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΠΟΕ - ΟΤΑ είχε ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης. Στη συνδικαλιστική αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο γραμματέας της ΠΟΕ ΟΤΑ, Βασίλης Πετρόπουλος, το μέλος του ΔΣ και πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων στους ΟΤΑ Νομού Αχαΐας, Παναγιώτης Σκιαδάς, και το μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Μονίμων Υπαλλήλων Δήμου Πατρέων, Δημήτρης Αθανασιάδης. Θέμα της συνάντησης ήταν ο νέος αντιασφαλιστικός νόμος που συζητιέται στη Βουλή.

Ο Κ. Πελετίδης ενημέρωσε τους εκπροσώπους των εργαζομένων για την πρόσφατη απόφαση - ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου που καταγγέλλει το νόμο - λαιμητόμο και ψηφίστηκε απ' όλες τις παρατάξεις που συμμετείχαν στη συνεδρίαση, πλην της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ (ΡΑΠ).

Ο δήμαρχος Πατρέων δήλωσε, επίσης, ότι η δημοτική αρχή θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της τη μαζική αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των αυτοαπασχολούμενων και των επιστημόνων, για να μην περάσει το αντιασφαλιστικό τερατούργημα, το Φορολογικό και τα υπόλοιπα αντιλαϊκά μέτρα.

Νέες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην «Καρυπίδης»

Στο πλευρό τους βρίσκεται το ΚΚΕ

Ο Σάκης Βαρδαλής μιλάει στους απεργούς της «Καρυπίδης»
Ο Σάκης Βαρδαλής μιλάει στους απεργούς της «Καρυπίδης»
Νέα συγκέντρωση στο κατάστημα της επιχείρησης στην οδό Καρόλου Ντηλ και άλλες παρεμβάσεις, πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι των σούπερ - μάρκετ «Καρυπίδης» (πρώην «Αρβανιτίδης») στο πλαίσιο του απεργιακού τους αγώνα για την καταβολή των δεδουλευμένων τους και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν τετράωρες κυλιόμενες στάσεις εργασίας σε όλες τις βάρδιες, έως και το Μεγάλο Σάββατο, ενώ ετοιμάζονται για κλιμάκωση μετά το Πάσχα.

Από νωρίς χτες, έκαναν παρεμβάσεις στις κατά τόπους Επιθεωρήσεις Εργασίας, για να καταγγείλουν τη μη καταβολή του δώρου Πάσχα. Στη συνέχεια, συγκεντρώθηκαν έξω από το κατάστημα στην οδό Καρόλου Ντηλ και από εκεί με πορεία κατευθύνθηκαν μέχρι το Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου για να καταθέσουν μήνυση στην εργοδοσία. Σαν αποτέλεσμα της πίεσης που ασκεί ο αγώνας τους, η εργοδοσία κατέβαλε χτες τον μισθό του Δεκέμβρη και το επίδομα άδειας που τους χρωστούσε από το 2015.

Στο πλευρό τους βρίσκεται σταθερά το ΚΚΕ. Ο Σάκης Βαρδαλής, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας χτες στους απεργούς τούς κάλεσε να μην επιτρέψουν στην εργοδοσία και το κράτος της να καθορίσουν το μέλλον των ίδιων και των παιδιών τους. Οπως είπε, «ο αγώνας ο δικός σας θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις από εδώ και πέρα. Ολοι μαζί, με το σωματείο, οργανωμένα να παλέψετε για τα δίκαια αιτήματά σας. Το ΚΚΕ θα είναι δίπλα σας θα συνεχίσει να αναδεικνύει το πρόβλημα και μέσα και έξω από τη Βουλή, θα είναι δίπλα σας με όποια μορφή αγώνα αποφασίσετε».

Πρόσθεσε ότι η εργοδοσία, είτε με την υπαγωγή στο άρθρο 99, είτε με εξαγορά, είτε με όποια άλλη μορφή αποφασίσει, «επιδιώκει να λύσει το πρόβλημα με γνώμονα την εξασφάλιση των δικών της κερδών. Στο κέντρο του δικού σας αγώνα πρέπει να είναι τα δικά σας συμφέροντα. Και πρέπει να φτάσετε μέχρι το τέλος». Σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα στον Τύπο, η «Καρυπίδης» ανακάλεσε την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, καθώς η «Μαρινόπουλος» συμφώνησε να της καταβάλλει μέρος των οφειλών της.

Πρωτιά της ΔΑΣ στο Σύλλογο Υπαλλήλων Δήμου Πάτρας

Σε πρώτη δύναμη αναδείχθηκε το ψηφοδέλτιο της παράταξης «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» - ΔΑΣ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) στο Σύλλογο Υπαλλήλων Δήμου Πατρέων, σημειώνοντας μεγάλη άνοδο σε ψήφους παρά τη μεγάλη μείωση των εγγεγραμμένων μελών. Στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου ΔΣ, ψήφισαν 546, άκυρα/λευκά 36 (από 667 ψηφίσαντες και 34 άκυρα/λευκά στις προηγούμενες αρχαιρεσίες).

Τα εγγεγραμμένα μέλη μειώθηκαν από 1.034 σε 730 και με βάση το καταστατικό οι έδρες του Διοικητικού Συμβουλίου μειώθηκαν από 15 σε 13. Βασικοί λόγοι της μεγάλης μείωσης είναι οι συνταξιοδοτήσεις, αλλά και, όπως είχε ήδη καταγγείλει η ΔΑΣ, οι μεθοδεύσεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού που πριν τις εκλογές προχώρησε σε διαγραφή υπαλλήλων (μονίμων και συμβασιούχων) από το μητρώο του Συλλόγου, στην προσπάθειά τους «να μείνουν γαντζωμένοι στη διοίκηση και να συνεχίσουν τη στήριξη στην κυβερνητική πολιτική, ενάντια στους εργαζόμενους».

Στις συνθήκες αυτές, η ΔΑΣ είναι η μόνη παράταξη που αύξησε τις δυνάμεις της σε αντίθεση με όλες τις άλλες, παίρνοντας 185 ψήφους και πέντε έδρες (από 98 έδρες και δύο έδρες στις προηγούμενες αρχαιρεσίες). Η «Δημοκρατική Συνεργασία» (ΠΑΣΚΕ) πήρε 159 ψήφους και τέσσερις έδρες (από 234 ψήφους και έξι έδρες). Η «Αυτόνομη Ενωτική Κίνηση Εργαζομένων» (ΣΥΡΙΖΑ) πήρε 91 ψήφους και δύο έδρες (από 156 ψήφους και τέσσερις έδρες). Η «Αγωνιστική Δημοτική Κίνηση» (ΣΥΡΙΖΑ) πήρε 75 ψήφους και δύο έδρες (από 145 ψήφους και τρεις έδρες).

Συζήτηση για τους ΕΒΕ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Τα πολλά και οξυμένα προβλήματα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής συζητήθηκαν, εκτός ημερήσιας διάταξης, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας με την παρουσία εκπροσώπων φορέων. Στην παρέμβασή του, ο Β. Μπούτας, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ματώνει και αυτή το λαό, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με μόνο σκοπό τη χρηματοδότηση και τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας κατέθεσε ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει τα κόμματα που ψήφισαν το τρίτο αλλά και τα προηγούμενα μνημόνια, στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων και καλεί το λαό της Θεσσαλίας σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, προκειμένου να μην περάσει ο νέος ασφαλιστικός νόμος της κυβέρνησης. Στην ίδια συνεδρίαση, η «Λαϊκή Συσπείρωση» κάλεσε το Περιφερειακό Συμβούλιο να καταδικάσει τις απολύσεις δύο εργαζομένων της ΕΞΑΛΚΟ στη Λάρισα και της συνδικαλίστριας Τασούλας Τασολάμπρου στην ΒΕΜΕΚΕΠ στο Βόλο, υπογραμμίζοντας ότι «πρόκειται καθαρά για συνδικαλιστικές διώξεις».

Απεργία σε ΟΣΕ και ΗΣΑΠ

Απεργούν από τις 6 μ.μ. του Μεγάλου Σαββάτου έως τις 10 π.μ. της Δευτέρας του Πάσχα οι μηχανοδηγοί στον ΟΣΕ (περιλαμβάνει και τον Προαστιακό) με απόφαση της Πανελλήνιας Ενωσης Προσωπικού «Ελξις». Ακόμα την Κυριακή του Πάσχα απεργούν οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό (ΗΣΑΠ) με απόφαση της Ενωσης Προσωπικού και του Σωματείου Ηλεκτροδηγών. Κατά τη διάρκεια των απεργιών δεν θα πραγματοποιηθούν δρομολόγια. Να σημειωθεί, τέλος, ότι η Ενωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ) έχει ενημερώσει πως το Μεγάλο Σάββατο τα τρόλεϊ θα μπουν νωρίτερα στα αμαξοστάσια, στις 11 το βράδυ, προκειμένου οι εργαζόμενοι να γιορτάσουν την ανάσταση.

Ευχαριστήριο στην ΠΣΟ

Η διοικήσεις των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, με μήνυμά τους προς την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, «ευχαριστούν τους συνάδελφους συνδικαλιστές από την Αίγυπτο, μέλη της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, για την παρέμβασή τους στο πλοίο M/V "TRIDENT CHALLENGER" για την καταβολή των δεδουλευμένων στους 22 συνάδελφους ναυτεργάτες, στο Suez της Αιγύπτου».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org