Πέμπτη 28 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Σταθερή η πρωτιά για Τραμπ και Κλίντον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Καθαρίζει, όσο περνά ο καιρός, το «σκηνικό» μεταξύ των υποψηφίων των δύο κομμάτων του πολιτικοοικονομικού κατεστημένου στις ΗΠΑ, με την πρώην υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Ντόναλντ Τραμπ να εξασφαλίζουν σταθερά σημαντικό προβάδισμα έναντι των αντιπάλων τους.

Στις προκριματικές εκλογές που διεξάχθηκαν την Τρίτη στις βορειοανατολικές πολιτείες Πενσιλβάνια, Μέριλαντ, Ντελαγουέρ, Κονέκτικατ και Ροντ Αϊλαντ ο Τραμπ αναδείχθηκε νικητής σε όλες εξασφαλίζοντας συνολικά έως τώρα 954 εκλέκτορες, έναντι 562 που έχει πάρει ο Τεξανός γερουσιαστής Τεντ Κρουζ και 153 που έχει ο κυβερνήτης του Οχάιο, Τζον Κέισικ. Αυτό το αποτέλεσμα έκανε χτες τον Τραμπ να χαρακτηρίσει τον εαυτό του «πιθανό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές» και να καλέσει για μία ακόμη φορά τους αντιπάλους του να παραδώσουν τα όπλα και να σταματήσουν την προεκλογική κούρσα...

Η Χίλαρι Κλίντον κέρδισε στις τέσσερις από τις πέντε παραπάνω βορειοανατολικές πολιτείες εξασφαλίζοντας συνολικά έως τώρα 2.151 εκλέκτορες, έναντι 1.338 του αντιπάλου της, Μπέρνι Σάντερς (ο οποίος νίκησε μόνο στην πολιτεία του Ροντ Αϊλαντ). Η πρώην υπουργός Εξωτερικών προσπάθησε να αξιοποιήσει τη νίκη της, απευθύνοντας νέο φιλικό κάλεσμα στους ψηφοφόρους του ανταγωνιστή της. Ο Σάντερς, από την άλλη, αρνήθηκε να εγκαταλείψει τον προεκλογικό αγώνα, σημειώνοντας ότι η προεκλογική του εκστρατεία «φωτίζει τις μη συμβατικές αλήθειες, για το πόσο δύσκολη έγινε σήμερα η ζωή αρκετών Αμερικανών». Βεβαίως, και ο αυτοπροβαλλόμενος ως «αριστερός» καλλιεργεί στο λαό την αυταπάτη ενός πιο «δίκαιου καπιταλισμού».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ