Παράλληλα, στα hot spots σε Λέσβο, Χίο και Σάμο κρατούνται περίπου 4.600 πρόσφυγες. Το τελευταίο 24ωρο έφτασαν στη Λέσβο 569 πρόσφυγες από την Τουρκία, ανεβάζοντας σε πάνω από 2.000 τον αριθμό των προσφύγων που κρατούνται στη Μόρια. Σε όλη τη χώρα, οι πρόσφυγες ανέρχονται σε 51.430, σύμφωνα με το Συντονιστικό Οργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης. Συνολικά, στα νησιά του βορείου Αιγαίου αποβιβάστηκαν χτες 729 άτομα. Στη Λέσβο 569 άτομα, στη Χίο 83 και στη Σάμο 77. Στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο κρατούνται 2.260, στη Χίο 1.449 και στη Σάμο 218. Στην Αττική παραμένουν 15.081, στην Κεντρική Ελλάδα 2.753 και στη Βόρεια Ελλάδα 28.573 πρόσφυγες.
ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ |
Εξάλλου, έτοιμες να φιλοξενήσουν τις πρώτες οικογένειες προσφύγων είναι 300 κατοικίες στην Αθήνα, ενώ η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες αναζητά σπίτια σε Θεσσαλονίκη, Κω, Λέρο, Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο. Τους χώρους νοικιάζουν ΜΚΟ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Relocation Scheme and Emergency Response» έναντι 400 ευρώ, μόνο σε πρόσφυγες που περιμένουν να εγκριθεί το αίτημα μετεγκατάστασής τους σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Οι ΜΚΟ προκαταβάλουν τα ενοίκια. Επίσης, αναλαμβάνουν τις δαπάνες κοινοχρήστων και ΔΕΚΟ, καθώς και την αποκατάσταση τυχόν ζημιών που μπορεί να προκύψουν από τη διαμονή προσφύγων. Στα μισθωμένα διαμερίσματα εγκαθίστανται προσωρινά μόνο οικογένειες με παιδιά, που αυτή τη στιγμή μένουν σε ξενοδοχεία.
Στο μεταξύ, οι αιτήσεις ασύλου για πρόσφυγες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά θα αρχίσουν να εξετάζονται από τη στιγμή που η Ελλάδα θέσει σε ισχύ το νέο της νομικό πλαίσιο για το άσυλο, όπως δήλωσε χτες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, η οποία δεν διέψευσε δημοσίευμα της «Bild» που αναφέρει πως η ΕΕ δεν αποστέλλει σε πρώτη φάση εξειδικευμένους σε θέματα ασύλου δικαστές για τα ελληνικά hot spots. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, αυτό συνιστά «υποτροπή στην προσφυγική κρίση. Η αιτία είναι, σύμφωνα με ένα e-mail του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Ασυλο (EASΟ), το γεγονός πως η Αθήνα δεν έχει ψηφίσει έως τώρα τους απαιτούμενους νόμους για το άσυλο, επιθυμεί όμως να το πράξει άμεσα». Η Μ. Αντρέεβα ανέφερε ότι οι εταίροι έχουν ήδη δεσμευτεί για την αποστολή 34 ειδικών δικαστών ασύλου στην Ελλάδα, δηλώνοντας όμως άγνοια για το πόσους δικαστές σχεδιάζει να στείλει η ελληνική κυβέρνηση στα hot spots.
Επίσης, η Γερμανία επιβεβαίωσε χτες ότι εξακολουθεί να ισχύει η 4η Απρίλη ως ημερομηνία έναρξης της επαναπροώθησης μεταναστών από την Ελλάδα προς την Τουρκία, στη βάση της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία. Ωστόσο, όπως δήλωσε στο χτεσινό μπρίφινγκ η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Βιρτς, για να τηρηθεί η ημερομηνία αυτή θα πρέπει προηγουμένως να υλοποιηθούν ορισμένες προϋποθέσεις.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι ξενώνες φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων είναι πλήρεις, με συνέπεια πολλά παιδιά που αιτούνται φιλοξενίας να βρίσκονται αναγκαστικά σε αναμονή και αρκετά να παραμένουν για μεγάλο διάστημα σε αστυνομικά κρατητήρια.