Πέμπτη 31 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση

Το ενδιαφέρον όσων συμμετείχαν στη χτεσινοβραδινή εκδήλωση απέσπασε, και δικαίως, η έκθεση αρχειακού υλικού στην είσοδο του κτιρίου της ΚΕ του ΚΚΕ. Σε μια σειρά από προθήκες, ορισμένες απ' τις οποίες θα παραμείνουν μόνιμα στο χώρο, φιλοξενώντας εκθέματα που θα εναλλάσσονται έτσι ώστε να συμβαδίζουν και με ιστορικές επετείους, εκτίθενται υλικά απ' την ηρωική ιστορική διαδρομή του ΚΚΕ.

Στην πορεία προς τη συμπλήρωση των 100 χρόνων του Κόμματος, επιδίωξη είναι η έκθεση να δίνει σε όσους επισκέπτονται την έδρα της Κεντρικής Επιτροπής το στίγμα αυτής της πορείας μέσα από φωτιά και ατσάλι, να φέρνει σε επαφή με τη γνώση που αναβλύζει και να αναδεικνύει το εξαιρετικά σημαντικό αρχείο του ΚΚΕ.

Τα υλικά που εκτίθενται ήδη προέρχονται από τις φυλακές και τις εξορίες, όλων των περιόδων, και περιλαμβάνουν εκδόσεις, προσωπικά αντικείμενα των κρατουμένων, βιβλία, έγγραφα, χειροτεχνήματα κ.ά. Απ' την περίοδο της παρανομίας με ασυρμάτους, καμουφλαρισμένες μπροσούρες, σφραγίδες κ.λπ. Στην ενότητα αυτή συναντάμε με εξώφυλλα Ευαγγελίου το βιβλίο του Ν. Ζαχαριάδη «Προβλήματα καθοδήγησης στο ΚΚΕ».

Περιλαμβάνεται, επίσης, αφιέρωμα στην εκδοτική δραστηριότητα του ΚΚΕ απ' τη δεκαετία του 1920 ακόμα με το «Σοσιαλιστικό Βιβλιοπωλείο», αργότερα το «Λαϊκό Βιβλιοπωλείο», «Τα Νέα Βιβλία», «Νέα Βιβλία» και αργότερα «Σύγχρονη Εποχή». Το αφιέρωμα αποδεικνύει τη σημασία που απέδιδε πάντα το ΚΚΕ στην ιδεολογική, μορφωτική δουλειά στις γραμμές του. Ξεχωρίζουν έκδοση του ΔΣΕ για τα 100 χρόνια του «Κομμουνιστικού Μανιφέστου», η πρώτη έκδοση του «Κεφαλαίου», η ποικιλία λογοτεχνικών εκδόσεων, εκδόσεων για το σχολείο στην πολιτική προσφυγιά, ΚΟΜΕΠ απ' τη δεκαετία του '20 έως και σήμερα, η πρώτη έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» το 1972, απ' την οποία πήρε και το όνομά της, «Ο Λενινισμός και η Σύγχρονη Εποχή».

Η έκθεση περιλαμβάνει ακόμα εκθέματα του ΔΣΕ, όπου μαζί με θραύσματα απ' το πεδίο της μάχης, διαταγές, χάρτες, εκτίθενται και εκδόσεις εξαιρετικά σημαντικές, που δείχνουν τη μορφωτική διαπαιδαγωγητική δουλειά που γινόταν στις γραμμές του.

Ο επισκέπτης θα δει ακόμα πολλά φύλλα του παράνομου «Ριζοσπάστη», η συγγραφή, έκδοση και κυκλοφορία του οποίου ήταν πραγματικά ένας άθλος. Ανάμεσά τους και το φύλλο με την ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη.

Ξεχωρίζουν ο πομποδέκτης που λάμβανε τα στρατιωτικά σήματα στον ΔΣΕ. Ασύρματος του ΚΚΕ απ' την περίοδο της παρανομίας. Η μινιατούρα τρικυλινδρικής ατμομηχανής τριπλής εκτονώσεως κυλίνδρων, που χρησιμοποιήθηκε στα «Νίκης Πλοία» τύπου SS Liberty στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, φτιαγμένη απ' τον Στράτο Καλταμπανέα, Α' Μηχανικό, στο Παρθένι της Λέρου το 1972. Ο παράνομος πολύγραφος της ΚΝΕ απ' την περίοδο 1969 - 1974. Η γραφομηχανή που αξιοποιήθηκε στον ρ/σ «Ελεύθερη Ελλάδα» την περίοδο 1951 - 1956, στη «Φωνή της Αλήθειας», καθώς και στις Ολομέλειες της ΚΕ έως τη μεταπολίτευση, οπότε και χρησιμοποιήθηκε στο μηχανισμό της ΚΕ στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ