Πέμπτη 31 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αναζητούν τρόπους εφαρμογής του μνημονίου με λιγότερες λαϊκές αντιδράσεις

«Νομιμοποίηση» της αντιλαϊκής πολιτικής για λογαριασμό του κεφαλαίου επιχειρείται μέσω του «δημοκρατικού ελέγχου» του μνημονίου από το Ευρωκοινοβούλιο

Από τη χτεσινή κοινή συνεδρίαση στη Βουλή με την αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου

Eurokinissi

Από τη χτεσινή κοινή συνεδρίαση στη Βουλή με την αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου
Επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί αντιπροσωπεία της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ECON) του Ευρωκοινοβουλίου, στο πλαίσιο του περιβόητου «δημοκρατικού - κοινοβουλευτικού ελέγχου» στην εφαρμογή του 3ου μνημονίου.

Οι χτεσινές επαφές της αντιπροσωπείας στην Αθήνα ξεκίνησαν με την κοινή συνεδρίασή της με τις Επιτροπές Ευρωπαϊκών, Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με την «πολιτική σταθερότητα» που απαιτείται για την άμεση και απαρέγκλιτη εφαρμογή όλων των αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνονται στο 3ο μνημόνιο να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ρ. Γκουαλτιέρι, χαρακτήρισε «ρεαλιστικό στόχο το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος μέχρι το 2018». Επιβεβαιώνοντας τα μέτρα σφαγής του λαού που αυτό συνεπάγεται, σημείωσε: «Το τρίτο πρόγραμμα (δηλαδή το μνημόνιο) είναι πολύ φιλόδοξο, είναι εμπροσθοβαρές, έχουμε και προαπαιτούμενα τα οποία πρέπει να κλείσουν». Επομένως, ανέφερε, «χρειάζεται όλοι οι εμπλεκόμενοι να συνεργαστούν να κλείσει η αξιολόγηση γιατί αποτελεί ένα τμήμα μιας ευρύτερης εικόνας» της ΕΕ, η οποία καλείται «να ενισχύσει με δημοκρατικό τρόπο τις αξίες της (βλ. κερδοφορία των ευρωενωσιακών μονοπωλίων) και βεβαίως να αποδείξει σε όλους πώς μπορεί να κινηθεί συλλογικά».

«Πολιτική σταθερότητα» για την υλοποίηση της «δύσκολης συμφωνίας»...

Συμπληρώνοντας ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της αντιπροσωπείας, Δ. Παπαδημούλης, είπε ότι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στο κουαρτέτο, Ντ. Κοστέλο, σε συνάντηση που είχαν μαζί του, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «είναι απολύτως εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι το τέλος του μήνα». «Οτι οι διαφορές» ανάμεσα στο κουαρτέτο είναι πλέον «απολύτως γεφυρώσιμες», ότι «το ΔΝΤ θέλει συμφωνία κι έχει πάψει να ζητά πράγματα πέρα από τη συμφωνία του καλοκαιριού».

Ο ίδιος χαρακτήρισε την εφαρμογή του μνημονίου «πρόκληση» γιατί είναι μία «δύσκολη συμφωνία». Υπενθύμισε ότι «υπερψηφίστηκε από 221 βουλευτές από 5 κόμματα» και ότι «η υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών με όλες τις δυσκολίες (...) είναι κρίσιμη και απαιτεί πολιτική σταθερότητα».

Η αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη, αρμόδιους υπουργούς (βλ. και ρεπορτάζ στη σελ. 3), ενώ σήμερα θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα.

Σταθερά στη γραμμή αποπροσανατολισμό του λαού, ο Αλ. Τσίπρας, στη συνάντηση που είχε με την αντιπροσωπεία, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την εμπλοκή του Ευρωκοινοβουλίου, εκφράζοντας την... ελπίδα ότι «θα συμβάλει στην προστασία του ευρωπαϊκού κεκτημένου και της κοινωνικής συνοχής στην Ελλάδα»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ