Τρίτη 22 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο επίκεντρο οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις

«Ο συνδυασμός χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης και υψηλού ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο για την ευρωστία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά και για την κοινωνική ευημερία, ιδιαίτερα για τον ευρωπαϊκό Νότο», τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση για το «νέο ρόλο των κεντρικών τραπεζών και τη σημασία του για την Ελλάδα».

Αναφερόμενος στις διεργασίες για την εμβάθυνση της ΟΝΕ, τόνισε ότι «σήμερα η νομισματική ένωση έχει επιτευχθεί, για την τραπεζική ένωση έχουν γίνει σημαντικά βήματα, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί, η οικονομική ένωση απέχει ακόμα από τον τελικό στόχο (...) ενώ η δημοσιονομική ένωση είναι ακόμη στα σπάργανα». Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως «η δημοσιονομική ένωση είναι το τέλος του δρόμου προς τη δημιουργία μιας Ευρωζώνης ομοσπονδιακής μορφής, στην οποία θα μοιράζονται αναλογικά τόσο οι κίνδυνοι όσο και τα οφέλη και απαιτεί δύσκολες πολιτικές αποφάσεις».

Και βέβαια, τα παραπάνω - ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθούν στην πράξη, καθώς αποτελούν το πεδίο εντονότατων ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών - σηματοδοτούν σε κάθε περίπτωση την ενίσχυση του δημοσιονομικού πλαισίου και των μνημονίων διαρκείας στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, προκειμένου να ενισχυθεί και εδραιωθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων.

Κι ενώ ο Γ. Στουρνάρας αναγκάστηκε να παραδεχτεί το γεγονός ότι η θέση πως «τα μνημόνια έφεραν την κρίση» είναι «εντελώς ψευδής και συγκαλύπτει την πραγματικότητα», ενοχοποίησε κι αυτός με τη σειρά του ένα συγκεκριμένο μείγμα διαχείρισης, αντί το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, σημειώνοντας ότι «ο μεγάλος κίνδυνος χρεοκοπίας του ελληνικού κράτους στο τέλος της δεκαετίας του 2000» ήταν αποτέλεσμα «κυρίως μιας αδικαιολόγητα επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής που εκτίναξε το έλλειμμα του προϋπολογισμού σε δυσθεώρητα ύψη, μέσω της μεγάλης αύξησης κρατικών δαπανών χωρίς συνακόλουθη αύξηση κρατικών εσόδων».

Την ίδια ώρα, το εγχώριο τραπεζικό κεφάλαιο είναι σταθερά προσανατολισμένο στην αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, ως μοχλού μεγαλύτερης συγκέντρωσης της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φ. Καραβίας, μιλώντας σε εκδήλωση της τράπεζας που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών, τόνισε: «Στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατηγικής για την ανταγωνιστικότητα και την αναδιάρθρωση της οικονομίας, είναι επιβεβλημένο μέσω συγχωνεύσεων που θα ενθαρρύνει το τραπεζικό σύστημα, ως βασικός πιστωτής βιώσιμων αλλά προβληματικών εταιρειών, να επιτευχθεί η δημιουργία μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων που θα μπορούν να ανταγωνιστούν από ισχυρότερη θέση στις διεθνείς αγορές αγαθών και υπηρεσιών». Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι η Eurobank θα «υποστηρίξει, με συμβουλευτικές υπηρεσίες και χρηματοδότηση, εξαγωγικές επιχειρήσεις που εξετάζουν συγχωνεύσεις ή εξαγορές εταιρειών του κλάδου τους που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δ. Μάρδας, παρουσίασε τον προγραμματισμό της συγκυβέρνησης για την προβολή της «επιχειρηματικής εξωστρέφειας» και της επέκτασης της «επιχειρηματικής δράσης σε νέες αγορές». Σε αυτό το πλαίσιο, μέσα στο 2016, το υπουργείο Εξωτερικών προγραμματίζει επιχειρηματικές αποστολές για την Ιορδανία, Τυνησία, Ινδία, Σουηδία, Σερβία, Ν. Κορέα, ενώ αναμένονται λεπτομέρειες για Σαουδική Αραβία, Κένυα, Ρουμανία, Πολωνία, Λευκορωσία, Ιράν και Νοτιοανατολική Ασία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ