Τρίτη 22 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΕΞΙΑ - ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ
Κινήσεις για νέο κόμμα στο πλάι της ΝΔ

Επιταχύνονται οι διεργασίες στα δεξιά της ΝΔ για δημιουργία εκεί νέου κομματικού φορέα. Η συγκέντρωση που διοργάνωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, την Κυριακή, στη Θεσσαλονίκη, έδωσε μια πρώτη γεύση, καθώς εμφανίστηκαν εκεί ο πρώην στενός συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά, Τ. Μπαλτάκος, ο Π. Ψωμιάδης, η πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ, Στ. Ξουλίδου κ.ά.

Ο ίδιος ο Γ. Καρατζαφέρης, μιλώντας χτες στο «Βήμα fm», μίλησε για σύσταση ενός «ΣΥΡΙΖΑ της δεξιάς», με κόμματα και κινήσεις ως συνιστώσες, με κατοχυρωμένη την αυτοτέλειά τους. «Ολοι μαζί, χώρια οι χαζοί» επέμεινε, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος, κάνοντας σαφές ότι βλέπει και εκλογές μέσα στο 2016.

Επιβεβαίωσε ότι έχει ξεκινήσει ένας κύκλος επαφών με διάφορους παράγοντες του χώρου κι ότι τον «πλέι - μέικερ», όπως είπε, σε αυτή τη διαδικασία τον κάνει ο Τ. Μπαλτάκος. Δίνοντας, ίσως, ένα προφίλ του φορέα που πάνε να στήσουν, ο ίδιος δήλωσε «έντονα ευρωσκεπτικιστής», υπενθυμίζοντας ότι ως ευρωβουλευτής ήταν στην ίδια ευρω-ομάδα με τον Βρετανό Ν. Φάρατζ κι ότι στοχεύουν και στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής.

Ο δε Μπαλτάκος έλεγε χτες ότι προχωρούν οι διαδικασίες για ένα «αμιγώς δεξιό», «ντεγκολικό κόμμα», «τύπου Σαρκοζί», λέγοντας ότι η ΝΔ δεν καλύπτει πια αυτό το χώρο.

Ηδη έχουν αρχίσει να διαρρέουν και πιθανά ονόματα αυτού του νέου φορέα, όπως το «ΕΘΝ.Ο.Σ.», από το «Εθνικός Ορθόδοξος Συναγερμός», ή και «Συνασπισμός». Η δε δημιουργία του τοποθετείται προς τα τέλη Μάρτη - αρχές Απρίλη και οπωσδήποτε πριν το συνέδριο της ΝΔ, που είναι προγραμματισμένο στα τέλη Απρίλη. Πρόεδρος του νέου κόμματος θα είναι ο Γ. Καρατζαφέρης, με ρόλο γγ να ανατίθεται στον Τ. Μπαλτάκο, ενώ θα εμφανιστούν με έντονη αντιμνημονιακή και ευρωσκεπτικιστική ρητορεία. Λένε ότι προσπαθούν να συστρατεύσουν στελέχη όπως ο Ν. Νικολόπουλος, ο Β. Καπερνάρος, ο Β. Πολύδωρας, ο Χρ. Ζώης, ακόμα κι ο πρόσφατα διαγραφείς από τη ΝΔ Φ. Κρανιδιώτης, ο οποίος μετά τη διαγραφή του έγραφε ότι «ποτέ δεν υπήρχε μεγαλύτερη ανάγκη για ένα αληθινά συντηρητικό κόμμα, μια εθνική φιλελεύθερη Δεξιά».

ΝΔ: Καλύπτουμε όλο το χώρο...

Σημειωτέον, οι ζυμώσεις και οι υπολογισμοί για τη «βιωσιμότητα» και το μέλλον ενός τέτοιου φορέα είχαν ξεκινήσει ήδη από το Νοέμβρη, οπότε ήταν σε πλήρη εξέλιξη οι εσωκομματικές διαδικασίες στη ΝΔ για την εκλογή νέου προέδρου. Οπως λεγόταν ήδη από τότε, ένα τέτοιο κόμμα, ανάμεσα στη ΝΔ και στη Χρυσή Αυγή, εν είδη «σοβαρής ακροδεξιάς» τύπου Λεπέν, μπορεί να πάρει 4 - 8%.

Αλλωστε, η εμφάνιση της ΝΔ υπό τη νέα ηγεσία της, λένε ότι εξελίσσεται σε ένα «κεντρώο» κόμμα και αφήνει χώρο προς στα δεξιά της που θέλουν να καλύψουν με το δικό τους φορέα. Ωστόσο, υπάρχουν και εκτιμήσεις ότι η εμφάνιση ακριβώς ενός τέτοιου κόμματος έρχεται «κουτί» στον Κυρ. Μητσοτάκη, στην προσπάθειά του να εμφανίσει το κόμμα του ως «υπεύθυνη» και «μετριοπαθή» δύναμη, να απευθυνθεί σε ευρύτερα ακροατήρια, που π.χ. ψήφιζαν παλαιότερα το «εκσυγχρονιστικό» ΠΑΣΟΚ ή ψήφιζαν ΝΔ αλλά απομακρύνθηκαν επί ηγεσίας Αντ. Σαμαρά, κρίνοντας ότι μπάταρε το κόμμα πολύ προς τα δεξιά, ακόμα - ακόμα να εξαϋλώσει το Ποτάμι, να αποσπάσει το μεγαλύτερο κομμάτι από τους λεγόμενους αναποφάσιστους κ.ά.

Σε κάθε περίπτωση, στελέχη της ΝΔ σχολιάζουν ότι «δεν μας αφορούν τα όσα λέγονται και γίνονται, η ΝΔ καλύπτει όλο το χώρο από τη δεξιά έως το μεταρρυθμιστικό κέντρο». Οσοι απεργάζονται σχέδια περί νέου κόμματος στα δεξιά τους, να προσχωρήσουν απευθείας στην «άκρα δεξιά», λένε.

Συνάντηση ΣΕΒ με Κυρ. Μητσοτάκη

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΒ, χτες, ο πρόεδρός του, Θ. Φέσσας, και η Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου είχαν συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα γραφεία του ΣΕΒ. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αντικείμενο της συνάντησης ήταν η κατάσταση και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και οι προτάσεις του ΣΕΒ για τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα μας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ