Πέμπτη 28 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αμερικανική προειδοποίηση για τρομοκρατικά «χτυπήματα»

Εκρηξη με τραυματίες, χτες το απόγευμα, στην Προύσσα

Από την επίθεση στην Προύσσα
Από την επίθεση στην Προύσσα
ΑΓΚΥΡΑ.--

«Αξιόπιστες ενδείξεις» ότι τρομοκρατικές οργανώσεις «αναζητούν ευκαιρίες να επιτεθούν σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς σε όλη την Τουρκία» επικαλείται ακόμα μια φορά η Ουάσιγκτον που, χτες, εξέδωσε νέα οδηγία, συνιστώντας στους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν πολυσύχναστα δημόσια σημεία.

Στο μεταξύ, χτες, λίγο μετά τις 5 μ.μ., σημειώθηκε έκρηξη στη βορειοδυτική πόλη Προύσσα, μια από τις μεγαλύτερες της χώρας. Τα πρώτα ρεπορτάζ έκαναν λόγο για 13 τραυματίες και 1 νεκρή γυναίκα, ενώ η «Σαμπάχ» επικαλούνταν και ανακοίνωση του τοπικού κυβερνείου που μιλούσε για επίθεση αυτοκτονίας, εμφανίζοντας τη νεκρή ως 25χρονη «βομβίστρια αυτοκτονίας». Η έκρηξη έγινε στο κέντρο της πόλης, κοντά στο Μεγάλο Τζαμί, λίγο μετά την απογευματινή προσευχή.

Ολα αυτά, βέβαια, σε μια περίοδο που στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» η τουρκική κυβέρνηση και η αστική τάξη, μαζί με τους συμμάχους της, επιταχύνουν επικίνδυνες μεθοδεύσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή, υπό την επίδραση και αντιθέσεων που υπάρχουν. Χτες, ο πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, επανέλαβε, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ότι κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει πως «η μάχη κατά της τρομοκρατίας» θα συνεχιστεί «μέχρι η Τουρκία να σωθεί εντελώς από το πρόβλημα της τρομοκρατίας».

Στο μεταξύ, μεγάλη συζήτηση έχουν προκαλέσει οι προχτεσινές αναφορές του (προερχόμενου από το κυβερνών ΑΚΡ) προέδρου της Βουλής, Ισμαήλ Καχραμάν (που μετά προσπάθησε να «τα μαζέψει»), ότι η Τουρκία ως μουσουλμανική χώρα χρειάζεται ένα «θρησκευτικό Σύνταγμα». Πάντως, ο Νταβούτογλου επέλεξε χτες να δηλώσει ότι το νέο Σύνταγμα θα περιλαμβάνει την αρχή του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους «ώστε το κράτος να κρατά ίσες αποστάσεις από όλες τις θρησκείες». Σε διάφορες πόλεις έγιναν κινητοποιήσεις καταδίκης των δηλώσεων Καχραμάν, με αρκετές να δέχονται την επίθεση των δυνάμεων καταστολής.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, να σημειωθεί ότι πριν από μερικές μέρες εφετείο ανέτρεψε προηγούμενες καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος (και) ανώτατων στρατιωτικών με κατηγορίες περί ανατροπής της κυβέρνησης (υπόθεση Εργκένεκον). Το σκεπτικό ήταν πως τα αποδεικτικά στοιχεία ήταν ανεπαρκή.

  • Στρατιωτικές πηγές δήλωσαν χτες ανώνυμα στη «Χουριέτ» ότι το γερμανικό αίτημα για στρατιωτική παρουσία στη νότια Τουρκία δεν αφορά τη δημιουργία μιας «σταθερής βάσης» αλλά «μόνο» την κατασκευή ενός ξενώνα για τη δύναμη που επανδρώνει τις αναγνωριστικές πτήσεις με «Τορνέιντο», τις οποίες το Βερολίνο έχει ξεκινήσει. Ωστόσο, μετά το πρόσφατο δημοσίευμα του «Σπίγκελ» δεν έχει γίνει καμία επίσημη διάψευση (ή άλλη τοποθέτηση) τόσο από το Βερολίνο όσο και από την Αγκυρα.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ