Τετάρτη 9 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η μνήμη...

«Η μνήμη είναι αρετή και η διατήρησή της χρέος. Σήμερα θυμόμαστε και γιορτάζουμε τους αγώνες των γυναικών που ξεπηδάνε με πείσμα μέσα από τις ρωγμές της ιστορίας. Από την κατοχύρωση των πολιτικών τους δικαιωμάτων, τις διεκδικήσεις του φεμινιστικού κινήματος για ίση πρόσβαση στην Παιδεία, για ίση αμοιβή και ίσα δικαιώματα στην εργασία, έως τον επανακαθορισμό του ρόλου τους εντός της οικογένειας και της κοινωνικής διάστασης του φύλου. Την ίδια στιγμή, η σημερινή μέρα, αλλά και η κάθε μέρα, δεν μπορεί παρά να είναι αφιερωμένη σε όλες αυτές τις γυναίκες οι οποίες διασχίζουν τα σύνορα ψάχνοντας ειρήνη, παλεύοντας καθημερινά για να ξεφύγουν από πολέμους που γίνονται με όπλα, αλλά και χωρίς αυτά. Στη γυναίκα πρόσφυγα, τη μάνα πρόσφυγα». Αυτό ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού για τη Μέρα της Γυναίκας.

Κάτι σαν «να ζήσετε να τα θυμάστε» η ευχή του προς τις γυναίκες. Για διατήρηση της μνήμης μίλησε, όχι των δικαιωμάτων που οι γυναίκες ως αναπόσπαστο τμήμα του εργατικού - λαϊκού κινήματος απέσπασαν και σήμερα περιστέλλονται με ταχείς ρυθμούς κι απ' τη δική του κυβέρνηση. Οι γυναίκες πρόσφυγες δεν χρειάζονται μνημόνευση απ' όσους τις ξεριζώνουν απ' τις πατρίδες τους. Οι γυναίκες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών διεκδικούν ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους και σ' αυτό τους τον αγώνα η μνήμη όσων έχασαν και η συνείδηση όσων τους ανήκουν είναι όπλα πολύτιμα.

«Αλλος για τη βάρκα μας;»

Από την Παρασκευή μέχρι χτες, με μια πρόχειρη αποδελτίωση των εξελίξεων στο μέτωπο της ΝΑΤΟικής παρουσίας στο Αιγαίο που συνυπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, είχαμε τα εξής: έναρξη των επιχειρήσεων της ΝΑΤΟικής αρμάδας, με Αμερικανό επιτελάρχη (όλης της Νότιας Πτέρυγας της συμμαχίας του πολέμου), Γερμανό διοικητή και πεδίο δράσης από τη Λήμνο έως τη... Γαύδο (προφανώς για τους... πρόσφυγες). Ανακοίνωση της Γαλλίας ότι στέλνει πολεμικό πλοίο να ενισχύσει την αποστολή. Ανακοίνωση της Βρετανίας ότι στέλνει άλλα τρία πολεμικά και ένα ελικόπτερο «Wildcat». Δημοσίευση των τουρκικών 17 σημείων κατά τη Σύνοδο των ΝΑΤΟικών για την αποστολή όπου γκριζάρεται το μισό Αιγαίο και δήλωση του Νταβούτογλου ότι η Τουρκία θα ήθελε «ορατή την παρουσία του ΝΑΤΟ στα τουρκο-συριακά σύνορα». Κι όμως, ύστερα απ' όλα αυτά που δείχνουν πως η ΝΑΤΟική παρουσία ανοίγει τους «ασκούς του Αιόλου» και επικίνδυνα μέτωπα για τον ελληνικό λαό σε όλα τα μήκη και πλάτη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εξακολουθεί να παρουσιάζει περίπου ως... ευλογία τη ΝΑΤΟική παρουσία. Κάτι σαν τη γνωστή πρωταγωνίστρια που φώναζε χαρωπά... «άλλος για τη βάρκα μας;».

«Φιλέτα»...

Από αναφορά του γενικού προξενείου της Ελλάδας στην Οδησσό για την οικονομία της Ουκρανίας: «Οι διεθνείς αγροτικές και βιομηχανικές εταιρείας "Noble Agri" (Κίνα) και "Bunge" (ΗΠΑ) κατά το παρελθόν έτος επένδυσαν πάνω από 2 δισ. UAH (περίπου 67 εκατ. ευρώ) στην κατασκευή τερματικών σταθμών στον Εμπορικό Λιμένα Νικολάγιεφ. Επίσης, η εταιρεία "Brooklyn-Kyiv" ήδη κατασκευάζει στο λιμένα Οδησσού σύμπλεγμα φορτοεκφόρτωσης σιτηρών δυναμικότητας 4,5 εκατ. τόνων ετησίως, αξιοποιώντας πόρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, ύψους 60 εκατ. USD. Ακόμα, η εταιρεία "GPK Ukraina" (θυγατρική της γερμανικής "HPC-Hamburg") σχεδιάζει να υλοποιήσει σχέδιο ύψους 5,18 δισ. UAH έως το 2018 για επέκταση του τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στον λιμένα Οδησσού (...) Τέλος, πέρυσι ο εμπορικός λιμένας Ιλλιτσέφσκ και η γαλλική Soufflet Negoce, η οποία ειδικεύεται σε προμήθειες αγροτικών προϊόντων, υπέγραψαν το Μνημόνιο καλών προθέσεων για κατασκευή τερματικού σταθμού σε μια από τις προκυμαίες του λιμένα, προϋπολογισμού 100 εκατ. USD».

... αιτίες πολέμου

Και ακόμα: «Οι βασικοί υποψήφιοι αγοραστές του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του "Odessa Port Plant" (σ.σ. χημική βιομηχανία) είναι η νορβηγική "Yara", οι αμερικανικές "ΙΒΕ Trade", "Koch Fertilizers", "CF Industries" και η πολωνική "Ciech". Εταιρείες από την Τουρκία και την Ινδονησία επίσης φέρονται να ενδιαφέρονται για την εξαγορά του εργοστασίου». Η σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας για την Ουκρανία έχει υπόβαθρο: Τη διείσδυση και σταθεροποίηση μονοπωλίων της μιας ή της άλλης πλευράς σε αυτήν και άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Την εκμετάλλευση των πόρων και των λαών τους και με τη δύναμη των όπλων ακόμα, όπου χρειαστεί, για τα κέρδη του κεφαλαίου.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org