Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Μάρτη 2016 - αριθ. φύλλου: 12390

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Στα «σκαριά» τα επόμενα αντιλαϊκά πακέτα

Τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις σε Ασφαλιστικό, Φορολογικό, «κόκκινα» δάνεια θα ακολουθήσουν και άλλα «πολλά και δύσκολα μέτρα» για λογαριασμό του κεφαλαίου...


ΣΕΛ.  3
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συλλαλητήρια σε Αττική και Θεσσαλονίκη ενάντια στους κυβερνητικούς αντιλαϊκούς σχεδιασμούς

Τρίτη 29 Μάρτη, Θεσσαλονίκη, 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου

Πέμπτη 31 Μάρτη, Αθήνα, 7 μ.μ. στην Ομόνοια


ΣΕΛ.  3

Λαϊκή επαγρύπνηση και ετοιμότητα σε τοπίο που «μυρίζει μπαρούτι»

Το ΚΚΕ καταδικάζει τις δολοφονικές επιθέσεις - ανησυχία για αξιοποίησή τους με στόχο την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει τις δολοφονικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες και εκφράζει την αλληλεγγύη του στο βελγικό λαό και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι τέτοιες επιθέσεις αξιοποιούνται για την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, την ενίσχυση των μέτρων καταστολής, της ξενοφοβίας και τον εκφοβισμό του λαού.

Ο ελληνικός λαός, όλοι οι λαοί πρέπει να εμποδίσουν τέτοιες εξελίξεις στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και να επαγρυπνούν, ιδιαίτερα από τη στιγμή που στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής "μυρίζει μπαρούτι", ο πόλεμος είναι σε εξέλιξη και οι ανταγωνισμοί ισχυρών καπιταλιστικών χωρών οξύνονται επικίνδυνα».

Δ. Κουτσούμπας: Χρειάζεται επαγρύπνηση και ετοιμότητα όλων των λαϊκών κινημάτων.


ΣΕΛ.  4   -   5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το δικό μας χρονοδιάγραμμα

Ανακοινώνοντας την προσωρινή διακοπή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα την περασμένη Κυριακή, ο υπουργός Εργασίας ενημέρωσε για το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθήσουν μετά την επιστροφή των εκπροσώπων των «θεσμών» στην Ελλάδα, που θα γίνει στις 2 Απρίλη.

Σύμφωνα με τον Γ. Κατρούγκαλο, οι διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν από τις 4 Απρίλη, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί στις 11 του μήνα, οπότε προγραμματίζεται το Euro Working Group, που θα επικυρώσει την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για την πρώτη «αξιολόγηση».

Στις 22 Απρίλη, είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει το Γιούρογκρουπ στην Ολλανδία. Είναι φανερό ότι μέχρι τότε, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να ψηφίσει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που θα περιλαμβάνει η συμφωνία, με αιχμή τις νέες ανατροπές σε Ασφαλιστικό και Φορολογικό.

Θυμίζουμε ότι τόσο η Κομισιόν, όσο και το ΔΝΤ διαπιστώνουν πρόοδο σ' αυτά τα δύο ζητήματα, προϊδεάζοντας για συμφωνία με την κυβέρνηση το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη και ψήφιση των αντιλαϊκών μέτρων αμέσως μετά.

Ταυτόχρονα, κυβέρνηση και εργοδοσία αξιοποιούν το Προσφυγικό, για να φοβερίσουν τους εργαζόμενους και να αναστείλουν αγωνιστικές διαθέσεις που εκφράστηκαν το προηγούμενο διάστημα στους χώρους δουλειάς.

Δεν είναι λίγες οι καταγγελίες που φτάνουν στα σωματεία για παρεμβάσεις της εργοδοσίας, που υποδεικνύει κυνικά στους εργαζόμενους να προσφέρουν «συναίνεση» και να διαφυλάξουν την «κοινωνική συνοχή», επειδή «τα πράγματα είναι δύσκολα» και επειδή «υπάρχουν χειρότερα», δείχνοντας τους χιλιάδες ξεριζωμένους και εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες.

Ζητάνε από το λαό να αποδεχτεί να δουλεύει μέχρι τα βαθιά γεράματα και να πάρει μια σύνταξη πείνας (αν ποτέ την πάρει...), στο όνομα του να ανακάμψει η οικονομία, δηλαδή τα κέρδη των καπιταλιστών.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θέλουν να του επιβάλουν να αποδεχτεί τη συμμετοχή της χώρας στα διάφορα ιμπεριαλιστικά σχέδια και παζάρια, να αποδεχτεί το ΝΑΤΟ να σουλατσάρει στο Αιγαίο, αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και να πιστέψει ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει ευθύνη για το δράμα που ζουν τα θύματα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και πολέμων.

Κεφάλαιο, κυβέρνηση και ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί καταρτίζουν το δικό τους χρονοδιάγραμμα, για να ολοκληρώσουν έναν ακόμα κύκλο ανατροπών σε βάρος του λαού. Τα σημεία σύγκλισης, που έχουν δημοσιοποιηθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα, επαληθεύουν ότι έρχονται ακόμα χειρότερα μέτρα σε Ασφαλιστικό και Φορολογικό.

Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα πρέπει να αντιτάξουν το δικό τους χρονοδιάγραμμα, το δικό τους σχέδιο δράσης, που δεν ξεκινάει τώρα, αλλά είναι ανάγκη να κλιμακωθεί, να συσπειρώσει ακόμα περισσότερες δυνάμεις.

Η 48ωρη γενική απεργία που έχει ήδη αποφασιστεί από συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς όταν η κυβέρνηση καταθέσει το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, είναι σταθμός που πρέπει να σφραγίσει τους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες αυτής της περιόδου.

Η επιτυχία της χτίζεται τώρα, στην καθημερινή δράση και είναι ευθύνη κάθε συνδικάτου να δουλέψει σχεδιασμένα γι' αυτήν. Σ' αυτήν την κατεύθυνση και μ' αυτό το σκοπό πρέπει να αξιοποιηθούν και τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στην Αττική στις 31 Μάρτη και στη Θεσσαλονίκη στις 29 του ίδιου μήνα.


Eurokinissi

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Σήμερα οι διαμαρτυρίες στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ

Συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις στα κατά τόπους γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ οργανώνουν σήμερα, Τετάρτη, οι μικρομεσαίοι αγρότες, υλοποιώντας τις αποφάσεις που πήραν στη σύσκεψη των μπλόκων στη Λάρισα, την περασμένη Παρασκευή.


ΣΕΛ.  16


ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Ασφυκτική η κατάσταση στα κέντρα κράτησης

ΣΕΛ.  10
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ - ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
Εντείνεται η προετοιμασία, πληθαίνουν οι συμμετοχές

ΣΕΛ.  16
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Δηλητήριο για τους εργάτες ο ρατσισμός και ο εθνικισμός

ΣΕΛ.  10


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org