Πέμπτη 28 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πανηγύρια και λεονταρισμοί

«Θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι η συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης μπορεί να επιτευχθεί με την αποδοχή του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης που θα συνοδεύεται από συγκεκριμένη λύση για την απομείωση του ελληνικού χρέους. Η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να συζητήσει όλες τις λεπτομέρειες, νομικές και οικονομικές, αυτής της πρότασης αλλά δεν μπορεί να πάει πέρα από αυτή. Αυτό είναι το όριο της συμφωνίας». Αυτά έλεγε χτες στην ενημέρωση των δημοσιογράφων η κυβερνητική εκπρόσωπος. Προσέξτε τώρα: Η κυβέρνηση, από τη μια, επιχαίρει για όλα τα αντιλαϊκά μέτρα (Ασφαλιστικό, Φορολογικό, «κόκκινα» δάνεια, ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.), που καθιστούν πλέον εφικτό το κλείσιμο της «αξιολόγησης». Και, από την άλλη, «λεονταρίζει» ότι δε θα αποδεχτεί τη νομοθέτηση του εφεδρικού πακέτου μέτρων, όχι επειδή τα απορρίπτει, αλλά επειδή θέλει να τα υιοθετήσει μέσω του «μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης»! Θυμίζουμε ότι στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται νέες μειώσεις στις δαπάνες για μισθούς και συντάξεις, αύξηση των φόρων και άλλα παρόμοια. Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα που απαιτούν η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του κεφαλαίου είναι στην ημερήσια διάταξη της κυβερνητικής πολιτικής και αυτό προσπαθούν να κρύψουν τόσο με τα πανηγύρια τους για την «αξιολόγηση», όσο και με τους λεονταρισμούς για το εφεδρικό πακέτο...

Ταξικά... θρασίμια

Τι είναι πιο εξοργιστικό και από το νόμο - λαιμητόμο για την Ασφάλιση που κατέθεσε η κυβέρνηση και με τον οποίο κατεδαφίζεται ό,τι έχει απομείνει από τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης που κατακτήθηκε με αίμα; Μα φυσικά η προσπάθεια της νέας σοσιαλδημοκρατίας του ΣΥΡΙΖΑ να σερβίρει το έκτρωμά της ως... ταξικά μεροληπτικό, υπέρ των εργαζομένων! Μια ακόμα τέτοια προσπάθεια έκανε ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Κατρούγκαλος, που προχτές δήλωσε... ταξικός «αποστάτης», ενώ δεν παρέλειψε να υπερασπιστεί το νόμο - έκτρωμα που φέρνει, κάνοντας «μαθήματα» ταξικής διαστρωμάτωσης και ξαναμιλώντας για μέτρα που τάχα ωφελούν τους οικονομικά αδύναμους. Αλλά την ίδια προπαγανδιστική γραμμή, τουλάχιστον προς το λαό, «παίζει» συνολικά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που την ίδια ώρα που «τηρεί κατά γράμμα τη συμφωνία» και φέρνει λεπίδι στο Ασφαλιστικό, φοροκαταιγίδα και βάρβαρα αντεργατικά μέτρα στο βωμό της καπιταλιστικής ανάκαμψης για την οποία παλεύει, έχει το θράσος να μιλάει για «προστασία των αδύναμων». Μοιράζοντας ψέμα με τη σέσουλα, αλλά καλλιεργώντας και τον «κοινωνικό αυτοματισμό», ώστε ο φτωχός να βλέπει αντίπαλο τον εξαθλιωμένο. Πρόκειται για καραμπινάτη πρόκληση, που πρέπει και θα βρει απάντηση από το εργατικό - λαϊκό κίνημα, όπως έδειξαν και τα προχτεσινά μεγάλα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ.

Προτεραιότητες

Δεν πάει δα και πολύς καιρός απ' όταν ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωνε σαν προτεραιότητά του τις «ανάγκες των πολλών». Ακόμα και σήμερα στους «πολλούς» και τις ανάγκες τους ομνύουν τα κυβερνητικά στελέχη, κάνοντας το μαύρο άσπρο στην προσπάθειά τους να υπερασπιστούν τη βαθιά αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν. Απαλλαγμένος από τέτοια άγχη, ο ευρωβουλευτής του κόμματος Δ. Παπαδημούλης δηλώνει ευθαρσώς στην πορτογαλική εφημερίδα «Expresso»: «Επενδύσεις και ανάπτυξη προτεραιότητα για την κυβέρνηση Σύριζα»...

Κι επειδή από μόνη της αυτή η παραδοχή ίσως δεν οδηγεί αυτόματα στα απαραίτητα συμπεράσματα, άλλωστε τόσο κόπο έχουν καταβάλει για να πείσουν το λαό ότι η ανάπτυξη είναι «φρούτο» για τα δικά του «δόντια», ας προσθέσουμε ότι για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη περνάει όσα περνάει ο λαός τόσα χρόνια, για τον εξευμενισμό των επενδυτών και την ανάπτυξη θυσιάζονται ασφαλιστικά, εργασιακά δικαιώματα, για τη στήριξή τους με χρήμα απ' τον κρατικό κορβανά υφίσταται το λαϊκό εισόδημα τέτοιου μεγέθους φορολεηλασία κ.λπ.

Προτεραιότητα, λοιπόν, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι το τσάκισμα του λαού για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας.

Ιδρώτας κι αίμα

Από «Ενημερωτικό Δελτίο» της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια: «Στο πλαίσιο τεστ αγοράς, 6 εταιρείες υπέβαλαν προσφορές για την απόκτηση δυνατότητας λήψης φυσικού αερίου από το σχεδιαζόμενο ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου IGB. Οι 6 εταιρείες που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους ήταν οι Bulgargaz, ΔΕΠΑ, Edison, Socar, Gastrade και Noble. Το εν λόγω τεστ αγοράς αποτελεί την 1η φάση κατά την οποία οι συμμετέχοντες μόνο δηλώνουν τις ποσότητες για τις οποίες ενδιαφέρονται». Η 2η φάση θα περιλαμβάνει την υποβολή δεσμευτικών προσφορών εκ μέρους των εταιρειών. Η πρεσβεία παραπέμπει σε δηλώσεις της Βουλγάρας υπουργού Ενέργειας, ότι το τεστ αγοράς «αποτελεί ένα δείκτη ότι το έργο θα είναι επιτυχημένο, όχι μόνο από στρατηγική σκοπιά, στο πλαίσιο της διαφοροποίησης των προμηθειών φυσικού αερίου, αλλά και από εμπορική και οικονομική σκοπιά, δεδομένου ότι οι προσφορές αντιστοιχούν σε ποσότητες που υπερβαίνουν την σχεδιαζόμενη χωρητικότητα του αγωγού (3-5 δισ. κ.μ. ετησίως). Η κα υπουργός εξέφρασε επίσης την επιθυμία της Βουλγαρίας να συμμετάσχει στην κατασκευή πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου LNG στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης». Προχωρούν οι μπίζνες του κεφαλαίου στα Βαλκάνια πάνω στην Ενέργεια και τους διαύλους της. Αναγκαία υπενθύμιση: τέτοιοι άξονες στήνονται με τον ιδρώτα των λαών και σε καιρούς οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών πληρώνονται με το αίμα τους.

Πάει για... χρυσό

Μετά τον υφυπουργό Αθλητισμού, Στ. Κοντονή, που την περασμένη βδομάδα μιλούσε για τη «σημασία του ερασιτεχνικού αθλητισμού» σε συνέδριο... επιχειρηματιών και χορηγών, ήταν η σειρά του Σ. Φάμελλου, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, να χτυπήσει. Μιλώντας προ ημερών στην έναρξη των λεγόμενων «πανελλήνιων μαθητικών πρωταθλημάτων σκακιού», που φέτος πραγματοποιήθηκαν στη Χαλκιδική, μας είπε ότι για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «βασική προτεραιότητα είναι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός που οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν εγκαταλείψει τελείως»!

Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι ενώ παλιότερα «η Φυσική Αγωγή και ο Αθλητισμός έγιναν αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης για πάνω από μια εικοσαετία, από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ», σήμερα... «ευτυχώς είναι από εκείνους τους τομείς κοινωνικής πρόνοιας που στον ΣΥΡΙΖΑ ιεραρχούμε πολύ ψηλά»!

Προφανώς εκ παραδρομής «ξέχασε» ότι η «δεύτερη φορά αριστερά» κυβέρνηση καρατόμησε την ήδη περικομμένη επιχορήγηση στις Ομοσπονδίες, που ειδικά σε ό,τι αφορά την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία έπεσε από τα 170.000 ευρώ το 2015 στο ...αστρονομικό ποσό των 145.000 φέτος, το οποίο μόλις και μετά βίας καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα.

Για να καταλάβει όμως κανείς το «μεγαλείο» της δήλωσης αυτής πρέπει να έχει υπόψη του ότι ο ΣΥΡΙΖΑίος εκπρόσωπος τα είπε χαιρετίζοντας μια διοργάνωση που αξιοποιεί τους αγώνες «ΑθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ» του Υ.ΠΑΙ.Θ. για να εξασφαλίσει κέρδη στους ξενοδόχους και στην ίδια τη Σκακιστική Ομοσπονδία από την αφαίμαξη των γονιών, αφού για να συμμετάσχουν στους τελικούς αγώνες στους οποίους είχαν «προκριθεί» οι 724 μαθητές θα έπρεπε υποχρεωτικά να πληρώσουν 2 διανυκτερεύσεις στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο, ανεξάρτητα αν αγωνίστηκαν 1, 2 ή 3 μέρες. Αν συνυπολογίσουμε τους γονείς και συνοδούς μιλάμε για ένα σημαντικό τζίρο, μέρος του οποίου καρπώνεται η ΕΣΟ.

Ολα αυτά έχουν προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις στο παρελθόν, όπως πέρυσι που το θέμα έφτασε στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, ενώ σε κοινή δήλωση προχώρησαν οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ και μέλη του ΔΣ της ΕΣΟ.

Τι έκανε γι' αυτά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Αντί να στηρίξει τον ερασιτεχνικό και σχολικό αθλητισμό, βάζει νέο λεπίδι στη χρηματοδότηση και χαιρετίζει τη μετατροπή του σε πεδίο επιχειρηματικής κερδοφορίας σε βάρος των οικογενειών.

Τελικά, αν εμπαιγμός και αντιλαϊκή πολιτική πάνε μαζί, ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί με αξιώσεις το χρυσό και στα δύο.


Νίκος ΣΕΡΕΤΑΚΗΣ
Μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org