Πέμπτη 31 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΙΔΟΜΕΝΗ
Συνεχίζεται η «περίεργη» κινητικότητα από επιτήδειους

Περίπου 12.000 πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη, άλλοι περίπου 11.000 στα κέντρα κράτησης στο Χέρσο, στη Νέα Καβάλα, στα Διαβατά και στο βενζινάδικο στο Πολύκαστρο και εκατοντάδες ακόμη στα κέντρα «φιλοξενίας» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στη Βέροια και στην Κατερίνη.

Η κυβερνητική επιχείρηση «ενημέρωσης» για την εκκένωση του καταυλισμού της Ειδομένης συνεχίζεται. Από τα μεγάφωνα γίνεται συχνά ενημέρωση για την ύπαρξη λεωφορείων που αναμένουν να ξεκινήσουν προς τις οργανωμένες δομές, ενώ μεταφραστές και διερμηνείς κυκλοφορούν ανάμεσα στις σκηνές των προσφύγων διανέμοντάς τους ενημερωτικό υλικό. Ομως, ελάχιστοι πρόσφυγες πείθονται να μετακινηθούν στα κέντρα μετεγκατάστασης, όπου επίσης οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. facebook και twitter), περί εναλλακτικών διαδρομών για τους πρόσφυγες που θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Βόρεια Ευρώπη. Τέτοιες αναρτήσεις που υποδεικνύουν την Αλβανία ή και τη Βουλγαρία ως ασφαλείς χώρες διέλευσης, έχουν φτάσει, μέσω μηνυμάτων, στα κινητά των προσφύγων στον καταυλισμό της Ειδομένης.

Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι διακινούνται στους πρόσφυγες και σχετικά φυλλάδια με τις εναλλακτικές διαδρομές. Εξάλλου, πολλοί πρόσφυγες φαίνεται να «ενημερώνονται» από διάφορους επιτήδειους που δρουν στην περιοχή εμφανιζόμενοι ως μέλη ΜΚΟ, πως τα σύνορα θα ανοίξουν την επόμενη βδομάδα.

Στο μεταξύ, μετά τη βίαιη επιχείρηση της αστυνομίας την Τρίτη, με στόχο να απομακρύνει τους πρόσφυγες από τη σιδηροδρομική γραμμή, η «κατάληψη» συνεχίστηκε και χτες, από ομάδα προσφύγων που διαμαρτύρεται για το κλείσιμο των συνόρων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ