Τετάρτη 9 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Μαζική καταδίκη της πολιτικής που τσακίζει το λαό και τους πρόσφυγες

Παράλληλα, εντείνονται οι προετοιμασίες για τη 48ωρη απεργία όταν έρθει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο

«Αγώνας για την ισοτιμία και τις σύγχρονες ανάγκες της γυναίκας, για ζωή χωρίς πολέμους, προσφυγιά και εκμετάλλευση». Με αυτό το σύνθημα να δεσπόζει, το ΠΑΜΕ, η ΟΓΕ, η ΠΑΣΕΒΕ και το ΜΑΣ, με τη συμμετοχή δεκάδων συνδικάτων και φορέων του κινήματος, οργάνωσαν χτες, ανήμερα της 8ης Μάρτη, μια μεγάλη συγκέντρωση στα Προπύλαια.

Στην προμετωπίδα του φετινού αγωνιστικού γιορτασμού της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας ήταν η αντίθεση στο νόμο - λαιμητόμο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό, η αλληλεγγύη στους χιλιάδες ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες, η καταδίκη του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Η μαζικότητα και ο παλμός της χτεσινής διαδήλωσης δίνουν ώθηση στη μάχη για την οργάνωση της 48ωρης απεργίας, που έχουν ήδη αποφασίσει εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις και άλλοι φορείς του κινήματος, μόλις το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή.

Κανείς να μη μείνει απαθής

«Κανένας δεν μπορεί να μείνει απαθής στο μακελειό που συνεχίζεται», ακουγόταν από τα μεγάφωνα την ώρα που έφταναν οι προσυγκεντρώσεις στα Προπύλαια. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες. Απαιτούμε να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Την απεμπλοκή της χώρας μας από τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Εξω η ΦΡΟΝΤΕΞ και οι άλλοι μηχανισμοί. Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι, αξιοπρεπείς, ανοιχτοί, δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων», συνέχιζε το κάλεσμα.

Η συγκέντρωση στα Προπύλαια
Η συγκέντρωση στα Προπύλαια
Η συγκέντρωση άνοιξε με την απαγγελία του ποιήματος της Μαργαρίτας Φρονιμάδη - Ματάτση «Αλκυονίδες».

Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε η Εφη Πανοπούλου, αγρότισσα, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομάδας Νέας Μάκρης - Μαραθώνα της ΟΓΕ. «Για μας τις αγρότισσες η καλύτερη τιμή στην Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας είναι η συμμετοχή μας στον αγώνα για την επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς, που συνεχίζεται και με νέες μορφές μετά από τις 40 μέρες που περάσαμε στα μπλόκα του αγώνα», τόνισε.

Αμέσως μετά το λόγο πήρε η Αγγελική Ρούβαλη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ). «Δουλεύουμε με την κοιλιά στο στόμα μέχρι τον τοκετό, σε λίγο θα γεννάμε στα μαγαζιά μας όπως γεννούσαν οι γιαγιάδες μας στα χωράφια», σημείωσε στο χαιρετισμό που έκανε εκ μέρους της ΠΑΣΕΒΕ και τόνισε πως οι αυτοαπασχολούμενες στερούνται κάθε παροχή στήριξης της μητρότητας.

Πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

Ανάμεσα στα συνθήματα που έπεφταν βροχή, από τα μεγάφωνα ακουγόταν το κάλεσμα στην απεργία: «Κλιμακώνουμε τον αγώνα με τη 48ωρη απεργία. Να πάρουν το λόγο οι εργαζόμενοι. Με συνελεύσεις, παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς, ενημερώνουμε, συζητάμε με τους εργαζόμενους για το χαρακτήρα των μέτρων. Με τη μαζική συμμετοχή στη 48ωρη πανελλαδική απεργία απαντάμε σε όλα: Στο Ασφαλιστικό, στο Φορολογικό, στα Εργασιακά, στο Προσφυγικό, στην πολιτική της ΕΕ και στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις».

Στιγμιότυπο από την πορεία

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από την πορεία
Ομιλίες από το βήμα της συγκέντρωσης έκαναν η πρόεδρος της ΟΓΕ, Μαιρήνη Στεφανίδη, και η Ολγα Σιάντου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Ακολούθησε πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Οσο η διαδήλωση πλησίαζε στην πρεσβεία, τόσο οι φωνές δυνάμωναν και τα συνθήματα έπεφταν βροχή: «Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός», «Τα σύνορα τα κλείνουν, τους πρόσφυγες τους πνίγουν», «ΝΑΤΟ σημαίνει πρόσφυγες, πολέμοι», «Κάναν το Αιγαίο θάλασσα νεκρών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών», «Φονιάδες, ληστές, υποκριτές είναι οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ