Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Απρίλη 2016 - αριθ. φύλλου: 12397

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ - ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
Αντίστροφη μέτρηση για την εκκίνηση την Κυριακή

Προετοιμασίες και στην Αττική για την υποδοχή της πορείας, με μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, την Κυριακή 10 Απρίλη


ΣΕΛ.  6
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συγκέντρωση σήμερα ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ για το Προσφυγικό

Στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια, την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φέρνει για ψήφιση το σχετικό νομοσχέδιο που κατέθεσε χτες, υλοποιώντας τις αντιλαϊκές αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής


ΣΕΛ.  10

Βήμα κλιμάκωσης και έντασης της δουλειάς για τη 48ωρη γενική απεργία

Μαζική συγκέντρωση χτες στην Ομόνοια και πορεία προς το Σύνταγμα

«Προετοιμαζόμαστε για 48ωρη απεργία. Από αύριο κάθε σωματείο συνεδριάζει. Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας», ήταν το κάλεσμα που ακουγόταν από τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης.

Καθοριστικό βήμα κλιμάκωσης και έντασης της δουλειάς για την επιτυχία της 48ωρης γενικής απεργίας που έχουν κηρύξει τα συνδικάτα, όταν το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή, αποτέλεσε το χτεσινό μαζικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

Ανάλογες συγκεντρώσεις έγιναν στον Πειραιά και σε πολλές ακόμα πόλεις σε όλη τη χώρα.


ΣΕΛ.  4   -   5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αχρηστη η Πρωταπριλιά

Από δω το 'φερε από κει το πήγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έκανε άχρηστη και την Πρωταπριλιά. Σύμφωνα με όσα διακηρύσσουν τα στελέχη της, βγαίνουμε επιτέλους από το μνημόνιο! Οι θυσίες του λαού έπιασαν τόπο, υπογράφεται η συμφωνία με τους «εταίρους». Κοιτάς το ημερολόγιο, Πρωταπριλιά, αλλά πού να βρεις ψέμα που τα 'χει τερματίσει όλα η κυβέρνηση;

Κι αυτό που θα μείνει ως πραγματικό γεγονός από αύριο κιόλας είναι τα 5,4 δισ. νέα μέτρα που περιέχονται στη συμφωνία με τους «εταίρους». Από την παραπέρα συμπίεση των συντάξεων θα αρπαχτούν από το λαϊκό εισόδημα ποσά ύψους 1,8 δισ. ευρώ, άλλα 3,6 δισ. θα αρπαχτούν με τη διόγκωση της αντιλαϊκής φοροληστείας (ισόποσα μοιρασμένα στη φορολογία εισοδήματος και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης). Τίποτα απ' όλα αυτά δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Η κυβέρνηση είχε ήδη εγγράψει στον κρατικό προϋπολογισμό του 2016 μέτρα ύψους 5,7 δισ. κι αυτό που μένει είναι η κυβερνητική προπαγάνδα, που σ' αυτήν τη φάση προσπαθεί να περάσει τον ισχυρισμό πως «αν η πορεία των εσόδων είναι καλύτερη, τότε αρκετά από αυτά τα μέτρα δε θα υλοποιηθούν»! Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι η αντιλαϊκή επίθεση είναι βαρέλι δίχως πάτο, γιατί είναι προϋπόθεση για την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου.

Το παραμύθι για τις καλύτερες μέρες δεν είναι καινούριο. Πρώτα ήταν η έξοδος από το τούνελ. Μετά ήρθαν τα «χρυσά κουτάλια» από την ΕΕ. Και κάθε φορά η εργατική τάξη είχε να μετρήσει μόνο απώλειες. Σταθερά και με ενιαία στρατηγική πολύ πριν εκδηλωθεί η σημερινή καπιταλιστική κρίση, οι στόχοι του κεφαλαίου έγιναν κοινοτικά ντοκουμέντα που υπογράφτηκαν απ' όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις (το περίφημο ευρωπαϊκό κεκτημένο). Μια ματιά σε κείμενα, όπως η «Λευκή Βίβλος» του 1993, η Στρατηγική της Λισαβόνας, η Στρατηγική «Ευρώπη 2020», βεβαιώνει ότι το βασικό αντεργατικό πλαίσιο που επιβλήθηκε την περίοδο της κρίσης, όχι μόνο θα διατηρηθεί, αλλά και θα επεκταθεί στη φάση της επιστροφής στην καπιταλιστική ανάπτυξη. Η καπιταλιστική κρίση για να ξεπεραστεί για λογαριασμό του κεφαλαίου προϋποθέτει ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης. Αυτό είναι που ζούμε όλα αυτά τα χρόνια. Ομως, η αλήθεια είναι ότι ακόμα και αν έρθει η ανάκαμψη (αναιμική ή όχι), για την οποία κόπτεται η κυβέρνηση, αλλά και τα άλλα αστικά κόμματα, το ίδιο το κεφάλαιο, πατώντας πάνω στις αιματηρές λαϊκές θυσίες, δεν θα φέρει ανάκαμψη δικαιωμάτων και του εισοδήματος των εργαζομένων αλλά νέο κύκλο έντασης της εκμετάλλευσης, θα παγιώσει τη χασούρα των προηγούμενων ετών. Με επιχείρημα να μην ξαναγυρίσουμε στην κρίση θα ολοκληρωθούν αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις. Ενώ ο διεθνής ανταγωνισμός θα φέρει στο προσκήνιο και νέες.

Τα σημερινά μέτρα, όπως και τα προηγούμενα, ήρθαν για να μείνουν. Η «ευημερία για όλους», που υπόσχονται, έχει ως προϋπόθεση διαρκώς φτηνή εργατική δύναμη, αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης, νέα πεδία κερδοφορίας, αφού ο στόχος είναι πάντα ο ίδιος, να ανακάμψουν και να αυξηθούν τα κέρδη του κεφαλαίου. Για την εργατική τάξη ο απολογισμός είναι ήδη βαρύς. Η αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού που το 2009 ήταν στο 82% του αντίστοιχου μέσου μισθού στην Ευρωζώνη, σήμερα έχει πέσει κάτω από το 65%.

Ετσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, για να υπάρξει πράγματι έξοδος από αυτήν την κατάσταση απαιτείται οι αγώνες να προβάλλουν μεν τις άμεσες πιεστικές ανάγκες για την ανακούφιση των εργαζομένων, να βάζουν εμπόδια στην αντιλαϊκή επίθεση, αλλά κυρίως πρέπει να οδηγούν σε ευθεία αμφισβήτηση τη στρατηγική της αστικής τάξης, το μύθο της «ανάκαμψης για όλους».ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Οι εργαζόμενοι να βγουν στο δρόμο, να παλέψουν, να συμπαραταχθούν με το ΚΚΕ

Εκτενή αποσπάσματα από τη συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προχτές βράδυ σε τηλεοπτικό σταθμό


ΣΕΛ.  8   -   9
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Προς συμφωνία «επικαιροποίησης» του μνημονίου με νέα αντιλαϊκά μέτρα

ΣΕΛ.  3
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Προς τιμήν των μελών της ΚΕ που εκτελέστηκαν, δολοφονήθηκαν ή έπεσαν στο πεδίο της μάχης

ΣΕΛ.  12   -   13


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org