Πέμπτη 28 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΚΙΝΑ
Κόντρα δυτικών και σινικών μονοπωλίων χάλυβα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εντονες πιέσεις και τριβές στην αντιπαράθεση δυτικών μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παραγωγής χάλυβα προκαλεί, όσο περνά ο καιρός, ο ανταγωνιστικότερος και φτηνότερος κινεζικός χάλυβας που κατακλύζει τα τελευταία χρόνια τις διεθνείς αγορές, προκαλώντας, με την υπερπροσφορά παραγωγής, κατάρρευση τιμών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Χτες, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, επιχείρησε να προετοιμάσει το έδαφος για νέο μπαράζ χιλιάδων απολύσεων σε βάρος των Βρετανών χαλυβουργών εργατών και μηχανικών, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις πως θα αποδώσουν οι κυβερνητικές προσπάθειες για διάσωση της παραγωγής χάλυβα στη Βρετανία. «Ενώ θέλω να κάνουμε τα πάντα που μπορούμε για να διασφαλίσουμε το μέλλον... βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια τεράστια υπερπροσφορά, μια κατάρρευση στις τιμές», είπε σε χαρακτηριστικό απόσπασμα της ομιλίας του. Διαβεβαίωσε, παρ' όλα αυτά, πως θα διευκολύνει την εξεύρεση αξιόπιστου αγοραστή των βρετανικών χαλυβουργείων, που βρίσκονται τα τελευταία χρόνια στα χέρια του ινδικού ομίλου ΤΑΤΑ, ο οποίος πριν μερικές βδομάδες ανακοίνωσε ότι θα τα πουλήσει γιατί είναι ζημιογόνα...

Ωρες νωρίτερα, η αμερικανική εταιρεία χάλυβα «US Steel Corp» υπέβαλε αίτηση καταγγελίας σε βάρος σινικών εταιρειών χάλυβα στην ομοσπονδιακή Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου, ζητώντας να απαγορευτούν ή να περιοριστούν οι εισαγωγές κινεζικού χάλυβα λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού, προκαλώντας τις επιδοκιμασίες του αμερικανικού «Συνδικάτου Ενωμένων Χαλυβουργών». Η εταιρεία υποστηρίζει ότι τα αμερικανικά μονοπώλια χάλυβα δέχονται «επίθεση από την Κίνα» και ότι οι σινικές «επαναλαμβανόμενες παράνομες και επιθετικές εμπορικές πρακτικές» έχουν ισοπεδώσει την παραγωγή και την απασχόληση σε συναφείς κλάδους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ