Πέμπτη 28 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Και ο ΟΟΣΑ κατά του Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Πιέσεις με στόχο την αποτροπή μιας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) στο επικείμενο δημοψήφισμα της 23ης Ιούνη άσκησε χτες και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), Ανχελ Γκουρία, με αφορμή την έκθεση του Οργανισμού για τις συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης στη βρετανική οικονομία και τις οικονομίες της ΕΕ.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ που δημοσιοποιήθηκε χτες, υποστηρίζει ότι στην «καλύτερη περίπτωση» κάθε βρετανικό νοικοκυριό θα χάνει, ετησίως, τουλάχιστον ένα μηνιάτικο (περίπου 2.200 στερλίνες) έως το 2030 και ότι το βρετανικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) θα μειωθεί μέσα στα επόμενα 14 χρόνια από 2,7% (σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο) έως 7,5% (που είναι και το πιο απαισιόδοξο σενάριο). Η ενδιάμεση πρόβλεψη εκτιμά ότι η μείωση του ΑΕΠ θα είναι πάνω από το 5%.

Ο γγ του ΟΟΣΑ, μιλώντας στο ΒΒC, υποστήριξε ότι ένα Βrexit θα κοστίσει σημαντικά στο μέσο Βρετανό πολίτη, εκτιμώντας ότι πέρα από τη μείωση του ΑΕΠ, θα προκαλέσει αναπόφευκτα νέα αύξηση της φορολογίας, σημαντικά εμπόδια στην πρόσβαση βρετανικών εταιρειών στις αγορές άλλων χωρών της ΕΕ, αλλά και στις αγορές τρίτων χωρών που έχουν ειδικές σχέσεις με τις Βρυξέλλες. Υπογράμμισε ότι θα ήταν «λάθος» και κακή απόφαση η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, ότι η Βρετανία δεν θα αποσπάσει καλύτερη συμφωνία για την οικονομία της εκτός της ΕΕ από ό,τι εντός αυτής και ότι το κόστος για τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ θα φτάσει τουλάχιστον μία ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ έως το 2020.

Οι εκτιμήσεις του απορρίφθηκαν σαν μεροληπτικές και υπερβολικές από υπέρμαχους του Brexit, όπως ο Νάιτζελ Φάρατζ, ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος UKIP.

Το ίδιο διάστημα, νέες αντικρουόμενες δημοσκοπήσεις καταγράφουν την τάση πόλωσης μεταξύ πολλών Βρετανών ψηφοφόρων. Σφυγμομέτρηση της βρετανικής κοινής γνώμης που έγινε από την εταιρεία ICM μεταξύ της περασμένης Παρασκευής και της Κυριακής, δίνει προβάδισμα στους υπέρμαχους του Brexit, που φαίνεται να ανέρχονται στο 46% των ερωτηθέντων, με τους υπέρμαχους της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ να φτάνουν στο 44%.

Η βρετανική εφημερίδα «Daily Telegraph» δημοσίευσε χτες τηλεφωνική δημοσκόπηση που έγινε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα την Τρίτη και στην οποία προπορεύεται το ποσοστό των υποστηρικτών παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ με 51% και ακολουθούν οι υποστηρικτές του Brexit με 43%.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ