Τρίτη 22 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης για τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης

Ο Δ. Κουτσούμπας συναντήθηκε με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και επισκέφτηκε τους χώρους όπου ζουν εγκλωβισμένοι χιλιάδες άνθρωποι

ΣΧΙΣΤΟ
ΣΧΙΣΤΟ
Την αμέριστη αλληλεγγύη του ΚΚΕ στους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο λιμάνι του Πειραιά και στο «κέντρο προσωρινής φιλοξενίας» στο στρατόπεδο του Σχιστού, μετέφερε, χτες ο ίδιος ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη διάρκεια περιοδείας του.

Παράλληλα, χαιρέτισε την τεράστια αλληλεγγύη που επιδεικνύει ο λαός του Πειραιά στους ξεριζωμένους από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, με τις Λαϊκές Επιτροπές της πειραιώτικης περιφέρειας να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας, προσπαθώντας με κάθε τρόπο, από τη διανομή τροφίμων, νερού, ρούχων, ακόμα και γλυκισμάτων για τα παιδιά να απαλύνουν το Γολγοθά αυτών των ανθρώπων, αναδεικνύοντας, ταυτόχρονα, την ανάγκη για την οργάνωση της πάλης ενάντια στα αίτια και τους υπεύθυνους γι' αυτό το κακό.

Αρχικά, ο Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε με τον υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα στο υπουργείο στη Δραπετσώνα. Στη συνάντηση, συμμετείχαν επίσης ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, οι Διαμάντω Μανωλάκου και Γιάννης Γκιόκας μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτές του Κόμματος, ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, και η Λίνα Κροκίδη επικεφαλής της Διατμηματικής Επιτροπής για το Προσφυγικό της ΚΕ του ΚΚΕ.

Από τη συνάντηση στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας
Από τη συνάντηση στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας
Από την πλευρά του υπουργείου, συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιάννης Θεοτοκάς και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχος Σταμάτης Ράπτης. Συμμετείχε ακόμα ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης. Πέρα από τη συζήτηση που έγινε στη διάρκεια της συνάντησης, ο υπουργός έδωσε στον Δ. Κουτσούμπα αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα για το πώς έχει η κατάσταση.

Στην πύλη Ε2

Αμέσως μετά, ο Δ. Κουτσούμπας περιόδευσε στους επιβατηγούς σταθμούς του λιμανιού του Πειραιά στην πύλη Ε2, όπου παραμένουν στοιβαγμένοι χιλιάδες πρόσφυγες στην πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα. Σύμφωνα με τα χτεσινά επίσημα κυβερνητικά στοιχεία, χτες στο λιμάνι του Πειραιά, δηλαδή στους επιβατηγούς σταθμούς και στις πέτρινες αποθήκες του ΟΛΠ ήταν συνολικά 5.132 εγκλωβισμένοι άνθρωποι! Ενώ αναμένεται να αυξηθούν καθώς συνεχώς καταφθάνουν και πρόσφυγες από τα νησιά με τα ακτοπλοϊκά πλοία.

Πρόκειται πλέον για έναν απέραντο καταυλισμό με χιλιάδες ανθρώπους να αντιμετωπίζουν αντίξοες συνθήκες. Δεν είναι μόνο ότι έχουν φρακάρει οι αίθουσες των εγκαταστάσεων του ΟΛΠ και ότι οι σκηνές είναι αμέτρητες, αλλά και ότι σε διάφορα σημεία του λιμανιού βλέπει κανείς ολόκληρες οικογένειες να μην έχουν ούτε σκηνή! Οσο για συνθήκες υγιεινής δεν μπορεί να γίνεται λόγος.

Στο κέντρο μετεγκατάστασης στο Σχιστό
Στο κέντρο μετεγκατάστασης στο Σχιστό
Την στιγμή της επίσκεψης του Δ. Κουτσούμπα στο χώρο, ήταν σε εξέλιξη διανομή τροφίμων από Λαϊκές Επιτροπές της περιοχής του Πειραιά, αλλά και της Αθήνας και από δυνάμεις του ΠΑΜΕ, δίνοντας ταυτόχρονα και το περιεχόμενο που πρέπει στη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού.

«Εχουμε χτυπήσει οροφή»

Στο στρατόπεδο του Σχιστού, όπου ήταν και ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας, ο Δ. Κουτσούμπας ξεναγήθηκε στους χώρους του κέντρου προσωρινής φιλοξενίας, από τους υπεύθυνους του χώρου, όλοι αξιωματικοί του στρατού και της αεροπορίας. Ξεχωριστό στιγμιότυπο ήταν όταν η αντιπροσωπεία του Κόμματος παρέδωσε δύο κιβώτια με φάρμακα και μοίρασε στα παιδιά καραμέλες. Οπως αναφέρθηκε από τους υπεύθυνους, χτες στην εγκατάσταση βρίσκονταν 1.970 πρόσφυγες. Από αυτούς τα 700 ήταν παιδιά, ενώ 35 ήταν Σύροι και Ιρακινοί.

«Εχουμε χτυπήσει οροφή», αναφέρθηκε από τους υπεύθυνους χαρακτηριστικά. Οι εγκαταστάσεις αρχικά είχαν προδιαγραφές για να εξασφαλίσουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για 400 ανθρώπους. Με τις σκηνές που τοποθετήθηκαν στη συνέχεια, η δυναμικότητα επαρκούσε για τη φιλοξενία 800 ανθρώπων. Ωστόσο, τώρα έφτασαν κοντά τους 2.000. Εχει τακτοποιηθεί στοιχειωδώς το θέμα της ύδρευσης, έχει εξασφαλιστεί η σίτιση με κέτερινγκ, αλλά και με την αλληλεγγύη των λαϊκών οικογενειών, των λαϊκών επιτροπών της περιοχής, όμως δεν υπάρχει αποχέτευση.

ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Από τους ίδιους ειπώθηκε ακόμα ότι από τις 22 Φλεβάρη που ξεκίνησαν να λειτουργούν οι εγκαταστάσεις μόνο «κέντρο προσωρινής φιλοξενίας δεν είναι». Δύο μέρες κράτησε ως «προσωρινό κέντρο». Από τις 24 Φλεβάρη και μετά «όχι μόνο δεν έχει φύγει κανείς από εδώ, αλλά άρχισαν να έρχονται συνεχώς περισσότεροι». Επισημάνθηκε ακόμα ότι «όλοι έχουν την ελπίδα ότι θα φύγουν. Αν καταλάβουν τι έχει γίνει δεν γνωρίζουμε πώς θα αντιδράσουν».

Ταυτόχρονα, οικογένειες προσφύγων έχουν «στρατοπεδεύσει» και έξω από τις εγκαταστάσεις του κέντρου. Η μόνη τους προστασία είναι λίγες κουβέρτες που έχουν στρώσει στο χώμα και υπνόσακοι. Στην ερώτηση γιατί αυτοί οι άνθρωποι είναι εκτός, η απάντηση των υπεύθυνων ήταν αποκαλυπτική: «Δεν είναι μόνο αυτοί. Καθημερινά έρχονται εκατοντάδες που ζητούν να μπουν μέσα αλλά δεν χωράνε. Και αναγκάζονται να φύγουν. Δεν ξέρουμε για πού. Μάλιστα, οι περισσότεροι από αυτούς έρχονται από την Ειδομένη. Αλλωστε, από τους 1.970 που βρίσκονται μέσα οι 900 έχουν έρθει από την Ειδομένη. Δυστυχώς εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ