Πέμπτη 31 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ
Σύνοδος για την υποτιθέμενη πυρηνική ασφάλεια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με τη συμμετοχή δεκάδων ηγετών από διεθνείς, περιφερειακές και αναπτυσσόμενες δυνάμεις, ξεκινά σήμερα στην Ουάσιγκτον η τέταρτη «διεθνής σύνοδος για την πυρηνική ασφάλεια», που διοργανώνεται από τις ΗΠΑ, κάθε διετία, σταθερά από το 2010, με υποτιθέμενο κεντρικό στόχο «την αποτροπή της πρόσβασης τρομοκρατικών οργανώσεων σε πυρηνικά υλικά και εγκαταστάσεις».

Η σύνοδος, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, μετά την ομιλία του στην Πράγα τον Απρίλη του 2009 περί των κινδύνων μιας «πυρηνικής επίθεσης που συνιστά την πιο άμεση και ακραία απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια», πραγματοποιείται στο συνεδριακό κέντρο «Γουόλτερ Ε.» στην Ουάσιγκτον. Θα εξεταστούν τρία βασικά ζητήματα: α) Η εξασφάλιση της χρήσης, αποθήκευσης και μεταφοράς στρατηγικών πυρηνικών υλικών, β) η διαχείριση πυρηνικής κυβερνο-απειλής, γ) ο ρόλος της πυρηνικής βιομηχανίας διεθνώς.

Εως αύριο, Παρασκευή, οπότε ολοκληρώνεται η σύνοδος, οι πάνω από 50 ηγέτες θα επιχειρήσουν να καταλήξουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν.

Απουσία της Ρωσίας

Στη σύνοδο είναι φανερό ότι θα εκφραστεί η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση, που άλλωστε εκδηλώνεται σε μια σειρά περιοχών του πλανήτη (Μέση Ανατολή, Αφρική, Ουκρανία, Ειρηνικό), ενώ οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που έχουν τον πρώτο λόγο στο πυρηνικό οπλοστάσιο μένουν στο απυρόβλητο. Πάντως, η Ρωσία επέλεξε να μη στείλει αντιπροσωπεία στη σύνοδο επειδή, όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της ρωσικής Προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, η χώρα του συνάντησε μια έλλειψη συνεργασίας στη διάρκεια της προετοιμασίας των θεμάτων της συνόδου, που απαιτούν «κοινές προσπάθειες και σεβασμό στα διαφορετικά συμφέροντα και θέσεις». Ωστόσο, σε σχετική ανακοίνωση που είχε εκδώσει από τον περασμένο Οκτώβρη το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζεται ότι θα συνεχίσει τη συνεργασία σε αυτό το ζήτημα μέσα από το Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Στις «ηχηρές» απουσίες της συνόδου συμπεριλαμβάνεται και αυτή του Πακιστανού πρωθυπουργού, Ναουάζ Σαρίφ, που ακύρωσε την επίσκεψη, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Λαχόρη.

Αντίθετα, το «παρών» στη σύνοδο θα δώσουν, μεταξύ άλλων, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ (ο οποίος σήμερα θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπ. Ομπάμα, στο περιθώριο της συνόδου), ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, η Νοτιοκορεάτισσα Πρόεδρος, Παρκ Γκέουν Χίε.

Πιθανή συνάντηση Ομπάμα - Ερντογάν

Στη σύνοδο διαφαίνεται ένα κλίμα σχετικής ψυχρότητας των σχέσεων ΗΠΑ - Τουρκίας, λόγω διαφορών τακτικής στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, οι ηγέτες των δύο χωρών είναι πιθανό να έχουν μια σύντομη συνάντηση. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις αξιωματούχων. «Θα περίμενα ότι στη διάρκεια της επίσκεψης, ο Πρόεδρος (Ομπάμα) θα έχει μια ευκαιρία κάποια στιγμή να έχει τουλάχιστον μια ανεπίσημη συζήτηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, σχετικά με τα όσα λέγονται για τη συνάντηση των δύο ηγετών. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «υπάρχει πολύ σημαντική δουλειά να γίνει με τους Τούρκους συμμάχους μας».

Παράλληλα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, μιλώντας σε εκδήλωση αμερικανικού πανεπιστημίου, αναφερόμενος στη διμερή συνεργασία, τόνισε ότι «είμαστε δύο σημαντικοί εταίροι και έχουμε κοινούς στόχους, αλλά μπορούμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά σε ορισμένα ζητήματα», υποστηρίζοντας πως «δεν υπάρχει επιδείνωση» στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις.

Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, που ήδη βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, χαρακτήρισε τις σχέσεις με τις ΗΠΑ «αναντικατάστατες»... «όπως και στο παρελθόν, έτσι και στο παρόν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ