Πέμπτη 31 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Επίφαση «δημοκρατικότητας» για την υλοποίηση του τρίτου μνημονίου

Παίρνοντας το λόγο στη χτεσινή συνεδρίαση στη Βουλή με την αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, επισήμανε ότι με τα μνημόνια «εξειδικεύονται για την ελληνική οικονομία οι βασικές κατευθύνσεις και οι στρατηγικές επιλογές της ΕΕ» που είναι «η διασφάλιση, η ικανοποίηση των αναγκών των μονοπωλιακών ομίλων σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης».

Αυτό το στόχο «προσπαθούν να τον υλοποιήσουν με δύο αλληλοσυμπληρούμενα εργαλεία. Το πρώτο είναι η δημοσιονομική προσαρμογή και εξυγίανση μέσω της οποίας μεταφέρονται τα βάρη διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες της εργατικής τάξης και του λαού».

«Το δεύτερο», πρόσθεσε, «είναι η προώθηση των μεταρρυθμίσεων για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων και την ενίσχυση της καπιταλιστικής κερδοφορίας». Το «εργαλείο» αυτό προϋποθέτει «ένα μόνιμο μηχανισμό αναπαραγωγής μιας πολύ φθηνής αναλώσιμης και χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα εργατικής δύναμης». Μεταρρυθμίσεις για «νέα κίνητρα, προνόμια και φοροαπαλλαγές, νέα προνόμια για το κεφάλαιο».

Και υπογράμμισε: «Η εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θεωρούμε ότι αποτελεί επίφαση δημοκρατικότητας και διαφάνειας για την υλοποίηση του τρίτου μνημονίου. Επιδιώκει να νομιμοποιήσει τις αντιλαϊκές επιλογές πιστεύοντας, αφελώς εμείς θα λέγαμε, ότι με αυτόν τον τρόπο οι επιλογές και οι πολιτικές των μνημονίων θα νομιμοποιηθούν και στη λαϊκή συνείδηση. Οτι με αυτόν τον τρόπο θα ανακόψουν τη λαϊκή αντίδραση, την οργανωμένη πάλη της εργατικής τάξης και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων για την απόκρουση των αντιλαϊκών αυτών πολιτικών αλλά και συνολικότερα την ανάγκη να προωθηθούν ριζοσπαστικές, αντικαπιταλιστικού χαρακτήρα ρήξεις και ανατροπές στην Ελλάδα και όχι μόνο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ