Ο επόμενος γύρος συνομιλιών στη Γενεύη αναμένεται να ξεκινήσει στις 10 Μάη
ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--
Πιέσεις με στόχο τη συγκρότηση ενός ευρύτερου «αντιτρομοκρατικού μετώπου» σε «διεθνή νομική βάση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», αλλά και τη στενότερη συνεργασία Ρωσίας - ΗΠΑ στην «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», εντός και εκτός Συρίας, άσκησαν χτες από τη Μόσχα υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι, στο πλαίσιο της πέμπτης συνδιάσκεψης για τη Διεθνή Ασφάλεια που διεξήχθη στη Μόσχα. Βεβαίως, και αυτή η πρόταση αναδεικνύει ότι η «αντιτρομοκρατική δράση» κατά του «Ισλαμικού Κράτους», που χρησιμοποιούν και αυτοί που το δημιούργησαν (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Σαουδική Αραβία, Τουρκία, ξεκινώντας την επέμβαση στη Συρία) είναι το κατάλληλο πρόσχημα για την προώθηση των συμφερόντων της κάθε ιμπεριαλιστικής δύναμης στην περιοχή.
Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπογράμμισε ότι οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία προκάλεσαν «κατάλληλες συνθήκες για την ευδοκίμηση του διαλόγου», με στόχο την εξεύρεση πολιτικής λύσης. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, έκανε θετικό απολογισμό της ρωσοαμερικανικής συνεργασίας, υποστηρίζοντας ότι διευκολύνει τις ενδοσυριακές συνομιλίες, ότι οδήγησε στη συγκρότηση της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας και στην συμφωνία παύσης πυρός, παρότι αυτή ανεπίσημα παραβιάζεται από τις εμπόλεμες πλευρές εδώ και περίπου δύο βδομάδες. Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου τάχθηκε, επίσης, υπέρ της στενότερης ρωσοαμερικανικής συνεργασίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Επιπλέον, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών και απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου στη Μέση Ανατολή, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, εκτίμησε ότι η ρωσική στρατιωτική επέμβαση δημιούργησε τις προϋποθέσεις για τις έμμεσες ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, εκτιμώντας ότι θα ξαναρχίσουν στις 10 Μάη «πιο δυναμικά και με μεγαλύτερη εκπροσώπηση όλων των πλευρών, ώστε να φθάσουμε το συντομότερο δυνατόν στην εξεύρεση πολιτικής λύσης».
Το ίδιο 24ωρο, τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» ανακατέλαβαν πέντε χωριά στην τουρκοσυριακή μεθόριο, κοντά στην περιοχή Αζάζ, ενώ σφοδρές συγκρούσεις συνεχίστηκαν και βορείως της πόλης Χαλέπι, κυρίως ανάμεσα σε αντικαθεστωτικούς ενόπλους και δυνάμεις του συριακού στρατού.
Τέλος, επιτροπή εμπειρογνωμόνων της Unesco ανακοίνωσε ότι παρά τις «σοβαρές ζημιές πολλών εμβληματικών κτιρίων» από το «Ισλαμικό Κράτος» στην Παλμύρα, ο αρχαιολογικός χώρος «διατηρείται σε μεγάλο βαθμό ακέραιος». Ωστόσο, στην ανακοίνωση της Unesco, διευκρινίζεται ότι εμπειρογνώμονες του οργανισμού δεν κατάφεραν να πλησιάσουν σημαντικά μνημεία της Παλμύρας, επειδή συνεχίζεται η επιχείρηση αποναρκοθέτησης της περιοχής.