Τρίτη 22 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οχι άλλη λιτότητα... για τους επιχειρηματικούς ομίλους

Με τη συμμετοχή στελεχών διαφόρων σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Ευρώπης πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 18 - 20 Μάρτη το διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία με το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, με τίτλο: «Συμμαχία Ενάντια στη Λιτότητα, για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη».

Ο Αλ. Τσίπρας, έπειτα απ' τη συμμετοχή του στις συνάξεις σοσιαλδημοκρατών σε Παρίσι και Βρυξέλλες, απηύθυνε χαιρετισμό στην ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία και από το βήμα του συνεδρίου του κόμματός του. Χαρακτηριστικά, επικρότησε διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα άλλων κρατών, με τη σοσιαλδημοκρατία στο τιμόνι, χαιρετίζοντας «την Πορτογαλία (όπου) ήδη έχουμε προοδευτική κυβέρνηση», την «Ισπανία, (όπου) ελπίζουμε ότι μπορούμε να έχουμε και εκεί μία προοδευτική εξέλιξη», τη «Βρετανία (όπου) υπάρχει στροφή του Εργατικού κόμματος προς τα αριστερά»...

Ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του το Σάββατο, κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια να υποστηρίξει το αφήγημα του κακού νεοφιλελευθερισμού, στην επέλαση του οποίου απέδωσε την επίθεση σε λαϊκά δικαιώματα. «Ολες αυτές οι κατακτήσεις όμως άρχισαν σιγά - σιγά να αμφισβητούνται από την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού, στο τέλος του προηγούμενου αιώνα, και από την καθιέρωση μιας μονόδρομης λογικής στην παγκόσμια οικονομία και στην παγκόσμια διακυβέρνηση» ανέφερε και στηλίτευσε την «παράδοση της πολιτικής ηγεσίας και διακυβέρνησης σε παγκόσμιο επίπεδο στις αγορές».

Ολα αυτά τα είπε προσπερνώντας βολικά το ρόλο που έπαιξε η ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής, όπως και το γεγονός ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του βαθαίνουν παραπέρα την επίθεση στις εργατικές - λαϊκές κατακτήσεις, ακριβώς με στόχο την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των «αγορών». Συσκοτίζοντας ότι δεν είναι «η απόλυτη επικράτηση των νεοφιλελεύθερων μοντέλων» που «δημιουργεί συνθήκες μεγάλων κοινωνικών ανισοτήτων», αλλά ο ίδιος ο καπιταλισμός, όπως και το ότι είναι οι ανάγκες του που υπαγορεύουν τη μορφή της αντιλαϊκής διαχείρισης.

Χρήμα για τα μονοπώλια

Ο Αλ. Τσίπρας υπερασπίστηκε ξανά ξεθωριασμένες αυταπάτες περί αλλαγής στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας με σθένος την ΕΕ και τις περιβόητες... ιδρυτικές αρχές και αξίες της λυκοσυμμαχίας του κεφαλαίου.

Αποκαλύπτοντας τι είδους «αλληλεγγύη» εννοεί όταν αναφέρεται στις εν λόγω «αρχές» και με ποια «λιτότητα» τα βάζει το κόμμα του, ανέφερε: «Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό, ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα (...) χρειαζόμαστε έναν ισχυρό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό (...) είναι αναγκαίο ένα έκτακτο επενδυτικό πακέτο, για τις χώρες της περιφέρειας και ιδίως για τις χώρες του Νότου. Γιατί δεν γίνεται να υπάρχουν ίδια κριτήρια δημοσιονομικής σταθερότητας, σε ό,τι αφορά πληθωρισμό, χρέος, αλλά να μην συνεκτιμώνται κοινωνικοί δείκτες, όπως για παράδειγμα η υψηλή ανεργία». Δηλαδή χρήμα άφθονο στη διάθεση των μονοπωλιακών ομίλων για να στηριχθεί η κερδοφορία τους και να ανακτήσουν «πόντους» στον ανταγωνισμό τους με κεφάλαια άλλων ισχυρών καπιταλιστικών κέντρων, εντός και εκτός ΕΕ.

Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι «ένα νέο σύμφωνο αλληλεγγύης για την ανάπτυξη, την αναδιανομή και την κοινωνική συνοχή» είναι απαραίτητο για τη λαϊκή χειραγώγηση, εκτιμώντας ότι «είναι ένας στόχος που μπορεί να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις».

Είχε προηγηθεί την Παρασκευή η παρέμβαση του Γ. Δραγασάκη, «γειωμένη» στην πραγματικότητα της αντιλαϊκής διαχείρισης που ασκεί η κυβέρνηση. Ο αντιπρόεδρός της υπερασπίστηκε την «έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης» σαν εξέλιξη μέσα απ' την οποία «μπορεί να υπάρξει ένα θετικό σοκ για την ελληνική οικονομία».

Εστιάζοντας στις παραμέτρους αυτού του «σοκ», επιβεβαίωσε την προσήλωση της κυβέρνησης στις προτεραιότητες του εγχώριου κεφαλαίου, αναφέροντας μεταξύ άλλων ως τέτοιες την αποκατάσταση της ρευστότητας, τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης», τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, την εξάλειψη των capital controls και την έναρξη της συζήτησης για έξοδο στις αγορές. Επίσης, αναφέρθηκε στις θετικές επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα, καθώς όπως είπε, θα μπει σε εφαρμογή η ενεργητική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ