Τρίτη 22 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΟ - ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ
Συνεχίζονται οι διεργασίες ανασύνθεσης

Ανταλλαγή επιστολών και απόψεων για το εγχείρημα δημιουργίας ενός νέου πόλου

Συνεχίζονται οι διεργασίες στην υπόθεση ανασύνθεσης της πέραν του ΣΥΡΙΖΑ σοσιαλδημοκρατίας. Θυμίζουμε ότι την περασμένη Παρασκευή η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (κοινοβουλευτικό σχήμα ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), Φώφη Γεννηματά, απέστειλε επιστολή στον επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκη, και στον πρόεδρο του ΚΙΔΗΣΟ Γ. Παπανδρέου, ζητώντας συνάντηση για τη συγκρότηση «πολιτικής συμμαχίας όλων των δυνάμεων του ριζοσπαστικού Κέντρου, του δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής Αριστεράς και της πολιτικής Οικολογίας».

Χτες, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κ. Σκανδαλίδης, αρθρογραφώντας στα «ΝΕΑ», το πήγε και παραπέρα. Συμφωνώντας με την πρόταση Γεννηματά, επέμεινε: «Χρειάζεται μια γενναία απόφαση καταρχήν. Η Προγραμματική Διάσκεψη που εξήγγειλε για το Μάιο η Δημοκρατική Συμπαράταξη να γίνει με την ισότιμη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού, της ΔΗΜΑΡ, του ΚΙΔΗΣΟ, των κινήσεων και όποιου άλλου ήθελε».

Ωστόσο, ο Στ. Θεοδωράκης απαντά προσώρας αρνητικά βάζοντας θέμα στην απαντητική επιστολή του ότι «το "νέο και μεγάλο" δεν θα προέλθει με τη συνένωση των υπαρχόντων κομμάτων, ακόμη κι αν πούμε ότι συναινούμε και εμείς σε αυτήν τη συνένωση. Το "νέο και μεγάλο" θα προκύψει αν κινητοποιηθούν νέες κοινωνικές δυνάμεις έξω από αυτές που καλύπτουν σήμερα τα κόμματα». Προσθέτει ότι «η ανακύκλωση ξεπερασμένων ιδεών και προσώπων δεν είναι σήμερα - και δεν ήταν ποτέ - η λύση. Ενας νέος φορέας είναι αναγκαίος μόνο αν καταφέρει να συσπειρώσει νέες δυνάμεις». Γι' αυτό επιμένει να εισηγείται τη δημιουργία ενός «Κοινοβουλίου του Κέντρου».

Σε νεότερη τοποθέτησή του, χτες, εξήγησε: «Αυτό που εμείς θέλουμε είναι μία μεγάλη κοινωνική καινούρια συμμαχία. Δεν θέλουμε μία συμμαχία με παλιές δυνάμεις, με παλιές ιδέες, με παλιά πρότυπα». Ο επικεφαλής του Ποταμιού απέκλεισε από αυτήν την προσπάθεια τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ και την Ενωση Κεντρώων χαρακτηρίζοντάς τους «αντιμεταρρυθμιστικές δυνάμεις».

Με την απάντηση Στ. Θεοδωράκη στην Φ. Γεννηματά συμφώνησε και ο βουλευτής του Ποταμιού και επικεφαλής της κίνησης των Μεταρρυθμιστών, Σπ. Λυκούδης. «Το Ποτάμι μπαίνει βαθύτατα ενωτικό στην ανασυγκρότηση του χώρου, αλλά παράλληλα ειλικρινής και ρεαλιστική η προσέγγισή του», είπε.

Να καταγραφεί και η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Ποταμιού Γ. Αμυρά στον «Alhpa»: «Δεν μας απασχολεί να φτιάξουμε την Κεντροαριστερά. Εμείς στο Ποτάμι είμαστε και κεντροδεξιοί. Τι να πάμε να κάνουμε; Το ΠΑΣΟΚ μεγαλύτερο;».

Μιλούν για έναν άλλο πόλο...

Ο δε Γ. Παπανδρέου, στην απαντητική επιστολή του στην Φ. Γεννηματά, την ενημερώνει ότι θα αποστείλει «τις επόμενες ημέρες επιστολές με τις απόψεις και τις προτάσεις μου, για το πλαίσιο με το οποίο μπορούν να τεθούν οι βάσεις για μια προσπάθεια διαλόγου των προοδευτικών δυνάμεων». Συμφωνεί για «σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων». Οπως λέει, «είναι ανάγκη να βρεθούν γύρω από το ίδιο τραπέζι όλοι, χωρίς εξαιρέσεις, όλοι όσοι τουλάχιστον αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί, δημοκράτες, είτε θεωρούν ότι ανήκουν στον ευρύτερο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Νομοτελειακά, δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί από αυτόν τον διάλογο και ο ΣΥΡΙΖΑ».

Κι αυτό ώστε «να συμφωνήσουμε σε μια σειρά ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων, που είχαμε ήδη αρχίσει την περίοδο 2009 - 2011 και ανέκοψε η κυβέρνηση Σαμαρά αρχικά και στη συνέχεια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Για να γίνουν πράξη αυτές οι ριζοσπαστικές αλλαγές, απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες, όπως και η ενεργή συμμετοχή των πολιτών».

Σημειωτέον, μιλώντας στο ραδιοσταθμό του ΣΥΡΙΖΑ, «Στο Κόκκινο», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΔΗΣΟ, Γ. Πεταλωτής, είπε πως «όταν απευθύνεις μια πρόσκληση για ένα μεγάλο προοδευτικό πόλο και όχι συμπληρωματικό, πρέπει να κάνεις υπερβάσεις, να απευθυνθείς στην κοινωνία και να είσαι ανοιχτός (...) Το θέμα είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει τον εαυτό του μέσα σε αυτό το πλαίσιο», πρόσθεσε, και διευκρίνισε ότι η πρόταση δεν έγινε για χάρη εντυπωσιασμού.

Τέλος, η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΔΗΜΑΡ κατέληξε στην απόφασή της την Κυριακή: «Λέμε ΝΑΙ στον ανοιχτό διάλογο. Σήμερα έχει φθάσει η ώρα για σταθερά βήματα μπροστά από όλους με όρους μέλλοντος και όχι παρελθόντος. Τώρα είναι η ώρα για τολμηρές αποφάσεις. Οσοι κινούνται στον ευρύτερο χώρο πρέπει να συμβάλουν θετικά σε μια τέτοια κοινή προσπάθεια χωρίς μικροκομματικές περιχαρακώσεις και φοβίες. Απευθυνόμαστε σε όλες τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς, του προοδευτικού κέντρου. Με βάση προγραμματικές θέσεις και μία μεταρρυθμιστική ατζέντα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ